Vágólapra másolva!
A Ferencváros a 2-0-ra elveszített első mérkőzés után a visszavágón közel 50 ezer szurkoló előtt bátran küzdött, de ismét 2-0-ra kikapott a Bayer Leverkusentől a Puskás Arénában. A zöld-fehérek ezúttal is volt egy kapufájuk, egy újabb sérültjük, és nem egyszer balszerencséjük. Ezúttal az erősebb csapat jutott tovább, de nem érheti kritika az utolsó percig becsülettel harcoló Ferencvároost.

Nem volt könnyű helyzetben a Ferencváros, hiszen a Bundesliga egyik sztárcsapata ellen, kétgólos hátrányból indulva kellett kiharcolnia a továbbjutást az Európa-liga legjobb nyolc csapata közé. Ahogy a csapat, úgy Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző sem volt könnyű helyzetben: a sérülések (Samy Mmaee, Pászka Lóránd, Tokmac Nguen, Owosu Kwabena, Muhamed Besic) és a sárga lapos eltiltás (Botka Endre) miatt a szakvezetőnek mindössze 13 felnőtt játékosa maradt, a többiek a második csapatból az EL-keretbe jelölt fiatalok voltak.

Sok meglepetést nem tartogatott a Fradi kezdője, a tizenhárom mezőnyjátékos közül Kovacevic, Marquinhos és Baden Frederiksen került a kispadra.

A Bayer kerete sem volt hiánytalan: a 2021-es Eb társgólkirálya, a cseh Patik Schick, valamint a német válogatott Karim Bellarabi sem utazott el a budapesti visszavágóra. Xabi Alonsónak azért így is jóval több variációs lehetősége volt, mint orosz kollégájának. A vendégek kezdőjében most ott volt az első meccset kihagyó Palacios és Bakker, valamint a múlt heti két gólszerző, Wirtz és Tapsoba is.

Körülbelül 50 ezer szurkoló gyűlt össze, és Fradi-tábor egy nagyon szép és ötletes koreográfiával ksézült: egy huszár arca jelent meg a Föl, föl vitézek a csatára! "parancs" alatt.

A Fradi-tábor ismét nagyot alkotott Fotó: Polyák Attila - Origo

Első félidő

A Fradi kezdte a meccset, és a zöld-fehérek ezúttal valóban igyekeztek többet birtokolni a labdát, és nyomást gyakorolni a német csapatra, de elég volt egyetlen hiba hátul, Diaby kilépett egy indítással, lefutotta a védőket, majd kissé jobbról, nagyjából tíz méterről a kiszolgáltatott Dibusz mellett a kapu közepébe gurított (0-1). Összesítésben ezzel már 3-0-ra vezetett a Leverkusen, a Fradi helyzete pedig nagyjából kilátástalanná vált.

A szélvészgyors Diabyt nem lehetett megállítani Fotó: Polyák Attila - Origo

A 7. percben végre sikerült a német védők mögé játszani a labdát, de magas volt Gojaknak, nem érhette el fejjel a norvég. A következő percben viszont Adama Traoré tartott meg egy labdát a jobboldalon, jól ívelte középre, az egyik vendég védő által kifejelt labdát pedig Civic nem sokkal lőtte a bal alsó sarok mellé.

Ha még nem lett volna elég baja a Fradinak, a 12. percben egy sprint során Wingo kapott a combjához, kérdéses volt, hogy meddig fog tudni a pályán maradni. Egy percet tudott, akkor leült a földre, és arcát a kezébe temetve jelezte, hogy nincs tovább.

A Fradi is igyekezett helyezeteket kialakítani Fotó: Polyák Attila - Origo

Az amerikai helyére Marquinhos érkezett. A brazil érkezésével viszont megélénkült a Fradi támadójátéka, és, ha a 20. percben Ryan Mmaee kicsivel jobban veszi át a labdát tíz méterre a németek kapujától, akkor talán Diaby sem ért volna oda, hogy szereljen.

A németek higgadt profizmussal őrizték az előnyt, amiben segített nekik, hogy a portugál játékvezető, Artur Dias, jóformán egyetlen szabálytalanságukat sem fújta le.

Miközben a Fradinak a kisebb lehetőségekért is kőkeményen meg kellett dolgoznia, addig a németek fájóan könnyen kerültek helyzetbe, ahogy a 32. percben is, amikor előbb Azmun variált addig 8-10 méterre a magyar kaputól, amíg sikerült előle elpöckölni a labdát, majd Frimpong lövését öklözte ki Dibusz, végül pedig Bakker indítását kellett Knoesternek kirúgnia Azmun elől.

Ryan Mmaee is szoros őrizetet kapott a német csapattól Fotó: Polyák Attila - Origo

Aztán a 38. percben a Fradi is megvillant: Marquinhos beadása után Traoré lőtt, a labda pedig egy védő megpattanva a lécről jött vissza, a kipattanóból pedig Ryan Mmaee az elő ugró Hincapie-t találta el. Naná, hogy rögtön még magasabb fokozatba kapcsolt a Fradi-tábor is!

Az első 45 percet Wirtz veszélyes lövése zárta le, ami elkerülte a kaput, de Dibusz egyébként rajta volt a labdán.

Második félidő

A Ferencváros a második játékrészt is igyekezett támadólag kezdeni, mégis a németek lőttek újabb gólt.

Bakker beadása után Frimpong lőtt egy méterről a léc alá - szerencse, hogy a holland már lesen kapta a labdát, így érvénytelen volt a gól.

Egy perccel később Civic blokkolta Diaby lövését, a szöglet után pedig Dibusz védte elképesztő bravúrral Azmun közeli lövését. Az 57. percben Diaby még egy kapufát is lőtt - a két meccsen ebben a pár percben látszott a legjobban a különbség, ami a két csapat között volt.

Dibusz Dénesnek ezen a meccsen is megvolt a szokásos hatalmas bravúrja Fotó: Polyák Attila - Origo

A 63. percben eljutott egy szögletig a Fradi, ami után Knoester lőhetett 16-ról, de a megpattanó labdát biztos kézzel fogta Hradecky. Küzdött a Ferencváros, hogy legalább a becsületgól összejöjjön, de nem igazán volt meg a szükséges lendület a támadásokban. A szurkolóknak be kellett érniük azzal, hogy Dibusz egy szép testcsellel elküldte gyufáért a rá támadó Diabyt.

A 70. percben a Leverkusen kettőt cserélt, érkezett Azmun helyett Hlozek, akivel együtt Wirtz is elhagyta a pályán, jelezve, hogy Xabi Alonso olvasatában ez a párharc már eldőlt.

De Csercseszov is így lehetett vele, mert a 78. percben Gojak helyett a fiatal Manner Balázst küldte a pályára. Így igazán már nem osztott, nem szorzott, hogy a 81. percben Adli is betalált. Miután a németek a Fradi-tábor előtt kezdtek ünnepelni, repült feléjük néhány repohár, de a műanyag eszközök senkiben nem tettek kárt.

A tábor a 85. percben felállította az egész stadiont, így jelezve a csapatnak, hogy nincs harag, látják a küzdést.

A két mérkőzés alapján vitathatatlanul a Leverkusen volt a jobb a csapat, de a számtalan sebből vérző Ferencváros becsülettel helyt állt, és majd' negyven év után először hozott tavaszi nemzetközi kupameccset Magyarországra.

Eredmény, Európa-liga, nyolcaddöntő, visszavágó:
Ferencváros - Bayer Leverkusen (német) 0-2 (0-1)
Puskás Aréna, 50 ezer néző, v.: Artur Dias (portugál)
gólszerző: Diaby 4., Adli 81.
továbbjutott: a Bayer Leverkusen 4-0-s összesítéssel

Ferencváros: Dibusz - Civic, Abena, Knoester, Wingo (Marquinhos 14. Lisztes K. 90.) - Esiti, Vécsei, Gojak (Manner B. 78.) - Zachariassen, Mmaee (Baden Frederiksen 90.), Traoré.
Bayer Leverkusen: Hradecky - Tapsoba, Tah, Hincapie (Kossounou) - Frimpong (Fosu-Mensah 82.), Bakker, Palacios, Andrich (Demirbay 86.) - Diaby, Wirtz (Adli 70.), Azmun (Hlozek 70.).