Haaland és a bíró egy félidő alatt elintézte Szoboszlaiékat

fbl Horizontal
Leipzig's Hungarian defender Willi Orban (L) vies with Manchester City's Norwegian striker Erling Haaland during the UEFA Champions League round of 16 second-leg football match between Manchester City and RB Leipzig at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on March 14, 2023. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A Manchester City az 1-1-es első mérkőzés után hazai pályán valósággal kivégezte a Willi Orbánnal és Szoboszlai Dominikkal a kezdőben felálló RB Leipzig csapatát. Az első félidőben a szlovén Vincic játékvéezető sorozatban hozott rossz ítéleteivel is segítette az angol sztárcsapatot, amelyikben óriásit játszott a végül öt gólig jutó Erling Haaland. A City végül 7-0-ra nyert és 8-1-es összesítéssel jutott be legjobb nyolc közé. Az Internazionale is továbbjutott, az olaszok a hazai 1-0 után Portóban gól nélküli döntetlent játszottak.

Az RB Leipzig a párharc első mérkőzésén különösen a második félidőben mutatott remek, és nem egyszer veszélyes játékával már megmutatta, hogy nem becsülheti le a Manchester City. Azonban az is világos volt, hogy az Etihadban nem a németek lesznek az esélyesek. Marco Rose nem is vállalt kockázatot, alaposan megerősített középpályával küldte fel a csapatát a kezdőben Wlli Orbánnal és Szoboszlai Dominikkal. A lipcsei csapat nem számíthatott a sérült Nkunkura és Schlagerre.

Pep Guardiola ugyanakkor egy támadóbb felfogású csapatot tett fel a pályára, igaz, a Citynél ez nem mindig jelenti azt, hogy szemkápráztató támadójátékot mutat be a csapat. Kicsit előre szaladva: ezen az estén ez nem így lett...

Guardiola Walkert és Mahrezt cserélte Stonesra és De Bruynére a három héttel ezelőtti kezdőhöz képest.

A City az odavágóhoz hasonlóan ismét erősen kezdett, és már a 3. percben megszerezhette volna a vezetést, de Gündogan az ötösről magasan fölé vágta De Bruyne jobbró érkező beadását. Az angolok folyamatosan letámadtak, és bár a Lipcse igyekezett nyugodtan passzolni hátul, a hazai térfélre nem sokszor jutottak át.

A 11. percben Erling Haaland lépett ki Gvardiol és Orbán között Aké 30 méteres indításával, de Blaswich jól jött ki a kapujából, így a norvég nem tudta ellőni mellette a labdát. A 14. percben aztán a Leipzig is eljutott a hazai kapuig, Szoboszlai remekül indította a baloldalon felfutó Raumot, de a német védő középre lőtt labdáját Ederson biztosan fogta.

Két perccel később már a vendég kapu előtt volt dolga egy magyarnak: Orbán blokkolta jó ütemben Grealish tíz méterről leadott lövését. A 19. percben egy szöglet után újabb hazai lehetőség maradt ki, de Akanji és Haaland lövését is blokkolták a németek.

Csakhogy nem könnyebbülhettek meg a vendégek, ugyanis a VAR kiszúrta, hogy az iménti felfordulásban Henrichs kézzel ért a mögüle érkező labdához. Slavko Vincic rövid videózás után megadta a büntetőt, amit Haaland precízen lőtt a bal alsó sarokba.

Erling Haaland két percen belül két gólt szerzett Forrás: AFP/Paul Ellis

Blaswich hiába hallgatott a norvég egykori csapattársára, Szoboszlaira, az irányt eltalálta, de a labdát nem érte el.

Két perccel később pedig már 2-0 volt, mert a De Bruyne húszméteres lövése után a felső lécről visszapattanó labdát ismét Haaland helyezte az üres kapuba.

Összeszedte magát a Lipcse, többet támadtak a németek, de egy kicsit lejtett a hazai pálya: a 34. percben Szoboszlai indította nagyszerűen Laimert, akit egyértelműen letarolt a kapujából messzire kifutó Ederson, de a szlovén bíró nem látott szabálytalanságot, sőt, a reklamáló Timo Werner kapott sárga lapot.

Edersonnak nem sok köze volt a labdához Forrás: AFP/Oli Scarff

A 39. percben Blaswich védte óriási bravúrral Gündogan közeli lövését, amivel valószínű, hogy versenyben tartotta a csapatát. Az első félidő raadásában aztán már a kapus sem segíthetett, mert jobboldali szöglet után nem tudtak felszabadítani vendég védők, Ruben Dias fejes után a labda végiggurult a gólvonalon, Haidara próbálta eltakarítani, de a szemfüles Haaland lábáról a kapuba pattant a labda.

3-0 egy félidő alatt, nagyon úgy tűnt, hogy eldőlt a meccs. Ami a 49. percben már feltételes, hanem kijelentő módba került: a 49. percben egy formás támadás után, egy cselt követően Ilkay Gündogan lőtte ki a bal alsót (4-0).

De itt még nem volt vége, mert a hetedik hazai szöglet után ki más, mint Haaland előtt kötött ki a labda, ki ezúttal sem hibázott,

és pályafutása során először szerzett négy gólt egy BL-meccsen.

Sőt, ötöt, ugyanis a következő szöglet után Blaswich pont elé ütötte Aké közeli kísérletét. A többit már biztosan kitalálják... (6-0).

Haaland valemnnyi lövése kaput talált, ötből gól lett:

Az 59. percben Szoboszlai lőtt jó 20 méterről, és a labda ugyan nem találta el a kaput, de legalább eljutottak egy kísérletig a németek. A 63. percben valamelyest enyhültek a Lipcse kínjai, mert Guardiola lecserélte Haalandot, akit az egész stadion állva tapsolt - igen, a német drukkerek is.

A 72. percben Szoboszlai számára is véget ért a meccs, a helyére a sérüléséből visszatérő Dani Olmo érkezett. Az utolsó negyedórában már a City sem erőltette a gólszerzést, a Lipcsének pedig szerencséje sem volt, pedig a tizenhatoson belül össze-vissza rohangáló Ederson igyekezett lehetőséget adni a szépítésre.

A 85. percben Blaswich tarolta le csapattársát, Raumot, de a német bekk pár perc ápolás után folytatni tudta a játékot. A Lipcse az utolsó percig próbálkozott a becsületgól megszerzésével, de nem jött nekik össze, sőt De Bruyne óriási bombájával a Manchester City végül 7-0-ra nyert, és 8-1-es összesítéssel jutott tovább a legjobb nyolc közé.

FC Porto - Internazinale

A másik keddi mérkőzésen az Inter egy hajrában lőtt Lukaku-gólnak (már emberelőnyben talált be a belga) köszönhetően 1-0-s előnnyel érkezett a portói visszavágóra. Az összeállítások alapján jó meccsre volt kilátás a Dragaóban.

A Porto kezdő tizenegye:

Ez pedig az Inter kezdője volt:

A portugálok kezdője három, míg az Interé csak egy helyen változott az első meccshez képest. Nem meglepő módon a hazai pályán játszó és hátrányból induló Porto kezdett aktívabban, de az első igazán nagy helyzetre a 19. percig kellett várni, amikor Estaquio bombáját védte bravúrral Onana.

Közben a stadionon kívülről érkező hírek borzolták a kedélyeket: több száz olasz drukker nem tudott bejutni a kezdésre a stadionba.

A 22. percben Barella passza után Dzeko lövését védte Costa. Jól működött az olaszok védelme, mert

az újabb portugál helyzetre a 39. percig kellett várni, amikor Dimarco blokkolta bevetődve Evanilson közeli lövését.

A második félidő jobbára arról szólt, hogy a Porto megpróbálta a hosszabbításhoz szükséges egy gólt megszerezni, az Inter pedig ezt minden eszközzel igyekezett megakadályozni, és időnként egy Barella-lövéssel ráijeszteni a hazai csapatra. A 77. percben is az olaszok veszélyeztettek, akkor Lautaro Martínez passzát vágta az ötös sarkáról a kapu fölé Hakan Calhanoglu.

Az utolsó percekben teljesen beszorult az Inter, a ráadásban előbb Toni Martínez ollózott a kapu mellé, majd Marcano lövését vágta ki a gólvonalról Dumfries.

Egy perccel később Taremi fejesét tolta a kapufára Onana, Galeno beaását pedig Grujics fejelte a léc fölé. A feszültséget a Porto védője, Pepe viselte a legrosszabbul, aki a 97. percben megkapta a második sárga lapját, egyúttal a pirosat is.

Eredmények, BL-nyolcaddöntő, visszavágók:
Manchester City - RB Leipzig 7-0 (3-0)
gól: Haaland 22., 24., 45+2., 54., 57. (az elsőt 11-esből), Gündogan 49., De Bruyne 90+2.
továbbjutott: a Manchester City 8-1-es összesítéssel

FC Porto - Internazionale 0-0
piros lap:
Pepe 90+7. (FC Porto)
továbbjutott: az Internazionale 1-0-s összesítéssel