Hiába az elköltött százmilliók, szerencse és bírói segítség is kellett, hogy ne szégyenüljön meg a Chelsea

fbl Horizontal FOOTBALL
Chelsea's English head coach Graham Potter celebrate with Chelsea's English defender Ben Chilwell a(R) after the UEFA Champions League round of 16 second-leg football match between Chelsea and Borrusia Dortmund at Stamford Bridge in London on March 7, 2023. - Chelsea won the match 2-0. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Kedden folytatódtak a Bajnokok Ligája nyolcaddöntős küzdelmei. A Dortmund elleni párharcot 1-0-s hátrányból folytató Chelsea a visszavágón ugyan jobban futballozott német ellenfelénél, de a szerencsével sem állt hadilábon, mert a második félidőben Danny Makkelie játékvezető egy vitatható tizenegyest ítélt a javára, majd miután a büntető kimaradt, újrarúgatta azt. A télen többszáz millió euróból megerősített londoni sztárcsapat továbbjutott és így maradt esélye arra, hogy megmentse pocsék szezonját. A játéknap másik meccsén a Benfica hazai pályán kivégezte a BL meglepetéscsapatát, a Club Brugge együttesét és szintén ott van a legjobb nyolc között. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a játéknap további érdekességei!

Hatalmas szerencse és bírói döntések is kellettek a Chelsea továbbjutásához

A 2022/2023-as szezonban borzalmas formát mutató Chelsea a téli átigazolási időszakban új játékosokra több mint 300 millió eurót költött el, de az eredmények továbbra sem javultak és az együttes látványosan szenved. A londoni sztárcsapat 25 fordulót követően csak a 10. helyen áll a Premier League-ben, idén mindössze két bajnoki meccset tudott megnyerni. Az angolok pocsék idényét már csak egy jó BL-szereplés mentheti meg, az FA-kupából és a Ligakupából is kiestek már korábban, és egyre kevesebb esélyük van arra, hogy a következő évadban indulhassanak valamelyik nemzetközi kupasorozatban. A Dortmund elleni párharc első mérkőzését is 1-0-ra elveszítette Graham Potter csapata, az újabb kudarc után a szurkolók többsége már a tréner távozását követelte.

A BL-nyolcaddöntős visszavágón sem a Chelsea számított egyértelmű esélyesnek, holott csak egygólos hátrányt kellett ledolgoznia, ráadásul hazai pályán.

Az ellenfél azonban az a Borussia Dortmund volt, amely a Stamford Bridge-en lejátszott mérkőzést megelőzően legutóbb még a katari világbajnokság előtt, tavaly novemberben szenvedett vereséget, és 2023-ban kirobbanó formát mutatott minden versenysorozatban. A BVB a Bundesligában pontszámban beérte az éllovas Bayern Münchent, a Német Kupában már negyeddöntős, és jó kilátásai voltak a BL-továbbjutásra is. Sérültek mindkét oldalon voltak, és a németek számára nagy érvágást jelentett, hogy a párharc első meccsének győztes gólját szerző Karim Adeyemi sérülése nem jött rendbe a visszavágóra.

Egygólos előnyből várhatta a Dortmund a Chelsea elleni visszavágót Forrás: NurPhoto via AFP/Francesco Scaccianoce/LiveMedia/NurPhoto/Francesco Scaccianoce

A 10 perces késéssel induló mérkőzést lendületesen kezdték a felek és a Dortmundot hamar újabb csapás érte, hiszen jó formában futballozó sztárja, Julian Brandt már a 4. percben megsérült és kényszerűségből korán le kellett cserélni. A Chelsea összességében uralta az első félidőt, amely során több helyzetet is kidolgozott, de úgy tűnt semmi nem akar összejönni számára. Kai Havertz a 29. percben kapufát lőtt, majd nem sokkal később egy hatalmas gólt zúdított a léc alá, de azt meg les miatt nem adták meg. Koulibaly és Joao Felix sem járt szerencsével a kapu előtt, majd érkezett Raheem Sterling, aki megtörte a jeget.

Az angol támadónak hatalmas szerencséje volt, mert Chilwell beadása után jókora lyukat rúgott, de valahogyan mégis visszapattant hozzá a labda, amit aztán nagy erővel a léc alá bombázott.

Raheem Sterling szerzett vezetést a Chelsea-nek Forrás: AFP/Glyn Kirk

A második félidő elején aztán vitára okot adó jeleneteket láthattak a szurkolók, és a mérkőzés középpontjába a futballisták helyett a holland játékvezető, Danny Makkelie került. Chilwell beadása után a labda a 16-oson belül Wolf kezére pattant, amely ugyan nem volt a testéhez szorítva, de egyáltalán nem kereste a labdát. A videóbíró-szobában hosszas elemzés után nem hoztak döntést, ezért a játékvezetőnek kellett az oldalvonal felé futnia, hogy megnézze az esetet. Makkelie úgy döntött, hogy büntetőt ítél, amelyet Havertz a bal kapufára lőtt.

A dortmundiak öröme azonban nem tartott sokáig, mert a holland bíró újrarúgatta a tizenegyest,

ugyanis a vendégcsapat több játékosa is befutott a 16-oson belülre, mielőtt Havertz elvégezte a rúgást. Valóban több dortmundi lépte át idő előtt a büntetőterület vonalát, azonban a Chelsea focistái közül is többen megtették ezt. Ezt követően hiába reklamáltak hevesen a bírónak Marco Reusék, Makkelie hajthatatlan volt és ragaszkodott ahhoz, hogy végezzék el újra a 11-est az angolok, és Havertz másodjára már nem hibázott.

Ez a mozzanat tulajdonképpen el is döntötte a továbbjutást, mert újabb gól már nem esett, a Chelsea 2-0-s győzelmével megfordította a párharcot és 2-1-es összesítéssel jutott tovább a negyeddöntőbe.

A Dortmund próbálkozott, de fásultan és ötlettelenül futballozott és a hajrában nem tudta megnehezíteni jobban játszó ellenfele dolgát. A német csapat először kapott ki tétmeccsen 2023-ban, de ez egy nagyon fájó vereség volt számára, mert kiesett a Bajnokok Ligájából.

"Azt kell mondanunk, hogy a két mérkőzés alapján a Chelsea megérdemelte a továbbjutást. Mi is megérdemeltük volna, mivel ez két találkozó nagyon kiegyenlített volt.

Nem tudtunk elég tiszta ziccert kialakítani. Ezen a szinten, ha van egy-két helyzeted, be kell lőnöd, mert megbűnhődsz " - mondta csalódottan a Dortmund edzője, Edin Terzic.

"Nekünk is jó csapatunk van és mély a keretünk.

szúrt oda egyet a játékosokra százmilliókat költő riválisnak a Borussia trénere.

Edin Terzic nem az átigazolási piacon akar versenyezni a Chelsea-vel Forrás: AFP/Glyn Kirk

nyilatkozta a Dortmund angol válogatott játékosa, Jude Bellingham, akit többek között éppen a Chelsea is szeretne megszerezni idén nyáron.

"A Chelsea-nek támadnia kellett és jól csinálták ezt, különösen az első félidőben. A második játékrészben volt néhány jó helyzetünk, de nyílt játékból nem alkottunk elég ziccert, ezt őszintén el kell ismernünk" - mondta önkritikusan a Dortmund középpályása, Emre Can.

A győztes oldalon érthetően sokkal több ok volt az örömre a lefújást követően, a Chelsea vezetőedzője, Graham Potter megkönnyebbülten nyilatkozott a továbbjutás után.

"Nem is tudom pontosan megmondani, mit érzek, rengeteg érzelem van bennem. A vége feszült volt, de szerintem a fiúk fantasztikusak voltak. Nagyon jól játszottak, jó helyzeteket alakítottak ki, és nagyon örülök a továbbjutásnak.

Ez egy fantasztikus este volt mindannyiunk számára" - nyilatkozta Potter, aki a BL történetében mindössze a második angol edző Harry Redknapp mellett, akinek sikerült továbbjutnia egy párharcból az egyenes kieséses szakaszban.

Graham Potter öröme a továbbjutás után Forrás: AFP/Adrian Dennis

"Óriási teljesítmény volt. Mélyre kellett ásnunk, és éltünk a lehetőségekkel. Mostanában nem volt szerencsénk, de ma este éreztük és tudtuk, hogy csapatként meg tudjuk csinálni" - értékelt boldogan az első gólt szerző Raheem Sterling.

Megpróbáltam várni, a kapusra nézni, és láttam, hogy ismét ugyanarra az oldalra fog vetődni" - árulta el mit érzett az újrarúgott tizenegyes után a továbbjutást eldöntő Kai Havertz.

A Chelsea - amely december vége óta szerzett újra egy mérkőzésen két gólt - számára nagy lökést jelenthet ez a továbbjutás és így van rá esély, hogy Graham Potter csapatának szezonja mégsem végződik katasztrofálisan. Az angol bajnokságban elfoglalt pozíciója alapján nem álmodozhat nemzetközi kupaindulásról - főként nem a BL-ről, mert 11 pont hátránya van a negyedik Tottenham csapatával szemben -, viszont egy jó szerepléssel ez még sikerülhet. A sorozat megnyerése persze óriási meglepetés lenne, több csapat is van, amely jóval esélyesebb nála, de a londoni együttes újra bebizonyította, hogy hiba lenne leírni.

A Bajnokok Ligájában már 5. alkalommal fordított meg a Chelsea párharcot, miután az első meccsen kikapott, és ezt a bravúrt eddig csak a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus érte el.

Kivégezték a BL meglepetéscsapatát

A Chelsea-Dortmund párharchoz képest jóval kevesebb izgalmat ígért a Benfica-Brugge összecsapás, ugyanis az első meccsen 2-0-ra nyertek Belgiumban a portugálok. A belga együttes szenzációt okozott azzal, hogy a Fradi Európa-ligás ellenfelét, a Bayer Leverkusent, valamint az Atlético Madridot megelőzve továbbjutott a csoportkörből, de a PSG és a Juventus előtt csoportelsőként végző Benfica ellen újabb bravúrra lett volna szüksége.

A portugálok esélyeshez méltó módon futballoztak a lisszaboni visszavágón és az első félidőben eldöntötték a továbbjutást. Rafa Silva a 38. percben, Goncalo Ramos pedig közvetlenül a szünet előtt talált be, így a Benfica már négygólos előnyre tett szert összesítésben.

A mérkőzés második félideje pedig még nagyobb hazai fölényt hozott, Roger Schmidt csapata végül 5-1-re nyert, ezzel 7-1-es összesítéssel jutott be a legjobb nyolc közé.

Nem adott esélyt a Benfica a Brugge-nek a lisszaboni visszavágón Forrás: AFP/Carlos Costa

"Nagyon büszke vagyok a csapatra. A belgiumi győzelem után kedvező helyzetben voltunk, de tiszteltük az ellenfelet. Ez egy Bajnokok Ligája-meccs volt, itt minden rivális minőségi csapat. Ma megmutattuk, hogy egy nagyszerű csapat vagyunk, és hogy nem az volt a célunk, hogy védjük a 2-0-s előnyt, hanem hogy nyerjünk. Megérdemeltük a negyeddöntőbe jutást" - értékelt a Benfica német szakvezetője, Roger Schmidt.

A sorozat eleje óta nagy álmaink vannak, amelyeket tovább szőhetünk" - nyilatkozta a meccs legjobbjának megválasztott Rafa Silva.

A csapatom hihetetlen dolgokat tett, hogy idáig eljuthasson. Számomra ez kihívást jelentett, de a játékosok zseniálisak voltak, és mindent meg akartak tenni, hogy megfordítsák a párharcot" - mondta csalódottan, ugyanakkor büszkén Scott Parker, a Club Brugge angol edzője.

"Az eredmény sokkolt bennünket. Megpróbáltunk mutatni valamit a tudásunkból, de nem volt elég az, amit támadásban nyújtottunk. Fájdalmas ez a vereség, mert túl könnyen kaptuk a gólokat.

nyilatkozta szomorúan a belgák csapatkapitánya, Hans Vanaken.

Csalódott és szomorú Brugge-játékosok a kiesés után Forrás: Belga via AFP/Bruno Fahy

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap legfontosabb statisztikái és érdekességei:

  • A Dortmund a Chelsea elleni vereség előtt 2023-ban mind a tíz meccsét megnyerte.
  • A Chelsea az utóbbi 11 hazai BL-meccséből 9-et megnyert.
  • Ezt megelőzően a londoni sztárcsapat az előző öt nemzetközi meccséből egyszer sem tudott győzni német klub ellen.
  • A Dortmund a legutóbbi hat idegenbeli mérkőzéséből az összeset elveszítte angol riválissal szemben.
  • Raheem Sterlingnek a Dortmund elleni volt a 27. gólja a Bajnokok Ligájában, így már csak három találattal van lemaradva minden idők legeredményesebb angol BL-gólszerzőjétől, Wayne Rooney-tól.
Raheem Sterling a 27. gólját szerezte a BL-ben Forrás: NurPhoto via AFP/Francesco Scaccianoce/LiveMedia/NurPhoto/Francesco Scaccianoce
  • A Brugge elleni 5-1-es kiütés volt a Benfica történetének legnagyobb arányú hazai BL-győzelme. A portugál csapat korábbi rekordja a 3-0 volt, amelyet háromszor is elért.
  • Az 1968/1969-es idény óta először fordult elő, hogy a Benfica sorozatban másodszor negyeddöntőbe jutott a legrangosabb európai kupasorozatban.
  • A portugál válogatott Goncalo Ramos 21 évesen és 260 naposan a legfiatalabb portugál futballista, aki egy kieséses szakaszban rendezett BL-meccsen két gólt szerzett.
  • A legendás Eusébio óta Joao Mario az első Benfica-játékos, aki öt egymást követő európai kupameccsen gólt lőtt.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók:
Benfica (portugál)-Club Brugge (belga) 5-1 (2-0)
gól: R. Silva (38.), G. Ramos (45+2., 57.), J. Mário (71. - tizenegyesből), Neres (77.), illetve Meijer (87.)
Továbbjutott: a Benfica kettős győzelemmel, 7-1-es összesítéssel.

Chelsea (angol)-Borussia Dortmund (német) 2-0 (1-0)
gól: Sterling (43.), Havertz (53. - tizenegyesből)
Továbbjutott: a Chelsea, 2-1-es összesítéssel.