Már az edzőjének is elege van a gusztustalan világbajnok kapusból

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, Döntő, finálé, díjátadó, Argentína, Franciaország, Argentína világbajnok, 2022.12.18.
LUSAIL CITY, QATAR - DECEMBER 18: Emiliano Martinez of Argentina poses for a photo with the adidas Golden Glove trophy during the award ceremony following the FIFA World Cup Qatar 2022 Final match between Argentina and France at Lusail Stadium on December 18, 2022 in Lusail City, Qatar. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az argentin Emiliano Martínez a katari világbajnokság után büszkén hangoztatta, hogy egy Bajnokok Ligájában szereplő csapatban szeretne védeni. A világbajnok kapus azonban pocsék formában van, és könnyen lehet, hogy az Aston Villa csapatából is kikerülhet, ugyanis az Arsenal ellen 4-2-re elveszített mérkőzés után kemény kritikát kapott Unai Emery vezetőedzőtől.

Az argentin kapus 2010-ben az Independiente csapatától érkezett az Arsenalhoz, és közel tíz évet kellett várnia arra, hogy megmutathassa, mit tud. Martínez a 2019/20-as szezonban a német válogatott Leno sérülése után remekül szállt be az Arsenalba, és kulcsszerepet játszott abban, hogy a csapat megnyerte az FA-kupát. A tündérmeseszerű beugrás után a szurkolók nagy része az argentin kapust követelte a kezdőbe, az Arsenal edzője, Mikel Arteta azonban kitartott Leno mellett,

Martínez pedig 20 millió euróért az Aston Villához igazolt, mert rendszeresen akart védeni, hogy bekerülhessen az argentin válogatott 2022-es vb-keretébe.

Martínez meg is valósította az álmát, hiszen bekerült az argentin csapatba, amellyel 2021-ben megnyerte a Copa Américát, 2022-ben pedig a világbajnokságot.

Martínez nem tudta sportemberként feldolgozni a sikert Forrás: Getty Images/Clive Brunskill

A vb-győzelem után azonban a kapus folyamatosan botrányokat okozott. A torna legjobb kapusának járó díj átvételekor megbotránkoztatta az egész világot, ezt követően pedig azt a Kylian Mbappét pécézte ki magának, akitől három gólt kapott a döntőben. Miközben az argentin játékosok az öltözőben ünnepelték a vb-győzelmet, Martínez egyszer csak felkiáltott és "egyperces csendet kért a halott Mbappé-ért", majd két nappal később a Buenos Aires utcáin zajló ünnepségek során a PSG csatárának képmását viselő babával bohóckodott.

Martínez viselkedése már az Aston Villa élére november elején kinevezett Unai Emeryt is felháborította, aki megjegyezte, hogy el fog beszélgetni a kapussal, mert sportemberhez méltatlan, ahogy a vb-győzelmet ünnepelte.

A birminghami csapat remekül kezdett Emeryvel, hiszen rangadót nyert a Manchester United, a Brighton és a Tottenham ellen is,

most azonban valami megtört, ugyanis a legutóbbi három meccsét elveszítette az Aston Villa, ezeken pedig Martínez 11 gólt kapott. Az argentin kapusnak nem csak a védési mutatói estek vissza, hanem Emerynek azzal is gondja van, hogy Martínez nem azt csinálja, amit kér tőle.

Unai Emery, az Aston Villa Forrás: AFP/Geoff Caddick

Martínez az idei szezonban már három sárga lapot kapott a Premier League-ben időhúzásért, Emery azonban nem rajong a kapus bohóckodásaiért, mert ezzel lassítja a játékot.

„Nem vállalunk elég kockázatot. A futball arról szól, hogy kombinációkkal játszunk az előttünk lévő játékosok előnyére. Nekünk kellene a főszereplőknek lennünk, de nem vagyunk azok. Több időt pazarolunk, mint amennyit szeretnék. Azt akarom, hogy ráerőltessük magunkat a csapatokra és felelősséget vállaljunk.

– mondta a baszk edző az Arsenal ellen 4-2-re elveszített mérkőzés után.

A találkozó hajrájában Martínez főszereplő volt,

hiszen a 93. percben az ő fejéről pattant be a kapuba Jorginho lövése, a 98. percben pedig Gabriel Martinelli az üres kapura lőtt gólt az után, hogy Martínez felment fejelni egy szöglethez Emery határozott utasítása ellenére.

– mondta Emery, aki azért sem lelkesedik az ilyesmiért, mert rendkívül kevés az esélye annak, hogy egy kapus fejjel gólt szerezzen.

Martínez öngóljával fordított az Arsenal Forrás: AFP/Geoff Caddick

Emery kiemelte, hogy a Liverpool kapusa, Alisson Becker 2021-ben fejelt egy gólt a West Brom ellen, de az ilyen pillanatok éppen azért emlékezetesek, mert olyan ritkák.

Emery azt szeretné, hogy az Aston Villa hátulról építkezzen, mint a legtöbb modern top csapat, azonban Martínez ebben sem igazán partner.

Emery a meccs után kiemelte, hogy csapata túl sok labdát rúgott fel, a visszaszerzésükhöz pedig nem voltak elég agresszívek. A baszk edző azt is megjegyezte, hogy Martinez a második félidőben passz helyett egymás után három kirúgást vágott fel a félpályára, miközben nem ezt a taktikai utasítást kapta.

Martínez számára a 2022-es év felejthetetlenre sikeredett, de az idei szezonja közel sem alakul sikertörténetként.

Az argentin kapus 22 meccsből csak ötöt hozott le bekapott gól nélkül, és nagyon úgy tűnik, hogy az edzője is kezdi megelégelni a viselkedését.

Ha így folytatja, Bajnokok Ligája klub helyett hamarosan az Aston Villa kispadján találja magát.