Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Újkori történelme legfontosabb meccsére készül csütörtökön este a Ferencváros, amelyik a német sztárcsapattal, az egykor a Bajnokok Ligája döntőjében is megfordult Bayer Leverkusennel csap össze az Európa-liga nyolcaddöntős párharcának első mérkőzésén. Nem nyilatkoznánk az esélyekről, de azt azért le merjük írni, hogy nem lenne eget rengető csoda a magyar bajnok továbbjutása. Ehhez azonban mindenek előtt egy, a visszavágóra jó esélyeket kínáló eredményre van szükség a BayArenában. Sztanyiszlav Csercseszov csapatán ez biztos nem fog múlni!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Leverkusenből.

Egy Vásárvárosok Kupája-győztes (1965) és egy Kupagyőztesek Európa-kupája-döntős (1975) klub esetében azt nem írhatjuk le, hogy fennállása legnagyobb meccsére készül, de abba aligha lehet belekötni, hogy 21. századi története során ilyen fontos, de talán pontosabb, ha azt írjuk, hogy ekkora presztízsű meccset még nem vívott a Ferencváros.

Mert a fontosságán lehet vitatkozni, hiszen az új éra első Európa-liga csoportkörbe, majd első Bajnokok Ligája csoportkörbe jutásáért vívott csaták a klub életében talán nagyobb téttel bírtak, most azonban mégiscsak egy európai kupasorozat negyeddöntője a cél. Márpedig ilyenre a Fradi életében utoljára 49 éve volt példa, amikor

a KEK 1974-75-ös kiírásában a Fradi 1-1-es összesítéssel idegenben lőtt góllal ejtette ki a sorozatból a Liverpoolt.

A magyar bajnokcsapat most is hasonló bravúrra készül, hiszen a Bundesliga előző kiírásának bronzérmese, a BL-ből érkező Bayer Leverkusen lesz az ellenfele. A Fradi csoportgyőztesként nyugodtan készülhetett a nyolcaddöntőre, bár felhőtlennek korántsem mondhatnánk Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző helyzetét. A zöld-fehéreknek ugyanis számos sérültje, közülük talán a középhátvéd, Samy Mmaee, a szűrő Muhamed Besic (aki mankón bicegve érkezett a Népligetbe elköszönni a társaktól szerdán reggel) és a norvég támadó, Nguen Tokmac hiánya a legnagyobb érvágás, de a több poszton is bevethető, és az őszi csoportmeccseken többször is remekül játszó Pászka Lóránd, valamint a téli átigazolási időszakban érkezett Owosu Kwabena sem léphet pályára. A hosszú kihagyás után visszatérő Sigér Dávid pedig hiába mutat egyre jobb formát, nem szerepel a neve az előzetesen leadott listán.

Aki elutazott Leverkusenbe, az bevethető, és most ez a legfontosabb Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Federico Gambarini

Ugyancsak komoly veszteség Aissa Laidouni hiánya, aki ősszel a Fradi egyik legjobbja volt, január óta viszont már az Union Berlin alapembere. De ez sem kell, hogy elbizonytalanítsa a Ferencvárost, amelyik az elmúlt években számos alkalommal bizonyította, hogy nagy tét mellett tud igazán jól teljesíteni. Igaz ez olyan bajnokikra, mint a Loki elleni volt, ahol a debreceniek előzetesen jelezték, hogy megpróbálják megkeseríteni a zöldek életét, ehhez képest momentumuk is alig volt,

és duplán igaz a futó Európa-liga-csoportkörre, ahol minden fontos meccset megnyertek Botka Endréék.

A Fradi szerdán délután 13 órakor landolt a Köln-Bonn nemzetközi repülőtéren, és a csapat nem is ment tovább Kölnből. A város egyik nagy szállodájában lakik, alig félóra buszútra a BayArenától. A csapatot Németországban is a saját busza, a bajnok címek számára utaló hatalmas 33-as számmal ellátott Fradi-busz hozza-viszi a hotel és a stadion között.

A 33-as busz a BayArena mélygarázsában várta a csapatot az esti edzés idején Forrás: Origo

A csütörtöki meccs helyszínén megtartott kötelező sajtótájékoztatón a csapat magyar válogatott játékosa, Botka Endre elmondta, nem izgulják túl a Leverkusen elleni meccset, mindenki tudja, hogy mi a dolga, mit kell tennie egy jó eredmény elérése érdekében. Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző elmondta, ő személy szerint

nem is érti azt a szót, hogy „nyomás", amikor arról beszélünk, hogy az Európa-liga nyolcaddöntőjében léphet pályára a csapata.

A szakember szerint is magabiztosnak kell lenniük, és azt csinálniuk a pályán, amit elterveztek, illetve begyakoroltak az edzéseken.

A Fradi nem csak a kispadról, de a lelátóról is minden támogatást megkap: a Budapestről induló különvonattal mintegy hatszázan vágtak neki az 1200 kilométeres útnak, de a klub tájékoztatása szerint közel 2000 belépőt adtak el a vendég drukkereknek. Azaz Botka Endre joggal bízik benne, hogy hallani fogják a Fradi-drukkerek hangját a mérkőzésen.

A Ferencváros szurkolóit szállító különvonat induláskor a Keleti pályaudvaron 2023. március 8-án. A vonat a németországi Leverkusenbe viszi a drukkereket a Bayer Leverkusen és a Ferencváros labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjének első mérkőzésére Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szükség is lesz erre, mert habár a németek az idei szezonban nem parádéznak a bajnokságban, hiszen 23 forduló során mindössze 31 pontot gyűjtöttek és csak a 9. helyen állnak, azért tudnak jól játszani, ezt legutóbb a Hertha elleni hazai sima 4-1-gyel bizonyította.

A játékosként világ- és Európa-bajnok spanyol Xabi Alonso által irányított csapat még nem forrta ki magát, elől-hátul meglehetősen gólképes.

Xabi Alonso, a spanyolok világ- és Európa-bajnok legendája a Leverkusen edzőjeként is letenné a névjegyét Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

A bajnokságban 42 lőtt góljukkal a hatodikak ebben a mutatóban, de a 37 kapott góllal is a tabella első felében vannak. Hazai pályán sem verhetetlenek: Xabi Alonso októberi érkezése után ugyan bemutattak egy nyolcmeccses veretlenségi sorozatot (6 győzelem, 2 döntetlen), ezt követően viszont jött egy hármas vereségsorozat, mielőtt a múlt hétvégén helyre tették a Herthát.

A BL csoportkörében a Leverkusen hat meccsen öt pontot szerzett, egy győzelem és két döntetlen mellett háromszor kaptak ki, a Portótól például 3-0-ra a BayArénában. A németek tehát nem verhetetlenek, kilenc győzelem mellett négy döntetlen és hat vereség az idei szezon mérlege a 30 ezres stadionjukban.

A Leverkusen a csoportkörben a Fradi által a második helyre szorított AS Monaco „testén" át jutott be a nyolcaddöntőbe.

A Leverkusen játékosai ünneplik az egyik gójukat az AS Monaco ellen 3-2-re megnyert visszavágón Forrás: AFP/Valery Hache

A hazai pályán elszenvedett 3-2-es vereség után ugyanilyen arányban nyert a 'Kusen a hercegségben, a tizenegyeseket pedig persze, hogy jobban rúgták a németek, mint a franciák. Meg kell hagyni, hogy a „Cég tizenegye" (azaz a Werkself, ahogy önmagát hívja a csapat) küzdeni azt nagyon tud. De ez a Fradira is igaz! Xabi Alonso szerint nincs különbség a nyolcaddöntőbe jutásért legyőzött francia AS Monaco és a Ferencváros között, a spanyol sztár hasonlóan szoros csatára számít.

A német csapat legértékesebb játékosa (a Transfermarkt szerint) a 70 millió eurós középpályás, Florian Wirtz, az 50 milliót érő francia támadó, Moussa Diaby, és a 38 milliós cseh csatár, a 2021-es foci-Eb-n öt góljával társgólkirály, Patrik Schick. A csapat legeredményesebb játékosa az idényben a 10 gólnál (8 a bajnokságban, 2 a BL-ben) járó Moussa Diaby.

Leverkusen: egy gyár és más semmi

A 80 ezres észak-rajna vesztfáliai városnak nincs nagy történelme és nincsenek világhírű nevezetességei, leszámítva egyet, de csak azért meg nagyon kevesen mennek Leverkusenbe. A várost 1861-ben hozta létre Carl Leverkus, aki kelmefestő üzemét itt, az akkor még Wiesdorfnak hívott településen építette föl. Az új üzemegységet pedig szerényen saját magáról nevezte el. Az üzemet 1891-ben megvette az akkor már híres Bayer vegyi üzem, amelyik 1912-ben át is tette a székhelyt Wiesdorfba. Leverkusen, mint város 1930-ban jött létre négy kisváros összevonásával. A második világháborúban az IG Farben vegyi üzem telephelye miatt a brit légierő többször is alaposan lebombázta, de Leverkusen talpra állt, és ma a Rajna-vidék egyik ipari központja. A város két leghíresebb szülötte egyaránt sportoló: a korábbi középsúlyú világbajnok, Felix Sturm és az igen szép NBA-karriert (1985 és 2001 között játszott a Dallas Mavericksben, a Seattle Supersonicsban, az Indiana Pacersben és Portland Trailblazersben) magáénak tudó Detlef Schrempf is.

A párharc első mérkőzése tehát március 9-én csütörtökön 18.45-kor kezdődik Leverkusenben, a visszavágóra pedig egy héttel később, március 16-án 21 órai kezdettel a Puskás Arénában kerül sor. A mérkőzésekről az Origo szöveges élő közvetítés és helyszíni tudósítás formájában is beszámol.

Mindent egy helyen az Eb-ről