A bűnöző Sepp Blatter megint hazudik és az utódját köpködi

- Horizontal FOOTBALL FIFA PRESIDENT PORTRAIT BANK NOTE COUNTERFEIT MONEY DEMONSTRATION AGAINST PRESS CONFERENCE ATTITUDE
FIFA president Sepp Blatter looks on as fake dollar notes fly around him, thrown by a British comedian during a press conference at the FIFA world-body headquarter's on July 20, 2015 in Zurich. The 79-year-old Swiss official looked shaken as the notes thrown by Simon Brodkin, stagename Lee Nelson, fluttered around him in a conference hall at the FIFA headquarters. Brodkin was taken away in a Swiss police car after the stunt. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) korábbi elnöke, Joseph 'Sepp' Blatter – akit korrupciós ügyek miatt távolítottak el a posztjáról – a t-online-nak adott friss interjújában Gianni Infantinóról, a katari világbajnokságról és a 48 csapatos vb-ről is beszélt.

A 86 éves svájci sportvezető 1998 és 2015 között volt a FIFA elnöke, ám elárulta, azóta is követi a sportág eseményeit. Így tett a decemberben megrendezett katari világbajnoksággal is, amit televízión keresztül kísért végig. Rengeteg kritika érte Blattert, amiért Katar rendezte meg a vb-t, ám mint elmondta, eredetileg ő sem ezt szerette volna.

„Nem az én személyes döntésem volt, hogy Katarban legyen a torna. Korábban az volt a kívánságom, hogy 2018-ban Európába kerüljön a vb, majd 2022-ben Észak-Amerika adjon otthont az eseménynek. Ez egy szóbeli megállapodás volt, amit megvitattunk a végrehajtó bizottsággal.

– nyilatkozta Blatter, majd hozzátette, hiába ő volt az elnök, nem lehetett beleszólása a döntésben, végül mégis ő állt a korrupciós vádak középpontjában.

Joseph Blatter szerint ő nem tehetett semmi a katari vb-rendezés ellen Forrás: AFP/Karim Jaafar

A sportvezető elárulta, hogy elődje, João Havelange azt mondta neki:

ám Blatter nem így vélekedik és szerinte rengeteg pozitív döntést is meghozott FIFA-elnökként. Sőt, a svájci úgy gondolja, hogy a vezetői pozícióban őt követő Gianni Infantino alatt visszaesett a FIFA működése.

Blatter a videobíró bevezetését is kritizálta, és azt is szóvá tette, hogy a katari vb-n részt vevő személyzet jóval szerényebb körülmények között töltötte el 2022 végét, mint az az ő idejében megszokott volt. Hozzátette, ritkán kér bárki tanácsot tőle a FIFA tagjai közül – és akkor is csak labdarúgással kapcsolatban teszi –, Infantinóval pedig kizárólag ügyvédeken keresztül hajlandó kommunikálni.

„Neki minden a pénzről szól, és egyre többet akar belőle keresni – mondta Blatter az utódjáról. – De a futball nem csak a pénzről szól, amikor a csúcson vagy, más dolgokra is figyelned kell. A FIFA alkalmazottai a közelmúltban arról számoltak be, hogy

Az elődje, vagyis én ezt megtettem volna, de ő csak állam- és kormányfőkkel beszél."

Gianni Infantinót durván kritizálta az elődje Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

„Infantino csak egy tiszteletlen ember – folytatta Blatter. – Minden erkölcsösség és tisztelet nélkül viselkedik a FIFA-val mint intézménnyel, és azzal is, aki korábban az egyesületet vezette: velem. Engem, aki a számára készített fészket hagytam neki, nem létezőnek tekint, és jogi lépéseket tesz ellenem. Vannak, akik azt feltételezik, ezt azért csinálja, mert olyan akar lenni, mint én – ám ez nem sikerül neki.

Azonban mégsem indul ellene senki a következő választáson."

Blattert Infantino egyik legnagyobb "találmányáról", a 48 csapatos világbajnokságról is megkérdezték, amit 2026-ban már alkalmazni fog a FIFA.

„Ez teljesen helytelen és nem sülhet ki jól – jelentette ki Blatter. – Mindössze egy hónap alatt 104 meccs megrendzése?