Nagy nehezen megnyerte a BL-t a Manchester City, lehet, hogy egyből kizárják

Manchester City wins 2023 UEFA Champions League title 2023,2023 UEFA Champions League,Football,Istanbul,Manchester Cit Horizontal
ISTANBUL, TURKIYE - JUNE 11: Players of Manchester City pose for a photo with the UEFA Champions League trophy after the team's victory in the UEFA Champions League 2022/23 final match against Inter at Ataturk Olympic Stadium on June 11, 2023 in Istanbul,Turkiye. Berk Ozkan / Anadolu Agency (Photo by Berk Ozkan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A Manchester City drámai csatában nyerte meg a Bajnokok Ligája döntőjét. Pep Guardiola csapata Rodri góljával nyert 1-0-ra, így történelmi triplázást hajtott végre. A meccs egyik legjobbja Ederson kapus volt, aki Lukaku helyzeténél védett hatalmasat a meccs hajrájában. A City sikerét beárnyékolja a klub rengeteg pénzügyi szabálytalansága, aminek még következménye is lehet. Lássuk, hogy élték meg a főszereplők a BL-döntőt.

A Manchester City sokszori próbálkozás után felért Európa csúcsára

Elérte a legfőbb és az utolsó nagy célját a Manchester City, azaz végre megnyerte a Bajnokok Ligáját. A Manchester City hosszú évek óta ostromolta a BL-címet és ez most végre összejött az angoloknak. Az Inter elleni 1-0-s siker azt jelenti, hogy a City elérte ugyanazt, amit a városi rivális United 1999-ben, azaz egy szezonon belül nyerte meg a Bajnokok Ligáját, a Premier League-et és az FA-kupát.

A Manchester City kapusa, Ederson volt a meccs egyik hőse Forrás: AFP/Franck Fife

Az isztambuli fináléban Rodri gólja döntött, majd hősiesen kivédekezte a meccset a City, amelynek valljuk be, szerencséje is volt, ugyanis többször is egyenlíthetett volna az Internazionale, amely minden dicséretet megérdemel. A City azt is elviselte, hogy Kevin De Bruynét sérülés miatt már az első félidőben le kellett cserélni és azt, hogy Erling Haaland csak árnyéka volt önmagának. A második félidőben Dimarco fejjel találta el a lécet, majd a csereként beállt Romelu Lukaku fejesét védte bravúrral Ederson, így úszta meg a City azt, hogy hosszabbításra mentse a meccset az olasz csapat.

Pep Guardiola minden kétséget kizáróan a világ valaha volt egyik legjobb edzője,

ő a harmadik BL-címét szerezte meg úgy, hogy legutóbb még a Barcelonával nyert 2011-ben. A Manchester Cityvel 2021-ben már nagyon közel került a nagy célhoz, de akkor a döntőben végül a Thomas Tuchel vezette Chelsea legyőzte a Cityt.

35. nagy trófeáját nyerte Pep Guardiola:

Guardiola 2009 és 2011 után jutott fel újra Európa csúcsára, de ezúttal már tényleg csak az eredmény számított, semmi más. Nem a Cityre jellemző sziporkázó játékkal rukkolt elő a csapat, hanem igazi célfutballal. Guardiola már a meccs előtt elmondta, türelem, türelem, türelem. Nem kell agyonverni az Intert, nem kell görcsölni, egyetlen gólt kell találni és kihúzni a végéig, ez pedig sikerült. Pep Guardiola 12 szűk esztendő után tudott újra BL-t nyerni.

Pep Guardiola újra a csúcson Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

„Fáradt vagyok, nyugodt és elégedett. Nagyon nehéz volt újra nyerni. Nagyon jó volt az ellenfél. Türelmesnek kell lennünk, ezt mondtam félidőben. Szerencse is kellett, de ott volt Ederson vagy az ellenfél hibázott. Egyenlíthetett volna az Inter, igazi orosz rulett volt, de ez volt megírva. Nem ez volt a legjobb meccsünk. A világbajnokság után szintet léptünk, de ma este nem brillíroztunk.

A játékosainkra még várnak a a válogatottak, miközben hetekkel ezelőtt véget ért a bajnokság, a többiek már a pihenőről jönnek vissza, a nulláról fogunk indulni a következő szezonban. A családdal és a barátokkal ünnepelni fogunk a szállodában, hétfőn pedig Manchesterben ünnepelünk. Óriási volt a harc, rettentően nehéz volt triplázni" – mondta a meccs után Guardiola.

„Most már biztos, hogy Pep Guardiola a legnagyobb. Másképp nézünk miatta a focira, igazi innovátor. Minden játékosa fejlődik, ha pedig valaki nem akar vele dolgozni, azt elküldi. Hihetetlen csapatszellemet hozott létre, most pedig ez a kötelék volt az, ami átvitte őket a célvonalon" – mondta Jonathan Woodgate, korábbi angol válogatott focista.

„Jó meccset játszottunk. Sok helyzetünk volt, de nem volt szerencsénk. Ezen a szinten, ha nem lősz gólt, akkor nem nyerhetsz. Boldog vagyok, hogy ilyen jól játszottunk.

nehéz túllépni a csalódottságon" – mondta André Onana, az Inter kapusa.

„Hihetetlen érzés.

De ez is azt mutatja, hogy egy norvég fiú, egy kis városból is nyerhet BL-t. Pár nap múlva kicsit leülepszik az érzés, és akkor újra nyerni akarok majd. Még sokat tudok fejlődni. A mai nehéz meccs volt, talán máskor gólt is lőttem volna, de végül az egész nem érdekel, csak az, hogy nyertünk. Nagyon jó a kapcsolatom a menedzserrel, nagyon sokat segített, mióta itt vagyok. Jó helyen vagyok, a világ legjobb edzője mellett" – mondta Haaland.

Erling Haaland első manchesteri szezonjában triplázott és a BL gólkirálya lett Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Berk Ozkan

„Gratuláltam a játékosaimnak, óriásit játszottak. Elveszítettük a döntőt, amit meg szerettünk volna nyerni mindenáron, de így is büszkék lehetünk. Nem cserélném el ezeket a játékosokat senkire, és ma az egész világ láthatta, hogy miért nem. Alig volt jobb nálunk a világ egyik legjobb csapata. Sok dolgot bánhatunk, de büszkék is lehetünk. Normális, ha bánkódunk, veszíteni a legrosszabb dolog a sportban.

A játékosok büszkék lehetnek az egész szezonra és a döntőre is, nem érdemeltünk vereséget.

Legszívesebben minden szurkolónkat megölelném, ahogy a játékosokat is. Fantasztikusak voltak, mindig mellettünk állnak. Még mindig nem értem, hogy nem lőttünk gólt a végén. Ez a döntő adhat majd motivációt nekünk a következő szezonra, bebizonyítottuk, hogy tudunk ezen a szinten focizni" – mondta az Inter edzője, Simone Inzaghi a meccs után.

Simone Inzaghi büszke lehet a csapatára Forrás: AFP/Franck Fife

"Kemény két hónap van mögöttünk. Sok gondom volt a combommal, ami ma is kifogott rajtam. A csapat így is elég jó volt, és nyertünk. Nagyon sokat dolgoztunk ezért, csodálatos érzés. Nem kaptunk ki ebben a szezonban a Bajnokok Ligájában. Nem ez volt a legjobb meccsünk, de most csak ünnepelnünk kell" – mondta Kevin de Bruyne a lefújás után.

Kevin De Bruyne már két BL-döntőben is megsérült Forrás: AFP/Marco Bertorello

„Nagyon boldog vagyok, szinte beszélni sem tudok, az álmom vált valóra. Hihetetlen, hogy megvan a tripla. Mindig csalódott leszek, ha nem léphetek pályára, de már 33 éves vagyok. A példám jó útmutató lehet a fiataloknak. A meccs előtt tartottam egy rövid beszédet. Ez a klub nagyon sokat jelent nekem, mindig hálás leszek azért, amit átélhettem. Azt mondtam, hogy az álmom az ő kezükben van. Mindkét csapat jogosan volt a döntőben, de egyik sem érdemelte volna meg jobban a másiknál. Az érzelmeknek nagy szerepe volt, legutóbb az ezüst jutott nekünk, így most nagyon boldog vagyok. A szüleim is a lelátón voltak, emlékszem, mikor anyukámnak fagyira sem volt pénze, nagyon hálás vagyok" – mondta a boldog Kyle Walker.

„Már csak ez hiányzott. Nagyon boldog vagyok, büszke tagja vagyok ennek a csapatnak, amely történelmet írt. A második angol csapatként tripláztunk, mindkét csapat különleges, de más korszakban voltak sikeresek. Magasra tettük a lécet, nem is találom a szavakat. Ma főleg a középpályán szerepeltem, amit nagyon szeretek. Még mindig tanulom, nem én vagyok a legjobb, de mindent kiadtam magamból" – mondta John Stones.

Kyle Walker Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

„Hihetetlen. Nem tudom, mit mondjak, történelmet írtunk. Mindkét csapatnak nehéz volt a meccs, nem ez volt a legjobb meccsünk, kiegyenlített találkozó volt, nagyon szerencsések vagyunk, hogy sikerült. Mindenki a tripláról beszélt, nagy volt a nyomás rajtunk, de ez a csapat képes elviselni a terhet" – mondta a City kapitánya, Ilkay Gündogan.

„Ez maga a valóra vált álom. Minden szurkoló erre várt, már azt sem tudom hány éve. Megérdemelték, mi is megérdemeltük. Már korábban is nagyon közel voltunk. Mindenkinek köszönöm, aki segített, nagyon nehéz meccsen vagyunk túl, de ilyenek a döntők.

Most jöhet az ünneplés. Minden olyan játékos, aki segített abban, hogy ide jusson ez a klub, mindenki megérdemli ezt a sikert" – mondta a meccs egyetlen góljának szerzője, Rodri.

Rodri lőtte a meccs egyetlen gólját Forrás: AFP/Franck Fife

„Ez az, amiért egész életedben dolgozol. Nagyon boldog vagyok. Nagyon rosszul játszottam, de nem érdekel. Ezzel a csapattal triplázni, maga a csoda. Aki ismer, tudja, mennyire szeretem a focit, nagyon sokat dolgoztam ezért. Nagyon jó érzés, hogy a családom is itt volt. Köszönöm a menedzsernek, bízott bennem, igazi zseni" – mondta Jack Grealish a meccs után.

Óriási siker, de milyen áron?

A Manchester City a pályán megállíthatatlan, de kérdés, hogy a pályán kívül megfogják-e állítani. A Premier League 115 rendbeli szabályszegéssel vádolja a klubot a pénzügyi szabályok megszegésével kapcsolatban és még mindig nem született végleges, megnyugtató döntés.

A klub vezetői természetesen mindent tagadnak, „papíron" minden rendben van. A City tulajdonosa, Manszúr sejk 2008-ban lett a Manchester City tulajdonosa, azóta pedig 2(!) meccsén volt ott a csapatnak. 2010-ben egy Liverpool elleni, 3-0-ra megnyert bajnokin és a szombat esti BL-döntőn.

Az angol bajnokcsapat állítólag kilenc szezonon keresztül megsértette a Premier League pénzügyi szabályait, különösen a szponzori bevételek és a működési költségek tekintetében nem adott pontos adatokat a helyzetéről. A szabályszegések a 2009-2010-es idénytől egészen a 2017-2018-as szezonig bezárólag történhettek. A manchesteri klubot azzal is vádolják, hogy a 2013-2014-es szezontól a 2017-2018-as idényig nem felelt meg a PL azon előírásának, mely szerint az angol egyesületeknek követniük kell az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) pénzügyi fair play szabályzatát, valamint nem tartotta be a PL haszonra és fenntarthatóságra vonatkozó előírásait a 2015-2016-os idénytől a 2017-2018-asig.

Nem mindenki tartja jogosnak a Manchester City sikerét Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Berk Ozkan

A szóban forgó időszak az első kilenc teljes idényt öleli fel a Manchester City egyesült arab emírségekbeli tulajdonosának megérkezése óta, melynek során a csapat háromszor, 2012-ben, 2014-ben és 2018-ban nyerte meg az angol bajnokságot.

A Manchester Cityt 2020 februárjában pénzügyi fair play megsértése miatt az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ellenőrző testülete két évre kizárta a Bajnokok Ligájából. Az eltiltás mellett pedig 30 millió eurós pénzbírságra is ítélte a klubot, amiért megtévesztette az UEFA-t. Öt hónappal később aztán a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) eltörölte az UEFA által kiszabott kétéves eltiltást, a 30 millió eurós pénzbüntetést pedig a harmadára csökkentette.

Hosszabbítás

Jöjjenek a BL-döntő fontos és érdekes statisztikái.

Az angol bajnok és FA Kupa-győztes Manchester City lett a nyolcadik triplázó európai csapat. A Bayern Münchennek és az FC Barcelonának már kétszer is összejött az a bravúr, hogy a legrangosabb európai kupasorozat mellett megnyerte hazája bajnokságát és kupasorozatát is. A bajor és a katalán együttesen kívül még a skót Celtic Glasgow, az egyaránt holland Ajax Amsterdam és PSV Eindhoven, az angol Manchester United és éppen a most legyőzött olasz Internazionale volt képes ilyen kimagasló szezont produkálni. Ehhez a sorhoz csatlakozott a Manchester City.

  • A Manchester City a hatodik angol csapat lett, amely BEK/BL-győztes lett az Aston Villa, a Chelsea, a Liverpool, a Manchester United és a Nottingham Forest után
  • A Manchester City a második angol triplázó csapat lett a Manchester United 1999-es sikere után
  • Pep Guardiola az első vezetőedző, aki két különböző csapattal (Barcelona, Manchester City) triplázott
  • Az utolsó négy Bajnokok Ligája-döntő mind 1-0-s végeredményt hozott
  • A City győzelme Pep Guardiola 300. győztes meccse volt a City élén 413 meccs alatt
  • Erling Haaland 12 góllal zárt a Bajnokok Ligájában úgy, hogy az utolsó három meccsén gólt sem szerzett, ez eddigi BL-pályafuásának leghosszabb gól nélküli időszaka
  • Rodri a BL-döntőben 52. alkalommal volt kezdő ebben a szezonban, Pep Guardiola eddig csak Messinek szavazott több bizalmat korábban
  • Julian Alvarez lett az első focista, aki egy szezonban triplázott és világbajnoki címet is nyertünk
  • Guardiola harmadszor nyert BL-t, nála többet csak Carlo Ancelotti (4) nyert

Bajnokok Ligája, döntő:
Manchester City (angol)-Internazionale (olasz) 1-0 (0-0)
Isztambul, Atatürk Olimpiai Stadion, 71 412 néző, v.: Szymon Marciniak (lengyel)
gólszerző: Rodri (68.)
sárga lap: Haaland (92.), Ederson (94.), illetve Barella (59.), Lukaku (83.), Onana (92.)

Manchester City: Ederson - Akanji, Ruben Dias, Ake - Stones (Walker, 83.), Rodri - Bernardo Silva, De Bruyne (Foden, 36.), Gündogan, Grealish - Haaland

Internazionale: Onana - Darmian (D'Ambrosio, 84.), Acerbi, Bastoni (Gosens, 76.) - Dumfries (Bellanova, 76.), Barella, Brozovic, Calhanoglu (Mhitarjan, 84.), Dimarco - La. Martínez, Dzeko (Lukaku, 57.)