Hihetetlen: ugyanazt játszották el a hollandok az NL-bronzmeccsen, mint a vb-n Messiék ellen

league Nations wedstrijd Nederlands oranje voetbal voetballers Nederlandse voetballer Actie ELFTAL spelers KNVB speler oefenen voetballen oefen Oranjespelers Oranjeleeuwen competition dutch soccer footballers footballer action Eleven players practice play
ENSCHEDE - (lr) Mateo Retegui of Italy, Mats Wieffer of Holland during the UEFA Nations League match for third place between the Netherlands and Italy at stadium De Grolsveste on June 18, 2023 in Enschede, Netherlands. ANP KOEN VAN WEEL netherlands out - belgium out (Photo by Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Nemzetek Ligája négyes döntőjének bronzmérkőzésén a házigazda hollandok 3-2-es vereséget szenvedtek az Európa-bajnoki címvédő olasz válogatottól.

Az elődöntők során Hollandia Horvátországtól kapott ki hosszabbítást követően, míg a magyar válogatott csoportjából továbbjutó Olaszország egy hajrában kapott góllal maradt alul Spanyolországgal szemben. Az enschedei helyosztó tétje az volt, hogy a hollandok a 2019-es ezüstérem, vagy az olaszok a 2021-es bronzérem után végeznek újra az NL dobogóján.

A mérkőzést a Alessandro Buongiorno személyében újoncot avató Roberto Mancini együttese kezdte sokkal jobban, és a hatodik percben Davide Frattesi jobb oldali beadása után ugyan Mateo Retegui még nem találta el a labdát,

Giacomo Raspadori sarkazása után viszont Federico Dimarco 10 méterről kíméletlenül kilőtte a bal felső sarkot.

Még a játékrész félideje előtt megduplázta az előnyét az olasz válogatott: több lövést is blokkoltak a holland védők, ám végül

Frattesi elé pattant a labda, aki 8 méterről elgurította a kapus lába között a labdát.

A találatot ugyan videón ellenőrizték, de sem kezezés, sem les nem volt, így érvényes maradt a gól.

Davide Frattesi megduplázta az olaszok előnyét Forrás: ANP via AFP/Koen Van Weel

A hollandok sokat birtokolták a labdát a félidő folytatásában, de komoly helyzetig nem jutottak, így maradt a kétgólos olasz előny a szünetben. A fordulás után aztán Ronald Koeman cseréi megtették a hatásukat, és jóval veszélyesebb játékot mutatott Hollandia, aminek a 68. percben meg is lett az eredménye:

Steven Bergwijn kihasználta az olasz védők hibáját, és egy csel után közelről a hálóba lőtt.

Ám alig néhány percig reménykedhettek a hollandok, hiszen Frattesi indítását Federico Chiesa végigvitte az ellenfél kapujáig, majd

Virgil van Dijk és Justin Bijlow között éles szögből, a kapufa segítségével a hosszú alsó sarokba lőtt.

A hollandok veszélyesebbek voltak a második félidőben Forrás: ANP via AFP/Koen Van Weel

A hajrához érkezve aztán úgy tűnt, ismét visszajönnek a hazai remények, hiszen

Wout Weghorst ugyanúgy Teun Koopmeiners közeli szabadrúgáspassza után szerzett gólt, mint az argentinok elleni világbajnoki negyeddöntő utolsó percében, ám ezúttal a hosszas videózás után les miatt érvénytelenítették a találatot, így maradt az 1-3.

A végeredmény azonban nem maradt ez, hiszen

a rendes játékidő legvégén Joey Veerman paar passzát Georginio Wijnaldum estében felemelte a kapus felett.

A hollandok a hosszabbításban egyenlíteni viszont már nem tudtak, így első házigazdaként nem tudtak érmet szerezni sem a Nemzetek Ligája négyes döntőjében. Az olaszok pedig a két évvel ezelőttihez hasonlóan a spanyolok elleni elődöntős vereség után megszerezték a bronzérmet.

Nemzetek Ligája, bronzmérkőzés:
Hollandia – Olaszország 2-3 (0-2)
gólszerzők: Bergwijn (68.), Wijnaldum (90.), illetve Dimarco (6.), Frattesi (20.), Chiesa (73.)

döntő:
Horvátország – Spanyolország 20.45