Vágólapra másolva!
A 12 csapatos NB I-ben még hét fordulót rendeznek, azaz minden csapat hét meccset játszik még az első osztályban a 2022-23-as szezonban. Két csapatnak itt véget is ér majd az élvonalbeli küzdelmek sora, és minimum egy évet várhat majd arra, hogy újra a legjobbak között lehessen. Most, a 27. forduló előtt úgy néz ki, két fővárosi csapattal lesz kevesebb a 2023-24-es NB I-es szezonban. Ebben a cikkben megnézzük, hogy alakulhat majd a kiesés sorsa a bajnokság végén, és azt, milyen meccsek várnak még a legnagyobb bajban lévő csapatokra az utolsó körökben.

A hét meccs azt jelenti, hogy minden csapat matematikailag 21 pontot szerezhet.

Szavazzon!

Melyik két csapat esik ki az NB I-ből?

Természetesen az nem fordulhat elő, hogy az összes csapat ugyanennyi ponttal gazdagodjon a 33. forduló végéig, de azzal, hogy a két utolsó csapat lejátszotta ebben a szezonban utolsó, egymás elleni meccsét, elvben előfordulhat(na) az is, hogy az utolsó Vasas és az utolsó előtti Budapest Honvéd is szerez még 21 pontot a bajnokság végéig.

A mutatott forma alapján erre azért nem fogadnánk nagy tételben, de egy kis játszadozást megér a dolog.

A Vasas jelenleg 19 ponttal az utolsó, a Honvédnak pedig 28 pontja van. Ha ehhez hozzáadunk 21-21 pontot, akkor 40 illetve 49 pontot kapunk. Ez azt jelenti: mindkét csapatnak még van reális esélye bennmaradni.

Jelen állás szerint a Vasas kiesése tűnik a legbiztosabbnak, ugyanis az angyalföldi csapat 10 pontra van a biztos bennmaradást jelentő 10. helytől, de a Honvéd csak egy pontra van ugyanettől és előttük már nagyon sűrű a mezőny.

A realitás és a mutatott forma alapján a két, kieső helyen álló csapat mellett még a Fehérvár, az Újpest, a Zalaegerszeg és a Mezőkövesd kerülhet bajba. Lássuk, milyen meccsek várnak még erre a hat csapatra a bajnokság végéig.

Vasas

Kezdjük fordított sorrendben, a Vasassal, amely sokak szerint a legutóbbi fordulóban, azaz a Honvéd elleni, 1-0-ra elveszített meccsen gyakorlatilag az utolsó esélyeit játszotta el azzal kapcsolatban, hogy a következő szezont is az NB I-ben kezdhesse. Legalább ugyanennyien gondolják azt is, hogy a XIII. kerületi klub vezetősége túl sokat várt és túl sok bizalmat szavazott Kondás Elemérnek, akit így a lehető legrosszabbkor, a Budafok elleni Magyar Kupa elődöntős (egyébként megalázó, 3-0-s) meccs után, a Honvéd elleni, döntő fontosságú meccs előtt küldtek el. A döntés nehezen kritizálható, ugyanis 18 bajnoki mérkőzésen ült a kispadon, mérlege 3 győzelem, 5 döntetlen és 10 vereség.

Desits Szilárd, a Vasas másodedzője (j) nem kapott túl hálás feladatot Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Kondás helyét az addigi segítője, Desits Szilárd vette át, vélhetően ideiglenesen. A Vasas már vele kapott ki a Honvédtól, az új edző pedig talán kicsit érthetetlenül is védte a saját csapatát a végzetesnek is tekinthető eredmény után.

A Vasasnak matematikai esélye maradt még a bennmaradásra, de

nem túl jó előjel, hogy a kilenc, tavaszi meccséből egyet sem tudott megnyerni.

A Vasasnak úgy sikerülhetne bennmaradnia, ha mondjuk az utolsó hét meccséből megnyerne minimum négyet és a Honvéd, Fehérvár kettős pedig maximum egy meccset venne sikerrel az utolsó hét körből, amire azért elég kicsi az esély.

Pláne, ha az ellenfeleket is megnézzük.

Sorrendben a Mezőkövesd, a Ferencváros, a Puskás Akadémia, az Újpest, a Zalaegerszeg, a Kisvárda és a MOL Fehérvár vár még a Vasasra,

az eddigi forma alapján pedig nehéz lenne megtippelni, melyik négy-öt csapatot veri majd meg a csapat, amelynek véglegesített edzője sincs.

A Vasas utolsó öt bajnokiján mindig kikapott, ezeken négy gólt rúgott, kétszer viszont egyet sem sikerült. Holender Filipnek van hat gólja a csapatban, a többi támadó maximum három találatig jutott, ami édeskevés, hiányzik az igazi vezéregyéniség, aki hátára venné a csapatot. A Vasas pályázik a kiesés szempontjából a legbiztosabb befutó szerepére.

Budapest Honvéd

A másik, kieső helyen álló budapesti csapatnak 28 pontja van. A legutóbbi, Vasas elleni sikerrel kilenc pontra távolodott a legnagyobb riválisától és már csak egy pontra van a Fehérvártól és csak négyre a már hetedik helyen álló Mezőkövesdtől a Honvéd, így egyáltalán nem lehetetlen a bennmaradás kiharcolása, Lukic mindent eldöntő gólja az előző fordulóban még nagyon sokat érhet a kispestieknek.

A kispesti Nenad Lukic gólöröme a labdarúgó OTP Bank Liga 26. fordulójában játszott Vasas-Budapest Honvéd mérkőzésen Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Dean Klafuric csapata próbál kihasználni minden lehetőséget, utolsó öt tavaszi meccséből hármat is megnyert,

a Vasas mellett legyőzte a Zalaegerszeget és a Puskás Akadémiát is, így abszolút reális esélye van a csapatnak, hogy maradhasson az élvonalban.

Ehhez viszont vért kel izzadnia, hiszen a legnehezebb sorsolás a Honvédra vár. A Klafuric-csapat akkor gyűjtött még pontokat, amikor erre a legjobb esélye volt, mert az utolsó hét meccsén sorrendben ez vár rá:

  • Ferencváros
  • Újpest
  • Kisvárda
  • Kecskemét
  • Debrecen
  • Mezőkövesd
  • Puskás Akadémia.

A Fradi hét nyeretlen meccsen, ezek közül öt bajnokin van túl, mikor javíthatna, ha nem a Honvéd ellen, amikor már hatpontosra olvadt Csercseszovék előnye? Ezt követően jön az Újpest, amely Nebojsa Vignjevic visszatérése óta két meccsen négy pontot szerzett, majd az exújpesti Milos Kruscic vezette, kissé megtorpanó Kisvárda. Utána jön a Fradit kergető meglepetéscsapat, a Kecskemét, majd a dobogóért harcoló Debrecen. Kispesten talán abban bízhatnak, hogy az utolsó két körben a Mezőkövesdnek és a Puskás Akadémiának már nem lesz miért (dobogóért és a kiesés ellen) küzdeni és talán az utolsó két meccsen tudnak még pontokat szerezni, de kegyetlenül meg kell küzdeniük, ha NB I-esek akarnak maradni.

MOL Fehérvár FC

A székesfehérvári csapat hosszú lejtmenetben van, ami szinte egybeesik Marko Nikolic, majd az utána kinevezett Joao Carrillo távozásával, ugyanis azóta senki nem bírta még egy évig sem a csapatnál.

Márton Gábor és Szabics Imre is megbukott a Vidi kispadján, de az őt követő Michael Boriszal és Huszti Szabolccsal is csak visszafelé fejlődött a csapat,

ha csak az általuk szerzett pontátlagokat nézzük. A Vidi Borisszal kezdte a szezont, majd Huszti kapott lehetőséget, de csak 13 meccs jutott neki, ami nem csoda, hiszen átlagban egy pontot szerzett vele a csapata meccsenként, ami nem méltó az NB I második legnagyobb költségvetésű csapatához.

Huszti munkáját március közepén köszönték meg, de maradhatott a vele érkezett sportigazgató, Juhász Roland, aki nem sokkal később bemutatta a csapat új vezetőedzőjét Bartosz Grzelak személyében.

A fehérvári Dárdai Pál és Bartosz Grzelak vezetőedző Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A 44 éves szakemberrel máris megindult felfelé a csapat, amely legyőzte a Honvédot és döntetlent játszott a Fradi, valamint az Újpest ellen is. Grzelak próbál rendet rakni a csapatnál, Loic Nego egy büntetéssel indított, de reaktiválta például Makarenkót, aki Husztinál nem kapott lehetőséget és az eredmények egyelőre őt igazolják.

A Vidi csak a 10. helyen áll, mindössze egy ponttal előzi a Honvédot, de három ponton belül van előtte az Újpest, a ZTE és a Mezőkövesd is. Egy tökéletes hajrával még 50 ponttal is végezhetne a Fehérvár, ami dobogót is érhetne szerencsés körülmények között, de a szurkolók első körben a szégyen, azaz a kiesés elkerülését várják már.

A Fehérvár sorrendben a Kisvárda, a Kecskemét, a Debrecen, a Mezőkövesd, a Puskás Akadémia, a Zalaegerszeg és a Vasas ellen lép pályára.

Nem ez a legkönnyebb sorsolás, de egy ilyen kerettel ezt az akadályt teljesítenie kell a csapatnak.

Újpest

Az Újpest jelenleg a 9. helyen áll, egy ponttal előzi a Fehérvárt és a lila-fehéreknek is bőven van esélye feljebb és lejjebb is elmozdulni a tabellán. Az újpestieknél is a közelmúltban volt edzőváltás, visszatért a korábbi (siker)edző, Nebojsa Vignjevic, aki 2013 és 2020 között már vezette a csapatot. A szakemberrel volt bajnoki harmadik helyezett az Újpest és nyert két Magyar Kupát is, de most az elmúlt időszakban a IV. kerületben megszokott feladat vár rá, azaz meg kellene menteni a csapatot a kieséstől.

Érdekesség, hogy elődjére, Milos Kruscicra szinte azonnal lecsapott a Kisvárda, de úgy tűnik, jól járt a csapat a régi ismerőssel, ugyanis a ZTE elleni győzelemmel kezdett, majd 0-0-s döntetlent játszott a Fehérvár ellen. Jó előjel lehet Újpesten, hogy Csoboth Kevin kirobbanó formába került, a ZTE ellen három gólt szerzett és a válogatottban is pályára léphetett.

Nebojsa Vignjevicnek nagyon nem kellett bemutatni az újpesti körülményeket Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az Újpest sorsolása nehéznek tűnik, ugyanis sorrendben jön a Paks, a Honvéd, a Ferencváros, a Vasas, a Kisvárda, a Kecskemét és a Debrecen. Egyfelől nagyon nehéz dolga lesz az Újpestnek, mert a Fradi, Kecskemét, Paks, Debrecen négyes jelenleg éppen az NB I első négy helyezettje, ugyanakkor

még játszania kell a két, jelenleg kieső helyen álló csapattal és ha azokat a meccseket biztosan hozza, akkor jó eséllyel maga mögött tarthatja a Vasast és az Honvédot,

ami újabb bennmaradást érne.

Zalaegerszeg

A Zalaegerszeg ugyanúgy 31 ponttal áll, mint az Újpest. Ricardo Moniz csapata igazi kétarcú alakulat, ugyanis bármelyik csapatot képes megverni, de ki is tud kapni szinte bármikor. Tavasszal már legyőzte a Ferencvárost, a Puskás Akadémia ellen bejutott a Magyar Kupa döntőjébe, de tavasszal már kikapott az Újpesttől és a Honvédtól is, pedig mindkét csapat mögötte helyezkedik el. A kupaláz mellett tehát nem lehet elfelejteni, hogy mindössze három pont az előny a már kieső helyen álló Honvéd előtt.

A kupasiker és a bennmaradás együtt maga lenne a csoda Ricardo Monizéknak Forrás: MTI/Katona Tibor

A ZTE sorrendben a Kecskemét, a Debrecen és a Mezőkövesd ellen lép pályára, majd jön a Budafok elleni kupadöntő, ahol nem mellesleg nemzetközi kupaszereplést is kivívhat a zalai csapat.

A kupadöntő után jöhet még négy „bajnoki döntő"

a Puskás, a Vasas, a Fehérvár és a Paks ellen, tehát kupagyőzelem esetén sem ünnepelhetnek önfeledten Monizék, mert bitang nehéz sorsolása van a ZTE-nek és annyit talán egy-két kör nem ér a Konferencialigában, hogy NB II-es legyen a csapat.

Mezőkövesd

Szeptemberben tért vissza Mezőkövesdre az utóbbi évek egyik legsikeresebb helyi edzője, Kuttor Attila. A Mezőkövesd ugyan a hetedik helyen áll, de csak négy pontra van a már kieső helyen tanyázó Honvédtól, igaz, három pontra a hatodik helyezett Kisvárdától.

A Kövesd már 2016 óta az NB I tagja, legközelebb az előző szezonban volt a kieséshez, amikor végül a 10. lett Supka Attilával.

Papíron talán a Mezőkövesdnek van a legkönnyebb dolga, amely a Vasas, a Puskás Akadémia, a Zalaegerszeg, a Fehérvár, a Paks, a Honvéd és Ferencváros csapataival találkozik és gyakorlatilag a Vasas, a Honvéd és a ZTE ellen meg is szerezheti a bennmaradáshoz szükséges pontokat.

Lehet a 12 csapatos NB I-et szeretni vagy nem szeretni, de az biztos, hogy a kiesés szempontjából elképesztő izgalmakat tartogat. Az talán nem lenne baj, ha a bajnoki cím kapcsán is ekkora izgalmak lennének és hasonlóan, több csapat küzdhetne az aranyéremért is, csakúgy, mint a kiesés ellen.