Újabb téli focivébé? Soha többé!

Emmanuel Macron, A Francia Köztársaság elnöke, Katar, Katar foci vb, Labdarúgó világbajnokság, 2022.12.18., Foci-vb 2022
Argentina's forward #10 Lionel Messi is congratulated by the President of the Argentine Football Association Claudio Tapia, next to French President Emmanuel Macron (L) and the president of the French Football Federation, Noel Le Graet (R) after he receive the Golden Ball award for best player during the trophy ceremony at the end of the Qatar 2022 World Cup final football match between Argentina and France at Lusail Stadium in Lusail, north of Doha on December 18, 2022. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A hivatásos labdarúgók nemzetközi szakszervezete (FIFPro) nem szeretné, ha a jövőben ismét télen - november-decemberben - rendeznék meg a sportág világbajnokságát.

A katari vb-ről készített, csütörtökön nyilvánosságra hozott elemzésében - és a játékosok körében készített felmérés alapján - a szervezet megállapítja: a torna ismételt téli lebonyolítása "elfogadhatatlan" lenne, a futballisták számára ez fizikálisan és mentálisan megterhelő és sérülésveszélyes.

Példaként Raphaël Varane esetét hozta fel. A védő december 18-án a francia válogatott tagjaként döntőt játszott Katarban - 11-esekkel az argentinok nyertek -, majd kilenc nappal később már a Manchester United színeiben szerepelt angol bajnoki mérkőzésen. A 29 éves játékos február elején bejelentette, hogy nem játszik többet a nemzeti csapatban, mert túl zsúfolt a program.

A FIFPro nem szeretne újabb téli labdarúgó-vb-t Forrás: AFP/Paul Ellis

"A döntése elgondolkodtató, mert végezetül is a játékosok azok, akik miatt a sportág az, ami, ők teszik le az asztalra a terméket, amelyet mindenki elad... és amely miatt a szurkolók kijönnek a stadionokba" - fogalmazott Jonas Baer-Hoffmann, a FIFPro főtitkára.

"Ha még egyszer egy téli vb-ben gondolkodnak a döntéshozók, akkor a ligáknak teljesen át kell alakítaniuk a menetrendjüket, a torna előtt és után elegendő időt hagyni az edzésekre, a pihenésre. Nem valószínű, hogy ez megtörténne" - tette hozzá.

A labdarúgókhoz intézett körkérdés eredménye szerint a válaszadók 68 százaléka legalább 14 napot szeretne kapni a vb előtti felkészülésre, 61 százalék pedig kettő-négy hét pihenőt utána. Katar esetében az Európában játszók közül sokan mindössze hat-hét napot tölthettek a felkészüléssel.