Vágólapra másolva!
Szerdán este a labdarúgó Nemzetek Ligája négyes döntőjének első elődöntője drámai végjátékot hozott. A házigazda hollandok a 96. percben mentették hosszabbításra a horvátok elleni meccset, a hosszabbításban azonban a vb-bronzérmes vendégek egy hatalmas góllal megszerezték a vezetést, majd az aranylabdás Luka Modric büntetőjével bebiztosították a győzelmet, és bejutottak a sorozat vasárnap este sorra kerülő döntőjébe.

Az 1988-as Európa-bajnoki címük óta első trófeájukra hajtó hollandoknál jelentős változások voltak, ugyanis az argentinoktól elszenvedett világbajnoki negyeddöntős vereséget követően Louis Van Gaal szövetségi kapitány távozott posztjáról, helyére pedig az a Ronald Koeman érkezett, aki 2018 és 2020 között töltötte be a szövetségi kapitányi posztot.

Koeman 2020-ban a Barcelona hívásai miatt hagyta ott a holland válogatottat Forrás: ANP via AFP/Koen Van Weel

Koeman második regnálása egyelőre nem mondható sikeresnek, hiszen a csapat a franciák otthonában elszenvedett 4-0-s vereséggel kezdte az Európa-bajnoki selejtezősorozatot, majd az amatőrökkel felálló Gibraltárt hazai pályán közel egy félidőn keresztül emberelőnyben futballozva tudta csak 3-0-ra legyőzni.

A legutóbbi két világbajnokságon ezüst és bronzérmes horvát válogatott idősebb játékosai - ilyen a 37 esztendős aranylabdás Luka Modric - számára talán ez volt az utolsó alkalom, hogy még egy komoly eredményt elérjenek. Ugyanakkor a csapat háza táján korántsem volt a legjobb a hangulat, mivel Marko Livaja a felkészülés közepén távozott a keretből, amikor a rijekai edzés során több szurkoló is inzultálta őt.

Mario Pasalic kőkeményen fejbe rúgta Nathan Akét a meccs elején Forrás: ANP via AFP/Koen Van Weel

Ahogy az várható volt, a házigazda hollandok birtokolták többet a labdát, de mindkét csapaton érződött az idény végi forma, így a komoly lehetőségek is elmaradtak. Az első nagy helyzetre egészen a 31. percig kellett várni, ekkor Teun Koopmeiners kapott egy hosszú indítást, kapura tört, majd 11 méterről nagy erővel a kapu fölé bombázott.

Három perccel később aztán egy gyönyörű akció végén előnybe kerültek a hollandok.

Egy sakk-mattra lejátszott támadás végén a második válogatott meccsén pályára lépő Mats Wieffer tálalt Donyell Malen elé, a Dortmund támadója pedig tíz méterről kilőtte a jobb alsó sarkot.

Donyell Malen a 22. meccsén az 5. gólját lőtte a holland válogatottban Forrás: ANP via AFP/Koen Van Weel

A második félidőt óriási rohamokkal kezdték a horvátok, akik az 53. percben kiharcoltak egy tizenegyest.

Cody Gakpo rossz labdaátvétele után Luka Modric csapott la a labdára, betört volna a tizenhatoson belülre, de Gakpo lerántotta, a mérkőzést vezető Kovács István pedig azonnal a büntetőpontra mutatott. A labda mögé Andrej Kramaric állt oda, aki magabiztosan a kapu közepébe helyezett a jobbra vetődő Justin Bijlow helyére.

Andrej Kramaric gólöröme a hollandoknak lőtt gólja után Forrás: ANP via AFP/Koen Van Weel

A folytatásban is a horvátok akarata érvényesült, Luka Modric, Marcelo Brozović és Mateo Kovačić olyan szinten eldugták a labdát, hogy a hollandok csak nyomozni tudták azt a második félidőben. A 72. percben aztán megfordították a meccset a horvátok. Egy gyors támadás végén Luka Ivanusec kapott labdát a tizenhatoson belül, középre lőtt, az érkező Mario Pašalić pedig Virgil Van Dijk mellett nyolc méterről a bal alsóba lőtt.

Az utolsó bő húsz percben a hollandok mentek előre az egyenlítésért, de semmi elképzelés nem volt a játékukban, csak a 197 centis Wout Weghorst fejére próbálták felívelgetni a labdákat, ebből viszont komoly helyzeteket sokáig nem tudtak kialakítani.

A 96. percben aztán jött a dráma.

Egy beívelés után a horvát védelem nem tudott felszabadítani, a labda pedig a csereként beállt Noa Lang elé pattant, aki 11 méterről kilőtte a jobb felső sarkot.

Noa Lang a sírból hozta vissza a holland reményeket Forrás: ANP via AFP/Koen Van Weel

A hosszabbításban aztán a horvátok ismét magukhoz ragadták a kezdeményezést, és

a hatodik percben egy hatalmas góllal ismét megszerezték a vezetést.

Luka Modric játszott a csereként beállt Bruno Petkovićhoz, aki egy gyönörű átvétel után megindult a kapu felé, majd 21 méterről elemi erővel lőtt a jobb alsóba.

A folytatásban a horvátok nem álltak meg, ugyanis a hollandok teljesen elkészültek az erejükkel, így Modricék mindent megtettek az újabb gólért, hogy lezárják a meccset. Azonban hiába jöttek a helyzetek, nem született újabb gól, így

a hollandok meccsben maradtak és a 110. percben ki is egyenlíthettek volna,

amikor Dominik Livaković bravúrja után Lang elé került a kipattanó, de a holland támadó hét méterről nem találta el az üres kaput.

A hollandok teljesen elfogytak a hosszabbításban Forrás: ANP via AFP/Koen Van Weel

A 114. percben majdnem eldöntötték a meccset a horvátok,

de Pasalic közeli lövése a felső lécen csattant. Egy perccel később aztán Tyrell Malacia kaszálta el a tizenhatoson belül Petkovićot, így tizenegyest kaptak a horvátok. A labda mögé ezúttal Luka Modrci állt oda, az aranylabdás középpályás pedig a kapu bal oldalába helyezett, amivel lezárta a meccset.

A 37 éves Luka Modric zseniálisan játszott a hollandok ellen Forrás: AFP/John Thys

Győzelmével a horvát válogatott bejutott a Nemzetek Ligája vasárnap este sorra kerülő döntőjébe, ahol a spanyol vagy az Európa-bajnok olasz csapat lesz az ellenfele.

Nemzetek Ligája, elődöntő
Hollandia-Horvátország 2-4 (1-0, 2-2, 2-3) - hosszabbítás után
gólszerzők: Malen (34.), Lang (90+6.), ill. Kramaric (55.), Pašalić (72.), Petković (96.), Modric (116. -11-esből)