Vágólapra másolva!
Szerda este folytatódtak a Bajnokok Ligája nyolcaddöntős küzdelmei. A három magyar válogatott focistát is foglalkoztató RB Leipzig pocsék első félidő után egy sokkal bátrabb játékkal 1-1-es döntetlent ért el otthon az angol bajnok Manchester City ellen, így teljesen nyílttá téve a visszavágót. A bravúros eredményből remek teljesítménnyel vette ki a részét Szoboszlai Dominik és Willi Orbán is, akik ezúttal is kezdőként kaptak lehetőséget a lipcsei csapatban. A játéknap másik meccsén az olasz Inter a hajrában csikarta ki a győzelmet a Porto ellen a San Siróban, ezzel minimális előnyre tett szert a két csapat  BL-nyolcaddöntős párharcának első mérkőzésén. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a játéknap további érdekességei.

Szoboszlai és Haaland újra találkozott

Magyar szempontból a játéknap legérdekesebb és legjobban várt találkozóját Lipcsében rendezték, ahol az angol bajnok Manchester City látogatott a három magyar válogatott futballistát is foglalkoztató RB Leipzig otthonába. A sérült Gulácsi Péterre ezúttal sem számíthatott Marco Rose, akivel hatalmas fejlődésen ment keresztül a német együttes, de Willi Orbán és Szoboszlai Dominik ezúttal is a kezdőcsapatban kapott helyet. A túloldalon három alapember, Kevin de Bruyne, John Stones és Aymeric Laporte hiányzott, azonban ott volt a City kezdőjében

Erling Haaland, aki most találkozott először a magyar válogatott csapatkapitányával azóta, hogy a Salzburgban csapattársak voltak három éve.

A Premier League-ben címvédő Manchester City óriási mezőnyfölényben játszott és kapura is veszélyesebb volt, egy eladott labda után pedig megérdemelten szerzett vezetést Riyad Mahrez góljával. Az algériai támadó ötödik afrikai játékosként érte el a húszgólos határt a legrangosabb európai kupasorozatban. Az eső félidő egyoldalúságát jól mutatta, hogy a Leipzig másodpercekkel a szünet előtt lőtt először kapura.

Riyad Mahrez góljával vezetett a Manchester City Forrás: AFP/Ronny Hartmann

Két teljesen ellentétes félidő

Azonban a fordulás után nagyot változott a játék képe, a Lipcse sokkal bátrabban jött ki és nyomást gyakorolt a Cityre. Benjamin Hendrichs becserélésével megélénkült a jobb oldal és a hazai támadások rendre veszélyt hordoztak magukban. Az első félidőben még jobbára csak a védekezésre koncentráló Szoboszlai Dominik is feljavult a szünet után: előbb Henrichsszel rúgatott majdnem gólt, majd egy távoli bombalövéssel hívta fel magára a figyelmet. Ráadásul az azt követő szöglet után jött össze a német együttesnek az egyenlítés Josko Gvardio révén.

A foci sokszor fejben dől el. Sok minden történik, és ha egy csapat hisz a saját teljesítményében, akkor van esélye. Pontosan ezzel a mentalitással kell a manchesteri visszavágóra utazniuk a lipcseieknek" – fogalmazott a jelenleg szakértőként dolgozó korábbi német válogatott labdarúgó, Sandro Wagner.

Szoboszlai Dominik is sokkl aktívabb volt a szünet után Forrás: AFP/Ronny Hartmann

A hajrában mindkét kapu előtt alakultak ki helyzetek, ám az állás már nem változott, az 1-1-es döntetlennel így még semmi nem dőlt el a március 14-i visszavágóra. A Lipcse meglehetősen jól szerepelt eddig is hazai pályán angol csapatok ellen, de története során most játszott először döntetlent.

A szünet után jól reagált Marco Rose csapata és gyakorlatilag elkerülhetetlen volt a lipcsei egyenlítés, de nagy kérdés, hogy a Lipcse miért csak a fordulás után kezdett el futballozni, és addig miért nem mert kicsivel nagyobb kockázatot vállalni.

főként azért, mert lehet, hogy most győzelemmel zártunk volna. Láttuk, hogy a City is sebezhető. A második félidőben sokat dolgoztunk, ha így játszunk a visszavágón, és türelmesen ki tudjuk használni a lehetőségeket, akkor lehet keresnivalón" mondta a csereként beállt Hendrichs.

Haalandnak ezúttal nem ment a játék Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

"Úgy hiszem, túlzottan masszívak és defenzívek voltunk az első félidőben. A szünetben azt beszéltük, hogy menni fog ez jobban is, és szerencsére így is lett, így továbbra is él a remény. Minden lehetséges még, hiszen megmutattuk a második félidőben, hogy jó csapat vagyunk és ezt próbáljuk majd meg kiaknázni a visszavágón is" – fogalmazott Emil Forsberg, az RB Leipzig svéd válogatott középpályása.

A Manchester City az első félidőben hatalmas fölényben játszott, 74%-ban birtokolta a labdát és 95%-os passzpontosság szerepelt a statisztikájukban, ráadásul mindössze egy kaput eltalált lövése volt. Mindez jelentősen visszaesett, mivel a szünet után már csak 49%-ban volt a labda Guardiola együttesénél, és csak 85%-os passzpontosságuk volt, viszont többet próbálkoztak lövéssel.

Voltak jelei, hogy az elmúlt hetekben hullámzó teljesítményt nyújtó angol sztárcsapat nem tudja most sem azt a domináns játékát hozni, amit eddig megszokott volt tőle. Az idei szezonban többször előfordult már, hogy akadozott a támadójáték, múlt hétvégén például a Nottingham Forest vendégeként is csak egyszer találták el a kaput 45 perc után. Az is igaz, hogy a Citynél most nagyon érződött a karmester, Kevin de Bruyen hiánya. A sérült belga középpályás távollétében Jack Grealish volt a legaktívabb játékosa a Citynek és gyakorlatilag rendre a széleken próbálták megbontani a lipcsei védelmet.

Grealish volt a City legaktívabb játékosa Forrás: AFP/Ronny Hartmann

A Lipcse alaposan megnehezítette az angol bajnok dolgát, így az 1-1-es döntetlen végső soron egyik csapatnak sem rossz eredmény a manchesteri visszavágó előtt. A Leipzig vezetőedzője, Marco Rose azonban csapata első félidőben mutatott játékával cseppet volt elégedett.

"Két teljesen eltérő félidőt láthattunk. Az első félidőben jobbára csak nyomoztuk a labdát, amikor meg nálunk volt, akkor szinte nem is tudtunk vele mit kezdeni. Nagyon sok volt a hiba. A fordulás után már jobban néztünk ki, többször szereztünk labdát, és úgy játszottunk, ahogy előzetesen elterveztük. Ha többet birtokoltuk volna a labdát már az első félidőben, akkor többször támadhattuk volna le őket a saját térfelükön, de rengeteg labdát elszórtunk.

– fogalmazott kritikusan a Lipcse vezetőedzője, Marco Rose.

Guardiola elégedett, Marco Rose csalódott a döntetlennel Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

A második félidőben nem tudtunk javulni, és azt a játékunkat játszani, amit az első félidőben, mivel a lipcseiek sokkal feljebb tolták a védekezésüket. A kapott góltól sem zuhantunk össze, utána is nagyon jól játszottunk az utolsó 15-20 percben. Mindkét félidőben voltak nagy lehetőségeink, szerintem jó eredmény született a számunkra. Elégedett vagyok tulajdonképpen az egész mérkőzéssel. Sok nagy csapat kiesett már a sorozatból, mi viszont még itt vagyunk.

Ha valaki arra számított, hogy majd itt simán, esetleg 4–0-ra nyerünk, akkor ki kell, hogy ábrándítsam, mert erre nem vagyunk képesek"

– nyilatkozta Pep Guardioa a mérkőzés után.

Xavier Schlager nagyot hibázott a Manchester City góljánál, s a találkozó után elismerte, nem hozott jó döntést a félidő közepén.

"Laimernek szerettem volna passzolni a labdát, hogy aztán a jobb oldal felé indulhasson meg vele, de éppen ez volt a baj. Annyira keveset volt nálunk a labda az első félidőben, hogy amikor mi birtokoltuk, túlságosan izgultunk és ilyenkor óhatatlanul rossz döntést hoz az ember. Az első félidőben 26 százalékban birtokoltuk a labdát, ami nagyon kevés. Jó pozíciókban voltunk, de rossz döntéseket hoztunk az első félidőben, de a másodikra ezen tudtunk változtatni. Ha hozol néhány jó döntést, máris meg tudod tartani a labdát, és máris az ellenfélnek kell futnia a labda után, s akkor a másik csapat hoz majd rossz döntéseket" – fogalmazott a mérkőzést követően a lipcseiek osztrák középpályása.

Schlager nagyot hibázott a City gólja előtt Forrás: AFP/Odd Andersen

Persze, tudtuk, hogy a Leipzig bátrabban fog kijönni a szünetről, és megpróbál majd nagyobb nyomást gyakorolni ránk, de elvesztettük az irányítást, és gólt kaptunk" – fogalmazott a mérkőzés legjobbjának választott Ilkay Gündogan.

Tíz emberrel nem bírta a Porto, előnyben az Inter

A játéknap másik találkozóján két korábbi, José Mourinhóval BL-győztes csapat, az Internazionale és az FC Porto találkozott egymással Milánóban. Az első félidőben ugyan az Internél volt többet a labda, de mindkét csapat hagyott ki ordító helyzetet. A 78. percben aztán emberelőnybe került az Inter, mit az olaszok a hajrában gyorsan ki is használtak. Barella beadását Lukaku előbb a kapufára fejelte, majd a kipattanót már a kapuba lőtte. Simone Inzaghi együttese így egygólos előnnyel utazhat a portugáliai visszavágóra.

A csapat megmutatta a kvalitását, de Onana nagyon jó napot fogott ki a kapuban. Az Internek csak a piros lap után voltak komolyabb lehetőségei, addig mi irányítottuk a játékot. Reméljük, hogy a visszavágón a szurkolóink előtt ki tudjuk harcolni a továbbjutást" – fogalmazott a Porto csapatkapitánya, Pepe.

Pepe és Simone Inzaghi vittakozik a meccs után Forrás: AFP/Marco Bertorello

"A második gólt is szerettük volna megszerezni, de így is örülök, hogy győzelemmel sikerült kezdenünk a párharcot. Nehéz hónapokon mentem keresztül, de boldog vagyok, hogy már ismét a pályán lehetek, és segíthetem a csapatot a céljaink elérésében. Nem vagyok önző, csupán a legjobbat akarom nyújtani a klubnak" – mondta a meccs egyetlen gólját szerző Romelu Lukaku, aki az idei naptári évben a második találatát jegyezte.

"Kiváló játékot játszottunk egy nagyon fizikális és technikés ellenféllel szemben. Sajnálom az első félidőt, mert több lehetőségünk is akadt gólt szerezni. A fordulás után a Porto veszélyes kontratámadásokat vezetett, de Skriniar és Onana szenzációs volt. Aztán a cserék sokat lendítettek a játékunkon" – mondta az Inter vezetőedzője, Simone Inzaghi.

Érdekesség, hogy a két csapat edzője az ezredforduló elején játékosként még csapattársak voltak a Lazióban. Sérgio Conceicao 2001 és 2003 között 65 mérkőzésen viselte az Inter mezét is, a csapattal a 2002/03-as BL-idényben az elődöntőig menetelt, ahol később a városi rivális AC Milannal szemben búcsúzott. Simone Inzaghi a meccs után portugál kollégájáról is ejtett néhány szót.

"Üdvözöltük és megöleltük egymást a meccs előtt, majd mindketten a saját csapatunkra koncentráltunk" – mondta Inzaghi.

Hosszabbítás:

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A Leipzig története során kilencedik alkalommal találkozott Premier League-ből érkező riválissal, a mérlege négy-négy győzelem és vereség, illetve egy döntetlen.
  • A Porto Európa-bajnok portugál védője, Pepe 39 évesen és 361 naposan Ryan Giggs és Alessandro Costacurta után a harmadik legidősebb mezőnyjátékos lett, aki kezdőként lépett pályára a BL egyenes kieséses szakaszában.
  • Pep Guardiola, a Manchester City edzője egyetlen egyet sem cserélt a Leipzig elleni döntetlen során. Hasonlóra a BL-ben legutóbb 2018 októberében volt példa a Manchester United és a Juventus találkozóján.
  • Az Inter a legutóbbi tíz nyolcaddöntős párharcából mindössze másodszor tudott győzelemmel kezdeni, négy döntetlen mellett négyszer vereséggel indította az egyenes kieséses szakasz küzdelmeit.
    Romelu Lukaku gólja döntött, nyert az Inter Forrás: AFP/Marco Bertorello
  • Az Inter kameruni kapusa, André Onana mutatta be eddig idén a legtöbb védést (33) a BL-ben. A Porto elleni volt a negyedik kapott gól nélküli meccse, ennél csak a Club Brugge kapusának, Simon Mignolet-nek (5) van jobb mutatója.
  • Riyad Mahrez az ötödik afrikai játékos, aki 20 gólt lőtt a BL-ben. Korábban ezt az álomhatárt csak Mohamed Szalah (44 gól), Didier Drogba (44), Samuel Eto'o (30) és Sadio Mané (27) érte el.
  • Josko Gvardiol 89 alkalommal ért labdához a Manchester City ellen. Az angol együttes ellen ennél többször egyetlen játékos sem tudott a Bajnokok Ligája idei kiírásában.
  • A Bajnokok Ligája történetében először fordult elő, hogy győzelemmel kezdte a kiesésest szakaszt három olasz klub.
  • A City a 2013/14-es idény óta mindig eljutott a legjobb 16 közé, hatszor jutott tovább, kivétel nélkül akkor, amikor a párharcot idegenben kezdte.
  • Guardiola alakulata harmadszor került szembe a BL nyolcaddöntőjében német riválissal, a 2018/19-es idényben 10-2-es összesítéssel - közte története legnagyobb arányú, 7-0-s sikerével - búcsúztatta a Schalke 04-et, míg a 2020/21-es szezonban a koronavírus-járvány közepette 4-0-val lépett túl a Borussia Mönchengladbachon. Utóbbi párharcnak mindkét mérkőzését a budapesti Puskás Arénában rendezték.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések:
RB Leipzig (német)-Manchester City (angol) 1-1 (0-1)
gól: Gvardiol (70.), illetve Mahrez (27.)

Internazionale (olasz)-FC Porto (portugál) 1-0 (0-0)
g.: Lukaku (86.)
piros lap: Otávio (FC Porto, 78.)