Eltiltották az angol bírót, aki hatalmasat hibázott a videoszobában

Newcastle United v AFC Bournemouth - Carabao Cup Fourth Round Soccer Tuesday 20th December 2022 Newcastle United vs Bournemouth Carabao Cup Horizontal FOOTBALL LEAGUE CUP
Referee John Brooks during the Carabao Cup 4th Round match between Newcastle United and Bournemouth at St. James's Park, Newcastle on Tuesday 20th December 2022. (Photo by Robert Smith/MI News/NurPhoto) (Photo by MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó Premier League illetékesei két mérkőzésről eltiltották John Brooks bírót, aki a VAR-szobában ülve tévesen érvénytelenítette a Brighton gólját a Crystal Palace elleni szombati bajnoki mérkőzésen.

A Brighton 0-0-s állásnál Pervis Estupinan révén a 32. percben szerzett gólt, melyet később les miatt érvénytelenítettek. A Brighton a meccs után panasszal élt az ítélet ellen, s a liga később elismerte, hogy a VAR-szobában dolgozó Brooks rosszul húzta meg a leshelyzetet jelző vonalat, így a találatot tévesen annullálták. Ez később döntőnek bizonyult, ugyanis a nemzetközi kupaszereplésre hajtó, hatodik helyen álló Brighton csak 1-1-es döntetlent ért el és három helyett csupán egy pontot szerzett.

A liga közlése szerint Brooksot a hibája miatt a hétfői Liverpool-Everton és a szerdai Arsenal-Manchester City rangadók stábjából is kivették.

A Premier League-ben nem ritkák a hibák a VAR használatánál. Szombaton nem csupán a Brightont érte emiatt hátrány, hanem a listavezető Arsenalt is, mely 1-1-es döntetlent játszott a Brentforddal, ám a felvételek szerint a brentfordiak gólját el kellett volna vennie a bíróknak, mert a találat előtti támadásépítésnél a vendégek egy alkalommal lesen voltak.

Az angol profi futball játékvezetéssel foglalkozó szervezete, a PGMOL illetékese vasárnap elismerte, hogy mindkét esetben emberi mulasztás történt.