Vágólapra másolva!
A korábbi magyar válogatott futballista, Németh Krisztián azon kevesek egyike, aki pályafutása során együtt játszott a világbajnok és Bajnokok Ligája-győztes Xabi Alonsóval, aki jelenleg a Ferencváros El-ellenfelének, a Bayer Leverkusennek a vezetőedzője. Az MTK támadója a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt egykori csapattársáról, akinek a mediterrános lazasága háttérbe szorult a céltudatos profizmus miatt.

A korábbi kiváló spanyol középpályás ellen több magyar labdarúgó is futballozott már: Pintér Ádám a Real Zaragoza, Vadócz Krisztián az Osasuna, míg Gulácsi Péter a Leipzig játékosaként nézett farkasszemet Alonsóval. Utóbbi ráadásul azon három magyar futballista közé tartozik, akik elmondhatják magukról, hogy egy levegőt szívtak egy klub öltözőjében a világhírű középpályással. A Liverpool 2007-ben szerződtette a Sándor Károly Akadémia ifjú tehetségeit, Gulácsi Pétert, Simon Andrást és Németh Krisztiánt. Az MTK utánpótlás-nevelő műhelyéből érkező játékosok Rafa Benítez felügyelete mellett hét közben szinte mindig együtt edzettek a legnagyobb sztárokkal, így Steven Gerrarddal, Jamie Carragherrel agy épp Xabi Alonsóval.

Több mint 15 év távlatából a jelenleg a másodosztályban szereplő MTK támadója, Németh Krisztián felelevenítette a közös liverpooli időszakot. Az U20-as vb-bronzérmes csatár mindig is vezér típusú játékosként tekintett Xabi Alonsóra. A liverpooli ikonok mögött a spanyol középpályás is a hangadók közé tartozott, és ezt a szerepet a játékintelligenciájával nagyon hamar elfogadtatta a csapattársaival. Németh szerint Alonsót nem lehetett könnyen beskatulyázni, a klasszikus sztereotípiák nem voltak rá érvényesek.

Xabi Alonso úgy viselkedett Liverpoolban, mintha nem is spanyol lenne Forrás: AFP/Andrew Yates

Persze ez nem jelenti azt, hogy ne segítette volna az öltözőben a többi spanyol ajkú játékos, például Fernando Torres beilleszkedését. Ez így van a világon mindenütt, az egy országból származó játékosok a honfitársaikkal is beszélgetnek. A Liverpool öltözőjében Alonso mindenkivel elfogadtatta magát. Sok jó játékossal futballoztam, és bevallom, nem szeretem rangsorolni őket, de úgy érzem,

Alonso a legjobb három középpályás egyike azok közül, akikkel valaha egy csapatban szerepeltem.

A játékintelligenciája emelte a többiek fölé, szerintem mindenki tudta, hogy ha ő egyszer befejezi az aktív játékot, idővel edzősködni fog. Ez így is lett, biztos vagyok benne, hogy az új szerepében is komoly eredményeket tud majd felmutatni – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek korábbi csapattársáról az MTK 34 éves játékosa.