Vágólapra másolva!
A Ferencváros egy német sztárcsapattal, a Bayer Leverkusennel került össze az Európa-liga nyolcaddöntőjében. A magyar bajnok a párharc első mérkőzését idegenben kezdi, és egy bravúros eredmény elérésével kedvező helyzetből várhatja a visszavágót, amelyet ezúttal a Puskás Arénában rendeznek. A Fradi nehéz mérkőzésre számíthat Németországban, hiszen egy erős Bundesliga-csapat az ellenfele, amelyet egy tehetséges, fiatal edző, Xabi Alonso irányít. A spanyol szakember játékosként igazi szupersztár volt és pontosan tudja, mi kell a győzelemhez, ugyanis világbajnokságot, Európa-bajnokságot és Bajnokok Ligáját is nyert kivételes pályafutása során. Éppen ezért is számítana újabb hatalmas szenzációnak, ha a Fradi idegenben meglepné a német sztárcsapatot.

A magyar bajnokságot magabiztosan, 22 forduló után 14 pontos előnnyel vezető Ferencváros a 2022/2023-as szezon legfontosabb mérkőzését játssza csütörtökön: Sztanyiszlav Csercseszov együttese a Bayer Leverkusen otthonában lép pályára az Európa-liga nyolcaddöntőjének első mérkőzésén.

A Fradi ugyan legutóbb csak 1-1-es döntetlent játszott a Mezőkövesddel az NB I-ben, de tetemes előnnyel vezeti a ligát, és már régóta veretlen tétmeccsen.

A magyar bajnok legutóbb még november elején kapott ki a Trabzonsportól az El-csoportkörben, de akkor már a biztos továbbjutás tudatában lépett pályára az együttes.

A Leverkusen elleni idengenbeli El-nyolcaddöntőre döntetlennel hangolt a Fradi Forrás: MTI/Kovács Tamás

Csercseszov szerint a legutóbbi bajnoki döntetlennek - amelyen egyébként két gólt elvett a videóbíró a csapattól - nincs jelentősége a Leverkusen elleni mérkőzés szempontjából és nem befolyásolhatja a futballisták koncentrációját. A Fradi ugyan a téli átigazolási időszakban kénytelen volt megválni egyik legjobbjától, a tunéziai válogatott Aissa Laidounitól, aki a Bundesligában szereplő Union Berlinhez szerződött, de azóta sikerült megerősíteni a zöld-fehérek játékoskeretét.

Érkezett két befejező csatár, a ghánai Owusu a Qarabag csapatától, valamint kölcsönben a dán Nikolai Baden Frederiksen a Vitesse együttesétől. Rajtuk kívül a védelemben jelenthet erősítést a Slovan Bratislavától igazolt holland Myenty Abena, és a csapathoz került még kölcsönben két középpályás is. Egyikük a Debrecen 20 éves tehetsége, Baráth Péter, másikuk pedig Mehdi Budzsema, a törökországi földrengés miatt a bajnokságtól visszalépett Hatayspor játékosa.

A Fradi még jóval a téli átigazolási időszak lejárta után, nem sokkal ez Európa-liga meccsek előtt jelentette be, hogy újabb játékost szerzett meg kölcsönben,

aki szintén a török bajnokságból érkezett. A földrengés miatt a török élvonaltól szintén visszalépő Gaziantep játékosaira speciális szabályok vonatkoznak, ezt kihasználva igazolta le az FTC a 29 éves, 18-szoros chilei válogatott szélsőt, Ángelo Sagalt.

Ángelo Sagal jelentős erősítés lehet a Fradi számára Forrás: fradi.hu

Tapasztalt és jó képességű játékosokra pedig szüksége is van a magyar bajnoknak, ha újabb bravúrt szeretne elérni a nemzetközi kupaporondon, ugyanis a Leverkusen nagyon erős együttes, annak ellenére is, hogy gyakran nevezik a német futball örök vesztesének. A Bundesligában jelenleg 9. helyen álló sztárcsapatot a Fradi a közelmúltból jól ismeri, az Európa-liga előző kiírásában a két klub azonos csoportban szerepelt. A magyar bajnok 2021 őszén 2-1-re kikapott Németországban, viszont a Groupama Arénában rendezett visszavágót Aissa Laidouni góljával megnyerte 1-0-ra, ráadásul

ezzel történelmet írt, mert ez volt a csapat történetének első hazai győzelme az európai kupasorozatok csoportkörében.

A Leverkusen ugyan a német bajnokságban jelenleg nem áll nemzetközi kupaindulást érő helyen, de ez ne tévesszen meg senkit, mert bombaerős riválisról van szó, amely hatalmas rutinnal rendelkezik, hiszen 2012 óta egyetlen idényt kivéve minden szezonban európai kupaszereplő volt. A Leverkusen tavaly októberben kirúgta edzőjét és egy korábbi legendás labdarúgót nevezett ki a helyére.

Xabi Alonso játékosként 2008-ban és 2012-ben Európa-bajnok volt, 2010-ben pedig világbajnoki címet szerzett a spanyol válogatott tagjaként és klubszinten is rendkívül sikeres volt.

A 114-szeres válogatott középpályás 2005-ben a Liverpoollal, 2014-ben pedig a Real Madriddal megnyerte a Bajnokok Ligáját, később a Bayern Münchenben háromszor szerzett német bajnoki címet. Alonso vezetőedzőként korábban a Real Madrid ificsapatát, valamint a Real Sociedad B csapatát irányította, a Leverkusen az első élvonalbeli megbízatása.

Xabi Alonso, a spanyolok világ- és Európa-bajnok legendája a Leverkusen edzője Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

A 41 éves spanyol szakember Leverkusenben egy önbizalmát vesztett csapatot vett át, amelyet elsősorban stabilizálnia kellett. Komoly kihívás előtt állt Alonso, és eleinte az eredmények nehezen jöttek, a játékban és a csapat mentalitásában már hamar pozitív változások következtek be. A fiatal tréner maga mögé állította a játékosokat, és elhitette a csapattal, hogy az idényt még meg lehet menteni, többek között egy nemzetközi kupameneteléssel.

Ez egy jó kapcsolatot biztosít a futballistákkal, mert ők is tudják, hogy Alonso egy olyan edző, aki tovább akarja őket fejleszteni" - mondta a spanyol szakemberről a Leverkusen sportigazgatója, Simon Rolfes.

A német csapat kiszámíthatatlanul teljesít ebben a szezonban, éppen ezért is veszélyes ellenfél. Legutóbb Dárdai Pál korábbi csapatát, a Herthát 4-1-re kiütötték a Bundesligában, de februárban hazai pályán kikaptak a Mainztól és a tabellán csak 13. Augsburg otthonában is vereséget szenvedtek. A Hertha elleni bajnokin aggodalomra adott okot Alonsónak, hogy 30 perc után le kellett cserélnie egyik legjobb játékosát, Jeremie Frimpongot, majd a meccs utáni sajtótájékoztatón már nyugodtan nyilatkozhatott.

utalt az edző a Fradi elleni összecsapásra.

A Leverkusen otthonában bravúrra készül a Fradi csütörtökön Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

Az aktuális forma és erőviszonyok alapján a Fradinak bőven van mire büszkének lennie, hiszen az Opta nevű, sportstatisztikákkal foglalkozó cég legújabb rangsora alapján a magyar bajnok az előkelő 65. helyre került, megelőzve számos sztárcsapatot.

A top 100-ban egyetlen magyar csapat szerepel, a Fradi El-ellenfele, a Leverkusen pedig jóval előrébb található, mégpedig a 32. pozícióban,

azaz Dibusz Déneséktől valóban óriási bravúr lenne a továbbjutás a sorozat nyolcaddöntőjében.

Persze a Ferencváros ebben az idényben már többször bebizonyította, hogy képes felborítani a papírformát, hiszen az El csoportkörében a francia AS Monacót, a szerb Crvena zvezdát (előbbi a 33., utóbbi a 30. helyen áll az Opta ranglistáján) és a török Trabzonsport megelőzve megnyerte a csoportját. Ezek után bőven van rá esély, hogy a Fradi a nyolcaddöntőben is szenzációt okoz és megint történelmet ír Európában.