Óriási balszerencse Leverkusenben: ez döntetlen is lehetett volna

CIVIC, Eldar
Leverkusen, 2023. március 9. A ferencvárosi Eldar Civic (b) és Jeremie Frimpong, a német csapat játékosa a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjében, a Bayer Leverkusen - Ferencváros első mérkőzésen a leverkuseni BayArenában 2023. március 9-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A Ferencváros az Európa-liga nyolcaddöntőjének első mérkőzésén 2-0-ra kikapott a német Bayer Leverkusen otthonában. A találkozó elején a németek kihasználták a Fradi-védelem hibáját, majd a mérkőzés hajrájában egy szerencsés góllal növelte a németek előnyét. Közben a Fradi lőtt egy kapufát, a Fradi még az utolsó pillanatokban is kihagyott efy ziccert. A március 16-i visszavágón a Fradi telt ház előtt kivívhatja a továbbjutást a Puskás Arénában.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Leverkusenből.

Újabb lépés megtételére készült a Ferencváros a nagy tavaszi álom beteljesítésének útján: a zöld-fehérek nem is annyira titkos terve ugyanis, hogy pályára lépjenek május 31-én a Puskás Arénában sorra kerülő döntőben. Ehhez az első lépés egy jó eredmény kiharcolása kellett, hogy legyen a Bayer Leverkusen otthonában a nyolcaddöntő első mérkőzésén.

A Fradi csoportgyőztesként november eleje óta erre a meccsre készült, míg a Leverkusen éppen a zöld-fehérek korábbi csoportellenfelét, a francia Monacót két 3-2-es meccs után tizenegyesekkel legyűrve jutott be a legjobb 16 közé.

Sztanyiszlav Csercseszov több meghatározó játékosára, így Samy Mmaee-ra, Muhamed Besicre vagy Tokmac Nguenre sem számíthatott, de a meccs előtti sajtótájékoztatón jelezte, szó sincs kétsébe esésről,

megvannak a helyettesek a posztokra, és, aki itt van Leverkusenben, az tudni fogja, hogy mi a dolga.

A leverkuseni BayArenában gyakorlatilag telt ház fogadta a csapatokat, és csordultig telt a vendég szektor is, hiszen a Ferencvárost kétezernél is több magyar drukker buzdította. Időben megérkezett a szerda este Budapestről indult szurkolói vonat is, amelyet Németországba belépve órákra feltartottak a hatóságok.

A Fradi végül a

Dibusz - Botka, Knoester, Abena, Civic - Vécsei, Esiti - Zachariassen - Marquinhos, Traoré, R. Mmaee

összeállításban kezdte a mérkőzést.

Nem volt benne semmi meglepő, hogy az első percekben a németeknél volt többet a labda, hiszen a csoportkörben már többször is láthattuk, hogy ez nem nagyon zavarja a Fradit, a magyar csapat játssza a jól begyakorolt, fegyelmezett játékát.

A 6. percben Diaby cselezte ki sorrendben Vécseit, Zachariassent és Civicet, de végül hosszan szöktette magát, így a kapujából kimozduló Dibusz biztonságban vehette fel a labdát.

A magyar szurkolók a hazaiakat is elnyomva bíztatták a Fradit.

A 11. percben aztán váratlanul rosszra fordultak a dolgok: Dibusz lapos kirúgását lefülelték a németek, majd Florian Wirtz a 16-osról kilőtte a kapu jobboldalát (1-0).

Anderson Esiti (j) próbálja lelassítani a Leverkusen házi gólkirályát, Moussa Diabyt Forrás: MTI/Kovács Tamás

A gól után még volt egy kisebb helyzete a hazai csapatnak, majd a Fradi is elkezdett magára találni, labdát birtokolni, és a magyar bajnok egyre gyakrabban tűnt fel a hazai tizenhatos előterében.

A 21. percben Diaby ravaszul tekeredő jobboldali beadása hozhatta a frászt a Fradi-drukkerekre, majd két perccel később ismét a francia szélső villant, a beadását Botka Endrének kellett kivágnia az érkező Hincapie elől - óriási helyzet volt.

A 26. percben azonban már a Fraid volt centikre az egyenlítő gól megszerzésétől:

Vécsei indította a jobboldalon kilépő Marquinhos, a braziltól visszakapott labdát egy érintéssel tette tovább a tizenhatoson belül beinduló Zachariassennek, a norvég átpörgette a labdá Hradecki fölött, de a felső léc megmentette a Bayert...

Botka Endre nem csak a védekezésből vette ki a részét, rendre feltűnt a németek kapuja előtt is Forrás: MTI/Kovács Tamás

Két perccel később Botka nem túl jó lövése lett nagyon jó, a kevéssé eltalált labda váratlanul veszélyesen gurult a hazai kapu jobb alsó sarka felé. Hradecky rajta volt, de ki tudja, hogy valóban elérte-e volna. Ekkor már teljesen kiegyenlített csata folyt a pályán, nyoma sem volt német fölénynek, sőt!

A 38. percben egy középpályán elkövetett szabálytalanság - Demirbay buktatta Ryan Mmaee-t - volt egy kis színház is,

Xabi Alonso, a hazaiak játékosként világbajnok edzője adta az értetlent, hogy miért jöhet szabadrúgással a Fradi, és miét kap sárga lapot a szabálytalankodó - így aztán ő is kapott egy sárgát.

Sztanyiszlav Csercseszov a német vezetés ellenére sem lehetett elégedetlen a látottakkal Forrás: MTI/Kovács Tamás

Második félidő

A folytatás úgy indult, ahogy az első játékrész, a németeknél volt a labda, érezni lehetett, hogy nagyon szeretnék meglőni a - rájuk - nyugtatólag ható második gólt. De a Fradi most nem húzódott vissza annyira, magasan letámadott, így viszont nagy területk nyíltak a német szélsők előtt. A 49. percben például Hincapie lódult meg egy előr vágott labdára, és Zachariassen csak sárga lapot érő szabálytansággal tudta megállítani.

De nem ijedt meg a Fradi, maradt a taktikánál, esze ágában sem volt magára húzni a németeket.

Az 53. percben így, egy labdaszerzést követően került lövőhelyzetbe Civic, és nem is tévesztett sokat. Igaz, az 57. percben a németek előtt is adódott egy nagy helyzet egy hasonló labdaszerzésből, aminek a végén Diaby szöktette magát hosszan, így a lövése már nem lett veszélyes a kapura.

Lukas Hradecky itt már verve volt Kristoffer Zachariassen pörgetése után, de a felső léc megmentette őt és a Leverkusent is Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 62. percben Ryan Mmaee indulhatott meg egy passzal a bal oldalon, de a tizenhatoson belül utolérte Tah, és szabályosan szerelte. A következő percben Vécsei játszotta be a labdát Botkának a németek tizenhatosára, a Fradi védője azonban nem fért hozzá a labdához, mert Tapso kikísérte azt. A magyar védő kicsit a sarkára lépett, amit heves reklamálás követett, de Dibusz és Massa játékvezető gyorsan rendet tett.

A 70. percben Adli lépett ki egy labdával, Abena szépen arrébb tette az alapvonal közelében.

A francia persze azonnal büntetőt reklamált, de rajta kívül ez senkinek meg sem fordult a fejében.

A 75. percben Botka szerelte hátulról becsúszva Wirtzet, aki ezt zokon vette, és felpattanva a magyar homlokához nyomta a sajátját. De Botkát sem kellett félteni, beleállt a kihívásba, aminek a bíró vetett véget egy-egy sárga lappal. A 78. percben egy ütközést követően Marquinhos maradt lent a földön a derekát fájlalva, a brazil helyett érkezett is a pályára Amer Gojak.

Ryan Mmaee ezen az estén ritkán tudott helyzetbe kerülni Forrás: MTI/Kovács Tamás

A percek múlásával a németek egyre idegesebbek lettek, talán már arra gondoltak, hogy a visszavágóra soványka előny ez az 1-0. Az olasz bíró azonban nem ült fel nekik, inkább Kossounounak adott egy sárgát, amikor színpadiasan eldobta a labdát.

A kiegyenlített csatát látva a 86. percben aztán valósággal leforrázta a Fradit az újabb hazai gól: Ryan Mmaee felrúgta Wirtzet, a magyar kaputól 25 méterre megítélt szabadrúgást Hlozek szépen tekerte a jobb kapufára, a visszapattanó labdát pedig Tapsoba közelről az üres kapuba stukkolta (2-0).

A ráadás perceiben Zachariassen előtt adódott még egy lehetőség, de Hradecky lábbal hárította a norvég támadó lövését.

A Fradi így 2-0-s vereséget szenvedett a Bayer Leverkusen ellen, de hatékonyabb támadójátékkal elől, kevesebb hibával hátul a Puskás Arénában még kiharcolhatja a továbbjutást a jövő hét csütörtöki visszavágón.

Eredmény, EL-nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:
Bayer Leverkusen - Ferencváros 2-0 (1-0)
Leverkusen, BayArena, 27000 ezer néző, v.: Davide Massa (olasz)
gól: Wirtz 11., Tapsoba 86.
Bayer Leverkusen: Hradecky - Kossounou, Tapsoba, Tah, Hincepie - Frimpong, Amiri, Demirbay - Diaby (Hlozek 71.), Wirtz, Azmoun (Adli 60.)

Ferencváros: Dibusz - Botka (Wingo 87.), Knoester, Abena, Civic - Vécsei, Esiti - Zachariassen - Traoré (Baden Frederiksen 87.), Marquinhos (Gojak 78.), R. Mmaee

A visszavágót március 16-án 21 órai kezdettel játsszák a budapesti Puskás Arénában.