A sötétbe ugró Fradi a Bajnokok Ligája főtábláját szeretné elérni

ZACHARIASSEN, Kristoffer
Budapest, 2022. október 13. A ferencvárosi Kristoffer Zachariassen (b) gólja a labdarúgó Európa-liga csoportkörének negyedik fordulójában játszott Ferencváros-Crvena zvezda mérkőzésen a Groupama Arénában 2022. október 13-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A Ferencváros labdarúgócsapata kedden este magyar idő szerint 20.45-kor lép pályára a Bajnokok Ligája selejtezőjében a KÍ Klaksvik ellen. A találkozó előtt néhány órával az FTC sportigazgatója, Hajnal Tamás nyilatkozott az Origónak Tórshavnban.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése Tórshavnból, a Feröer-szigetekről.

Miközben az európai topligák nemzetközi kupainduló csapatai ezekben a napokban kezdik meg a felkészülést, a Fradinak máris tétmérkőzést kell játszania a Bajnokok Ligája selejtező 1. körében. Hajnal Tamás szerint alapvetően ezzel nincsen gond, persze sokkal jobb lenne, ha a mindenkori magyar bajnok csak a második körben kezdene a kvalifikációban.

Ezért ezzel a kérdéssel külön nem foglalkozunk, tudjuk, milyen nehézségekkel jár mindez. Sok olyan ismerősünk van, akik csodálkoznak azon, hogy a Fradi már meccset játszik, miközben náluk csak most érkeznek vissza a szabadságról a játékosok.

Hajnal Tamás, a Ferencváros sportigazgatója szerint a Fradinak a BL-főtáblás szereplést kell megcéloznia Forrás: fradi.hu

Rövid és intenzív felkészülés van a Fradi mögött. Ráadásul a válogatott játékosok csak a második edzőtáborra tudtak csatlakozni hozzánk. Most csak azt tartjuk szem előtt, hogy az első selejtező fordulóban sikerrel vegyük az akadályt és a második körbe tudjunk jutni. Minden külső tényezőt ki kell zárni és csak a továbbjutásra koncentrálni."

Milyen lesz az új Ferencváros?
Bízom abban, hogy sikerült olyan minőségű és karakterű játékosokat szerződtetni, akik minden mérkőzésen a maximumot ki tudják tenni a pályára. Hogy mindez milyen eredményekkel párosul, azt most nem tudom előre megmondani.

Ezért szállunk most harcba.

Ami a Fradival most történik az ugrás a sötétbe?
Annyiban igen, hogy most kicsit más a kiindulási pont, mint a korábbi években. Az eddigiekhez képest lényegesen több új játékos érkezett hozzánk a nyáron. Az első tétmérkőzés az idényben akkor is nehéz, ha egy teljesen kész, összeszokott csapattal indulsz harcba, mert ebben az esetben sem tudod pontosan, hogyan állsz, hol tartasz. A felkészülési meccsek hangulata teljesen más.

A ferencvárosi Kristoffer Zachariassen (b) gólja a labdarúgó Európa-liga csoportkörének negyedik fordulójában játszott Ferencváros-Crvena zvezda mérkőzésen a Groupama Arénában Forrás: MTI/Illyés Tibor

Olyan csapat lesz kedden az ellenfelünk, amely ritmusból jön, hazai környezetben, műfüves pályán játszik. Nekünk az a feladatunk, hogy teljes erőbedobással, maximális odafigyeléssel fókuszáljunk erre a mérkőzésre.

Egy évvel ezelőtt a BL-selejtező első körében a kazah Tobol ellen 0-0 volt az első, idegenbeli meccs eredménye. Akkor néhányan fanyalogtak, de a visszavágón elért 5-1-es győzelem mindenki lecsendesített. Most mit szólna egy döntetlenhez a KÍ ellen?
Két meccsen dől el a továbbjutás.

De két meccs alapján az a célunk, hogy mi jussunk tovább.

Érdekes, amit a helyiek mondanak, mert ők úgy vélik, hogy a KÍ csapatának a Fradi olyan, mintha a Barcelona jött volna el Feröerre.
Mindenképpen megtisztelő az, hogy így gondolkodnak, ezt azzal értük el, hogy az elmúlt években sok olyan nemzetközi mérkőzést játszottunk, amellyel kivívtuk az ellenfelek tiszteletét.

A Klaksvik csapata nagyon készül a Fradi ellen Forrás: AFP/Pierre-Henry Deshayes

De nem hagyjuk magunkat elaltani ezektől a szavaktól. Ezt is ki kell zárni, mint annyi minden mást, aztán majd a két meccs után mindenki levonhatja a megfelelő következtetéseket.

Kimondták: a BL-csoportkör a cél. Ezzel feljebb került a léc?
Amikor a Fradi pályára lép, mindig a legmagasabb célokat kell kitűzni magunk elé. Tudjuk, s a tavalyi év mutatta meg, hogy egy jó Európa-liga szereplés mit jelent a klubnak. Mind a játékosoknak, mind a szakosztálynak.

Lépésről-lépésre kell haladni, s nagyon remélem, hogy a BL főtáblája lesz idén a végállomás.

A Klaksvik-Ferencváros labdarúgó Bajnokok Ligája selejtező kedden este 20.45-kor kezdődik, a mérkőzésről az Origo a helyszínről számol be.