Messinek és Cristiano Ronaldónak végleg vége

fbl Horizontal
Manchester City's Norwegian striker Erling Haaland (R) celebrates scoring the team's sixth goal, his fifth, during the UEFA Champions League round of 16 second-leg football match between Manchester City and RB Leipzig at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on March 14, 2023. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A Manchester City kiütéses győzelemmel jutott tovább a két magyar válogatottal felálló RB Leipzig ellen, míg az Internazionale az olasz foci legszebb hagyományait idézve ért el 0-0-t Portóban, és őrizte meg ezzel minimális előnyét. A játéknap pozitív hőse egyértelműen a Manchester City norvég sztárja, az öt gólt szerző Erling Haaland volt, míg a negatív főszereplő a mecc játékvezetője, Slavko Vincic, aki az első félidőben hozott rossz, látványosan részrehajló ítéleteivel még megtolta Guardiola csapatának szekerét.

A három héttel ezelőtt lipcsei 1-1, különösen pedig a második félidőben mutatott látványos és veszélyes támadójáték után sokan elhitték, hogy az RB Leipzignek idegenben is lehet esélye a Manchester City ellen. Talán még az angol városban is akadtak ilyenek (és nem csak MU-drukkerek), de viszonylag gyorsan kiderült, hogy hiú ábránd, vagy éppen fölösleges aggodalom volt azt gondolni, hogy a két csapat egy súlycsoportban van.

A Lipcsében mindkét egészséges magyar válogatott focista, azaz a kapitányi karszalagot viselő Willi Orbán és Szoboszlai Dominik is kezdett (Gulácsi Péter továbbra is sérült).

A "ki tudja mi lett volna, ha" kezdetű mondatoknak nem sok értelmük van, pláne egy 7-0-ra megnyert mérkőzés után, de mégis érdemes feltenni, hiszen ki tudja, hogy játszott volna a City, ha a 22. percben nem szerez vezetést egy minimum vitatható 11-essel.

A hátulról jövő labda még csak irányt sem változtatott Henrichs karján:

A szlovén Slavko Vincic játékvezető (Aleksander Ceferin UEFA-elnök nagy cimborája) videozás után adta meg a büntetőt, ami övön aluli ütés volt, és két perccel később ismét gólt kaptak, ismét Erling Haaland volt eredményes. Vincic ezt követően nemhogy lapot nem adott a Laimert felrúgó hazai kapusnak, Edersonnak - a sárga és a piros határán volt a megmozdulása -, de még csak szabadrúgást sem kaptak a németek.

A labdához köze nem volt Edersonnak:

Persze, ne vegyük a Manchester City és főleg Erling Braut Haaland érdemeit a fantasztikus győzelemben.

A norvég csatár valójában semmi különlegeset nem csinált, csupán mindig jókor volt jó helyen: vonzotta a beadásokat, a ki- és lepattanó labdákat. Végül öt gólt lőtt, amire eddig csak ketten voltak képesek: a norvég a harmadik játékos, aki öt gólt szerzett egyetlen Bajnokok Ligája-mérkőzésen. Ez korábban Luiz Adrianónak sikerült 2014 októberében egy Shakhtar Donyeck - BATE Boriszov összecsapáson, és Lionel Messinek 2012 márciusában egy Barcelona - Bayer Leverkusen mérkőzésen.

A norvég lehetett volna az első, aki hat gólig jut, de Pep Guardiola a 62. percben lecserélte. Hogy a katalán edző korábbi barcelonai sztárja, Lionel Messi rekordját féltette, vagy már a Burnley elleni hétvégi FA-kupa-meccsre pihentette Haalandot, netán úgy érezte, a sportszerűség azt diktálja, hogy megkegyelmezzen a Lipcsének, nem fog kiderülni.

Ez egy óriási este. Nagyon büszke vagyok, hogy a Bajnokok Ligájában játszhatok, mindenki tudja, hogy imádom ezt a sorozatot. Öt gólt lőni és 7-0-ra nyerni a BL-ben, fúú... nagyon boldog vagyok" - mondta Haaland a lefújás után.

Guardiola bízhat benne, hogy a következő fordulóra is kiatart Erling Haaland szenzációs formája Forrás: AFP/Oli Scarff

Természetesen Guardiola is Haalandot dicsérte, aki március közepére a klub egy idényre vonatkozó minden gólrekordját megdöntötte.

De mindenki nagyszerűen teljesített az első perctől fogva, labdával és labda nélkül is nagyon jól játszottunk, és sok gólt lőttünk. Erling szédületes volt, de ma mindenki kimagaslót nyújtott" - igyekezett azért egy kicsit szétteríteni a sikert a katalán edző.

Marco Rose, aki korábban a Red Bull Salzburgnál és a Borussia Dortmundnál is volt Haaland edzője, és, aki a meccs előtt azt mondta, hogy a norvéggal a pályán a City gyengébb, a lefújás már maga sem tudta, hány gólt lőtt nekik egykori játékosa.

"Nem tudtuk felvenni a versenyt, és ez az én felelősségem. Az pedig csak még keserűbbé teszi a verességet, amilyen gólokat kaptunk. A City abszolút megérdemelte a győzelmet.

- javított gyorsan Rose. Ahogy kijavította őt a ManCity klubtévéjének kommentátora, Matthew Howarh is.

"Szóval Haalanddal rosszabb City? A norvég csatár a létező legelegánsabb választ adva, öt gólt rúgva küldte a negyeddöntőbe a Cityt, amelyik immár sorozatban hatodik alkalommal jut el idáig.

- fogalmazott az angol újságíró.

Mestersége a góllövés, és most ő a legjobb ebben a szakmában Forrás: AFP/Paul Ellis

Benjamin Henrichset aligha fogják számonkérni a büntető, vagy éppen Haaland góljai miatt. A német védő érthetően letörten nyilatkozott a lefújás után.

"Még soha nem kapott ki egyetlen csapatom sem 7-0-ra. Brutális és keserű este volt ez a számunkra.

- mondta Henrichs.

És akkor jöjjenek a brutális statisztikák! Először is lássuk, hogy a Manchester City milyen brutális fölényben volt a mérkőzésen:

  • A 2015-16-os idény óta a City az első csapat, amelyik egy meccsen legalább 10 nagy helyzetet tud kialakítani. Kész szerencse a Lipcse olvasatában, hogy ezeknek csak a felét rúgták be.
  • Kevin De Bruyne visszatért: 75 labdaérintés, két kialakított helyzet, két kulcspassz, és persze egy bomba gól az utolsó percben!
  • A City 24 BL-meccs óta veretlen hazai pályán, utoljára 2018. szeptember 19-én a Lyontól kaptak ki 2-1-re az Etihadban.
  • A City nyolcaddöntős párharcot utoljára 2010-ben bukott el, amikor a Pep Guardiola vezette Bayern München ütötte ki őket a 16 között.
  • Ha már Guardiola: a katalán mind a hét német csapat ellen vívott BL-párharcát megnyerte, a BL-nyolcaddöntőben pedig utoljára 2017-ben a Monacóval szemben maradt alul.
  • Erling Haaland 2022. október 5. után lőtt újra gólt a BL-ben.
  • Marco Simone mellett az egyetlen, aki a BL-meccsen már az első félidőben mesterhármasig jut. Az olasz csatár 1996-ban az AC Milan, 2000-ben pedig a Monaco színeiben volt képes a bravúrra.
  • A legfiatalabbként, és Ruud van Nistelrooy rekordját (34 meccs) átírva a legkevesebb (25) meccsel a háta mögött érte el a 30 gólos határt a BL-ben. Most már 33 gólnál jár.
  • Ez volt Haaland első négygólos meccse a Cityben, és ez volt a City történetének első európai kupameccse, amelyen egy játékosa négy gólt gólt lőtt.
  • Megdöntött egy majd' százéves klubrekordot is: Tommy Johnson az 1928-29-es idényt 38 góllal fejezte be. Haaland most 39-nél jár, és még csak március közepe van...
  • És végül Ilkay Gündogan közel két év után volt ismét eredményes a BL-ben, akkor a Borussia Mönchengladbach ellen talált be. A német csapat edzője Marco Rose volt.

FC Porto - Internazionale

Volt még egy meccs kedden, ami eleve vesztésre ítéltetett a City-Leipzig párosítás árnyékában, és az első, milánói meccs 1-0-ja csak megerősítette, hogy nem ez a BL-történelem legjobb párosítása. Portóban azért jobb meccset játszott a két csapat, bár a találkozó eleje nem csak a fociról szólt, ugyanis a tavalyi párizsi BL-döntős botrány után érett az újabb kínos, sőt tragédiával fenyegető eset. A portói rendezők ugyanis több száz, érvényes jeggyel rendelkező olasz drukkert nem akartak beengedni a vendégszektorba, akik így egy szűk járatban torlódtak fel.

Ez sosem megnyugtató látvány:

Szerencsére végül győzött a józan ész, és az olasz beülhettek a hazai szektorokba azzal a megkötéssel, hogy semmilyen formában - mez, sál, sapka stb. - nem hirdetik klub hovatartozásukat, magyarán nem hergelik a körülöttük ülő hazaiakat.

A találkozón aztán a portugál rohamokat olasz ellencsapások törték meg, az Inter védelmét azonban nem tudták meg-, illetve feltörni a hazaiak, akik az utolsó percekben egy felső lécig is eljutottak.

A vége 0-0 lett, ami azt jelentette, hogy az Inter megőrizte a San Siróban szerzett előnyét, és bejutott a legjobb nyolc közé.

A meccs ember vitán felül a vendégek kameruni kapusa, André Onana volt, aki hat védést mutatott be, ezek közül háromszor a tizenhatoson belülről érkező labdát hárított. Az okos statisztikusok szerint 2,55 góltól mentette meg a csapatát, ami a legjobb mutató a BL idei kiírásában.

"Kevés helyzetet alakítottunk ki a 180 perc alatt, viszont a két meccsen nem engedtünk gólt lőni a veszély Portónak, ami azt jelenti, hogy nagyon jól működött a védekezésünk, élén Onanával" - dicsérte a catenaccio legszebb olasz hagyományai idéző játékot és eredményt Paolo Menicucci, az Inter házi kommentátora.

- mondta a csalódottságát egyáltalán nem leplező Sergio Conceicao, a Porto edzője.

"Fantasztikus meccset játszottunk, nagyon egységes volt a csapat. Az első félidő különösen jó volt, a hajrában pedig azt hiszem, mindannyian együtt szenvedtünk. Szeretném kifejezni tiszteletemet a csapatnak" - fogalmazott a továbbjutás után Simone Inzaghi, az Inter edzője.

Egy-két érdekesség azért erről a meccsről is előkerült.

  • A Porto a 200. BL-győzelmére készült, míg az Inter a 200. BL-meccsét játszotta a Dragaóban.
  • A Porto az utóbbi nyolc oda-visszavágós BL-párharcából a hetedik olyat veszítette el, amikor kikapott az első meccsen.
  • Az Inter az utóbbi hét meccséből az ötödiket hozta le kapott gól nélkül. Olyanra pedig, hogy egy kétmeccses párharcot kapott gól nélkül tudjon le legutóbb a győzelemmel záruló 2009-10-es idényben volt.
  • Az Inter 2011 óta először jutott be a BL-negyeddöntőbe.
  • 2006 óta először fordul elő, hogy mindkét milánói csapat, azaz Inter és az AC Milan is ott van a BL-ben a legjobb nyolc között.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók:
Manchester City (angol)-RB Leipzig (német) 7-0 (3-0)
gól: Haaland (22., 24., 45+2., 54., 57., az első 11-esből), Gündogan (49.), De Bruyne (92.)
Továbbjutott: a Manchester City, 8-1-es összesítéssel.

FC Porto (portugál)-Internazionale (olasz) 0-0
kiállítva: Pepé (97., Porto)
Tj.: az Internazionale, 1-0-ás összesítéssel.