Vágólapra másolva!
Másodikként a spanyol válogatott jutott a labdarúgó Nemzetek Ligája fináléjába, mivel csütörtökön a négyes döntő második elődöntőjében 2-1-re legyőzte az Európa-bajnoki címvédő olasz együttest.

A Nemzetek Ligája második elődöntőjében az Európa-bajnok olasz és a spanyol csapat találkozott egymással. A két együttes a sorozat legutóbbi négyes döntőjében is a négy között csapott össze, akkor a spanyolok 2-1-re nyertek a házigazda olaszok ellen, akiknek ezzel szakadt meg a világcsúcsot jelentő, 37 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatuk, ráadásul 1999 óta először vesztettek tétmérkőzést hazai környezetben.

Az olaszok a csoportküzdelmek során az utolsó fordulóban a végül második magyar válogatott otthonában, a Puskás Arénában aratott 2-0-s győzelmüknek köszönhetően végeztek az élen németeket és az angolokat is felsorakoztató négyesben.

Az olaszok a mieink elleni meccsen harcolták ki a csoportgyőzelmet Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hasonlóképpen jutottak az elődöntőbe a spanyolok is, akik a 2019-es győztes portugálokkal futottak versenyt egészen a zárófordulóig, amikor is Álvaro Morata 88. percben szerzett góljával diadalmaskodtak és végül előztek.

A találkozót a spanyolok kezdték jobban, és már a harmadik percben megszerezték a vezetést. Az olaszok kapusa, Gianluigi Donnarumma rossz helyre passzolta ki a labdát, a labdaszerzés után pedig Yeremy Pino került helyzetbe, és 12 méterről a kapu bal oldalába helyezett.

Sokáig nem vezettek a spanyolok, ugyanis nyolc perccel később egy egészen elképesztő tizenegyessel egyenlítettek az olaszok.

Jorginho védelem mögé benyesett labdáját Nicolo Zaniolo lőtt el kapásból, de olyan rosszul, hogy a labda kiment volna bedobásra, azonban pont telibe találta a spanyol Robin Le Normand kezét, a játékvezető pedig büntetőt ítélt. A labda mögé Ciro Immobile állt oda, és a jobb alsó sarokba lőtt.

Ciro Immobile a 16. gólját lőtte az olasz válogatottban Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A 21. percben aztán majdnem fordítottak az olaszok. Jorginho átadása után Davide Frattesi lőtt gólt Unai Simón lábai között, azonban a szlovén Slavko Vincic játékvezető les miatt érvénytelenítette a gólt. A folytatásban a spanyolok birtokolták többet a labdát, de az olaszok sokkal veszélyesebben futballoztak, azonban az első félidőben az eredmény már nem változott.

A fordulás után megint jobban kezdtek a spanyolok.

A 48. percben Rodri beívelt labdájára Mikel Merino robbant be, de a közeli lövését Donnarumma hatalmas bravúrral védte, a kipattanó Álvaro Morata elé került, aki egy védővel a nyakában kapura fordult, de három méterről az üres kapu mellé lőtt.

Donnarumma hatalmasat védett a második félidő elején Forrás: ANP via AFP/Maurice Van Steen

A 64. percben aztán az olaszok előtt is adódott egy nagy helyzet. Federico Dimarco ment el a bal szélen, a középre tett labdájára Frattesi érkezett, aki hat méterről lőtt, de Unai Simón elképesztő nagyot védett.

A hajárban már a spanyolok mentek a győzelemért.

A 80. percben Jordi Alba robogott el a bal szélen, a középre tett labdáját Morata pörgette két méterről kapura, azonban Donnarumma egy elképesztő reflexmozdulattal hárítani tudott.

A 88. percben aztán egy szerencsés góllal megnyerték a meccset a spanyolok.

Alba balról belőtt labdáját középre vágták ki, az érkező Rodri 19 méterről megeresztett egy bombát, ami megpattant Federico Chiesa lábán, a lecsorgót pedig a négy perccel korábban beállt Joselu közelről a kapuba pöckölte.

Joselu a harmadik meccsén a harmadik gólját lőtte a válogatottban Forrás: AFP/John Thys

Az ötperces hosszabbításban a spanyolok már rájuk jellemző módon rutinosan eldugták a labdát és lepörgették az órát, és végül teljesen megérdemelt győzelmet arattak, amivel bejutottak a fináléba.

A spanyolok ellenfele a vasárnap esti döntőben a hollandokat szerdán hosszabbításban legyőző horvát válogatott lesz.

Nemzetek Ligája, elődöntő:
Spanyolország-Olaszország 2-1 (1-1)
gólszerzők: Pino (3.), Joselu (88.) ill. Immobile (11.-11-esből)

A további program:
vasárnap:
bronzmérkőzés:
Hollandia-Olaszország, Enschede 15.00
döntő:
Horvátország-Spanyolország, Rotterdam 20.45