A németek nem akarják, hogy megint Gianni Infantino legyen a FIFA elnöke

Gianni Infantino Press Conference - FIFA World Cup Qatar 2022 Doha,FIFA,FIFA World Cup,FIFA World Cup 2022,Final Round,Gianni Horizontal
Gianni Infantino, a FIFA elnöke. Van kérdés? Lenne...
Vágólapra másolva!
Nem várhatóak éles viták a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) csütörtöki tisztújító kongresszusán, amelyen az egyetlen elnökjelölt a jelenleg is regnáló Gianni Infantino.

Az elnöki posztot 2016 februárja óta betöltő Infantinót legutóbb, 2019-ben közfelkiáltással választotta újra a 211 küldött, ugyanakkor erre Ruanda fővárosában, Kigaliban annak ellenére sem számíthat a 73. kongresszuson, hogy az olasz-svájci sportdiplomata ismét egyedüliként indult a posztért. A német szövetség (DFB) ugyanis jelezte, hogy nem támogatja, de más európai szervezetek, például a svéd és a norvég sem elégedett az 52 éves sportvezető elmúlt időszakban hozott döntéseivel.

fogalmazott Bernd Neuendorf, a DFB elnöke szerdai közleményében. - "A FIFA-nak sokkal nyitottabbá és átláthatóbbá kell válnia a nemzeti szövetségekkel való kapcsolatában. A saját érdekében kell elmagyaráznia, hogyan és miért születnek bizonyos döntések, és kik vettek részt bennük. Ez az utóbbi időben nem mindig volt így".

Gianni Infantino, a FIFA elnöke Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

A tisztújítás nem érinti az alelnöki tisztséget, azaz Csányi Sándort, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökét, aki az európai szövetséget (UEFA) képviselő alelnöke a FIFA-nak.

A következő négyéves ciklus legfontosabb döntése a 2030-as, centenáriumi világbajnokság helyszínének kijelölése lesz 2024-ben, amelyre Spanyolország és Portugália Ukrajnát, illetve Marokkót is bevonva pályázik az uruguayi, argentin, chilei, paraguayi közös dél-amerikai kandidálással szemben.