Vágólapra másolva!
Pep Guardiola, a Manchester City menedzsere szerint Roberto De Zerbi az elmúlt 20 év egyik legbefolyásosabb menedzsere, és a játékra gyakorolt egyedülálló hatását a spanyol séfhez, Ferran Adriához hasonlította.

De Zerbi szeptemberben váltotta Graham Pottert a Brighton & Hove Albion vezetőedzői posztján, és már a bemutatkozó szezonjában kiharcolta az európai kupaszereplést – először a klub történetében.

A 43 éves olasz szakember csapata szerdán az Amex Stadionban fogadja a már bajnok Manchester Cityt, amely triplázhat az idei szezonban, hiszen bejutott az FA-kupa-döntőbe és a Bajnokok Ligája-fináléba is.

Amikor megérkezett, éreztem, hogy nagy hatása lesz a Premier League-re, de számítottam rá, hogy ilyen rövid idő véghez viszi" – mondta Guardiola, aki maga is sok mindent ellesett az olasz edző taktikai repertoárjából.

Guardiola az elmúlt hat évben ötször nyerte meg a Premier League-et Forrás: AFP/Oli Scarff

„Átlagosan 20-25 helyzetet alakítanak ki meccsenként, sokkal többet, mint a többi ellenfél, úgy birtokolják a labdát, ahogy már nagyon-nagyon régóta nem láttam. Mindenki részt vesz benne, a kapusa is olyan, mint egy középpályás.

– folytatta a katalán edző, aki ezek után a spanyol séfhez, Ferran Adriához hasonlította a Brightont.

„Olyan, mint egy Michelin-csillagos étterem, egyedülálló.

Katalóniában ott van El Bulli étterem, sok-sok éve Ferran Adria a legjobb szakács, aki teljesen megváltoztatta a konyhát. Szerintem az, ahogy Brighton játszik, valami egyedi, különleges. Ahogyan mozognak. Ez egy hihetetlen kihívás számunkra, hogy felkészüljünk a két döntőre" – tette hozzá Guardiola.

Roberto De Zerbit is jelölték az év edzője díjra Forrás: AFP/Oli Scarff

De Zerbi saját edzői karrierjére is hatással volt Guardiola, és a páros kölcsönös tisztelete még a Premier League-ben eltöltött időszakuk előttre nyúlik vissza. Mindkét edző futballozott korábban az olasz Brescia csapatában, De Zerbi ráadásul a 2013/14-es szezont megelőző felkészülési időszakban a Guardiola vezette Bayern Münchennél járt tanulmányi úton.

Guardiola De Zerbi edzősködése idején olykor a Mapei Stadionban is tanulmányozta a Sassuoló játékát.

A Brighton elleni mérkőzést követően a City vasárnap a Brentfordhoz látogat utolsó Premier League-mérkőzésére. Guardiola csapata ezt követően június 3-án az FA-kupa-döntőben a városi rivális Manchester Uniteddel, június 10-én pedig a Bajnokok Ligája-döntőjében az Interrel találkozik.