Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Sztanyiszlav Csercseszov megfogalmazása szerint történelmi mérkőzésre készül 2023. március 16-án 21 órától a Ferencváros. És nehéz ennél jobb jelzőt találni a Bayer Leverkusen elleni Európa-liga nyolcaddöntő visszavágójára, hiszen a 33-szoros magyar bajnok olyan lehetőség előtt áll, ami legutóbb közel negyven éve adódott magyar klubcsapat előtt. A Fradi 2-0-s hátrányból vág neki a meccsnek, de bizton számíthat a Puskás Aréna szinte teljesen megtöltő közel 60 ezer szurkolóra.

Ezek az első szavak, amivel egy, a klubhoz szerződő magyar vagy külföldi játékos találkozik, amikor belép a Ferencváros bármelyik létesítményébe. Ez a zöld-fehér klub mottója, ami hűen tükrözi a világhoz, a versengéshez való hozzáállását. Legyen szó a Fradi bármelyik szakosztályáról, a cél minden mérkőzésen a győzelem, és, ha ez mindig nem is sikerülhet, úgy nem jöhet le a pályáról, szállhat ki a medencéből egyetlen Fradista sem, hogy nem tett meg mindent a sikerért.

Pontosan erre lesz szükség a Bayer Leverkusen elleni Európa-liga nyolcaddöntő visszavágón, amit a Ferencváros 2-0-s hátrányból kezd csütörtkön 21 órakor a Puskás Arénában!

Egy olyan első mérkőzést veszített el a Fradi, ami kicsivel több szerencséve, kicsivel jobb koncentrációval talán döntetlen is lehetett volna. Mert, ahogy azt Dibusz Dénes már a lefújás után elmondta az Origónak, majd a szerdán, a kötelező sajtótájékoztatón újfent megerősített: úgy kaptak ki, hogy a két távoli lövésen kívül tulajdonképpen nem engedtek helyzetet a német sztárcsapatnak.

A Ferencváros helytállását és balszerencséjét az első mérkőzés másnapján a német sajtó is elismerte, ugyanakkor az is tény, hogy azokra a helyzetekre, az adott szituációk gyors felismerésére, és a villámgyors, ráadásul megfelelő döntés meghozatalára a Bundesliga mérkőzései jobban felkészítenek egy csapatot, mint az NB I, amit, még, ha nem is nyer mnden hétvégén, összességében mégiscsak könnyedén tud megnyerni a Ferencváros.

Leverkusenben tehát helyt állt a csapat, ha két nagy helyzete közül csak az egyiket berúgja, most egész biztos, hogy mindenki sokkal optimistább lenne. De talán nem is akkora baj, hogy van egy kis extra feszültség a játékosokban és általában a levegőben, ami tovább fokozhatja a harci kedvet.

Ami jól fog jönni, ugyanis a Fradinak számos nehézséggel kell megküzdeni. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy

Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző továbbra sem számíthat a sorozatba benevezett, ám sérült játékosaira.

A térdszalagszakadása után még csak mankózó Muhamed Besic hiánya mellett talán a védelem közepén az egész EL-sorozatban kimagaslót nyújtó Samy Mmaee kidőlése legfájóbb veszteség. De továbbra sem lesz a keretben Tokmac Nguen, Pászka Lóránd és Owosu Kwabena. Botka Endre eltiltásával Csercseszov így mindössze 13 egészséges felnőtt játékosra számíthat, és miután két kapust muszáj nevezni, egyetlen cseréje lesz mezőnyben.

Sztanyiszlav Csercseszov, a Fradi edzője szűk körben tarthat eligazítást az utolsó edzésen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Federico Gambarini

És persze ott lesznek az ún. B-listáról nevezett fiatalok, de rájuk azért nem lehet egy ilyen fontos meccsen alapozni.

A másik nehézség, hogy a Fradinak legalább részben fel kell adnia az EL-idényben eddig remekül bevált, kivárásra építő taktikáját.

"Abban nincs semmi meglepő, hogy a jó csapatok ellen át kell alakítani a taktikát, ma még lesz videozás, még változhatnak a dolgok" - válaszolta az Origo kérdésére szerda délben, amikor ezt a kérdést feszegettük. Hozzátette ugyanakkor: "Az agresszivitás, a támadószellem és a naivitás két különböző dolog.

Nagy felfordulást azonban fölösleges várni. Egyrészt egy működő, begyakorolt rendszert teljesen lecserélni egy ki nem próbált formációra, egyenlő az öngyilkossággal, másrészt, ahogy az orosz szakvezető fogalmazott "ahhhoz kellenének új játékosok is".

Várhatóan a hétvégén jó főpróbát tartó, a Werder Bremen otthonában 0-1-ről fordítva 3-2-re nyerő Leverkusen nem fogja siettetni a játékot, hanem berendezkedik a gyors kontrákra, amihez Bakker, Frimpong, Tapsoba, Adli és Moussan Diaby személyében tökéletes emberei vannak Xabi Alonsónak.

Moussa Diaby (pirosban) a leverkuseni találkozón is sokat kellemetlenkedett Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 2-0-s előny veszélyeiről szóló futballközhelyet is elővehetjük, hiszen ez az eredmény pont arra jó, hogy elkényelmesítse az előnyben lévőt, ugyanakkor korántsem hozza lehetetlen helyzetbe a hátrányba kerülőt.

A Ferencváros csütörtökön este még valamire számíthat: arra a közel 60 ezer drukkerre, aki biztosan ott lesz a Puskás Arénában. A klub jó érzékkel vitte a nemzeti stadionban az EL-nyolcaddöntőt, ami az európai klubfoci középmezőnyéhez tartozó rivális ellen is megtelik. Leverkusenben több mint kétezer drukker biztatta 90 percen át a Ferencvárost, akik Csercseszov szerint kicsivel jobban teljesítettek, mint a csapat.

Ferencvárosi szurkolók Leverkusenben Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

Nem vélelenül köszönte meg a csapat a lefújás után a szurkolást, többen pedig, például Botka Endre még utólag is hálálkodott egy sort a közel 2500 kilométer utazó drukkereknek.

A drukkerek a Puskás Arénában is ott lesznek, és, ha a csapat úgy játszik, ahogy ők szurkolnak, akkor olyan nagy baj nem lehet. Sztanyiszlav Csercseszovot már többször láttuk, hallottuk a hasonló nagy meccsek előtti sajtótájékoztatón, és ezúttal mintha oldottabbnak tűnt volna, mintha valamit már kifőzött volna a találkozóra. Mi mindenesetre kapaszkodjunk az utolsó mondatába:

Mi ez, ha nem ígéret? Európai kupában a legjobb nyolc közé utoljára a Videoton jutott be az UEFA-kupa 1984-85-ös kiírásában, miután 5-2-es összesítéssel legyőzte a Partizan Belgrádot. A fehérváriak aztán egészen a döntőig menteltek, a negyeddöntőben a Manchester Unitedet búcsúztatva. Csak jelezzük: a következő fordulóban Fradi is kaphatja az angol sztárcsapatot. De előbb persze túl kell jutni a Leverkusenen...

A Ferencváros-Bayer Leverkusen mérkőzést csütörtökön 21 órától rendezik a Puskás Arénában. A találkozóról az Origo ezúttal is élő szöveges formában, illetve helyszíni tudósítás keretében számol be. A két csapat első mérkőzését március 9-én a németek nyerték 2-0-ra.

Mindent egy helyen az Eb-ről