Hihetetlenül drámai mérkőzéssel zárult le a fociszezon utolsó topligája

Hellas Verona v Bologna FC - Serie A NurPhoto Generla news Soccer Soccer Match April 21 2023 21th April 2023 Italian Serie A Match Hellas Verona Bologna Horizontal SPORT
Hellas Verona's Lorenzo Montipo celebrates a victory at the end of match during the italian soccer Serie A match Hellas Verona FC vs Bologna FC on April 21, 2023 at the Marcantonio Bentegodi stadium in Verona, Italy (Photo by Alessio Marini/LiveMedia/NurPhoto) (Photo by Alessio Marini / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Az olasz labdarúgó-bajnokság bennmaradásért zajló osztályozóján a Hellas Verona 3-1-re legyőzte a Spezia együttesét Reggio Emiliában, így a Spezia esett ki a másodosztályba. 

Az idei bajnokságtól bevezetett szabály alapján egy mérkőzés volt még van hátra a Serie A-ból, ugyanis mivel pontazonossággal végzett a 17-18. helyen a Spezia és a Hellas Verona, így köztük egy semleges pályán (a Sassuolo stadionjában) lejátszott, egymeccses találkozó döntött arról, hogy ki őrzi meg az élvonalbeli tagságát.

A Verona Davide Faraoni góljával már az 5. percben megszerezte a vezetést úgy, hogy a lövésébe még beleért az egyik védő, Ethan Ampadu a gólvonal előtt.

Ampadu a 15. percben javított a túloldalon: a walesi védő egy lecsorgó labdát 18 méterről óriási erővel bombázott a jobb felső sarokba a felsőléc segítségével.

A 26. percben egy gyönyörűen végigjátszott akció végén Cyril Ngonge újra a Veronát juttatta előnyhöz egy 17 méterről leadott pontos lövéssel, majd a félidő előtt jött Ngonge, akinek a lövése ismét megpattant, ismét Ampadun, és így ismét védhetetlenül csapódott a kapuba a labda.

A szünet után szinte egykapuzott a kétgólos hátrányban lévő Spezia, de

Lorenzo Montipo kapus bravúrt bravúrra halmozott.

A 68. percben megcsillant az esély a Spezia előtt, amikor

egy lövést Faraoni a gólvonalról kézzel ütött ki

– így a Verona középpályását kiállították, és tizenegyest rúghatott a Spezia –, ám M'Bala Nzola büntetőjét is megfogta Montipo, aki a folytatásban is sorra védte ki a lövéseket (a második játékrészben összesen kilencet).

A Hellas Verona kapusából így hős lett, és a csapat bennmaradt az első osztályban, míg a Spezia kiesett a Serie B-be.

Serie A, osztályozó a bennmaradásért:
Spezia – Hellas Verona 1-3 (1-3)

A Serie B-ből a Frosinone és a Genoa már korábban felkerült a Cremonese és a Sampdoria helyére, a harmadik, feljutást érő helyért a Cagliari és a Bari vívott oda-vissza vágós párharcot egymás ellen. A Cagliari otthonában 1-1-es döntetlent játszottak a csapatok, majd a vasárnapi visszavágón sokáig a hazai pályán harcoló Barinak kedvező 0-0-s döntetlen volt az állás. Ám

a 94. percben Leonardo Pavoletti megnyerte a meccset a Cagliarinak, így Claudio Ranieri szardíniai csapata jutott fel harmadikként az olasz élvonalba.