Vágólapra másolva!
A címvédő Real Madrid 5-2-re győzött a Liverpool otthonában, míg az Európa-liga-győztes Frankfurt hazai pályán 2-0-ra kikapott a Napolitól a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén.

A madridiaknak az előző BL-döntő "visszavágójára" kellett Jürgen Klopp együtteséhez látogatnia, amelytől a legutóbbi hat egymás elleni meccsén nem kapott ki. A Leipziget megelőzve csoportelső Real friss klubvilágbajnokként jó formában érkezett a találkozóra, de a tavalyi idényhez képest szörnyű szezont futó, Napoli mögött csoportmásodik Liverpool is két győzelemmel hangolt a nyolcaddöntőre.

Mindkét csapatnak nélkülöznie kellett néhány kulcsjátékosát: a hazaiaknál az egész évben sérült Luis Díaz mellett Thiagóra és Ibrahima Konatéra nem számíthatott Klopp, míg Carlo Ancelottinak Ferland Mendy mellett Aurélien Tchouaméni és a kispadra kényszerülő Toni Kroos pótlását kellett megoldania. A hazaiaknál a 18 éves Stefan Bajcetic a klubtörténelem legfiatalabb játékosa lett, aki kezdőként lépett pályára.

A meccs előtt a törökországi földrengés áldozatai mellett a kedd hajnalban meghalt Real-legendára, Amancio Amaróra is megemlékeztek a csapatok. A mérkőzést a hazaiak kezdték jóval veszélyesebben: Cody Gakpo a tizenhatoson belül még elcsúszott a lövés előtt, a 4. percben viszont már semmi nem gátolta meg a Liverpool-gólt.

Mohamed Szalah adott középre precízen a jobb oldalról, a héten vállsérüléssel bajlódó Darwin Núñez pedig a leshatárról indulva remekül érkezett, és nagyszerű mozdulattal, sarokkal az elmozduló Thibaut Courtois mellett a hálóba lőtte a labdát.

Darwin Núñez góljával hamar vezetést szerzett a Liverpool Forrás: AFP/Paul Ellis

A folytatásban is inkább a Real térfelén zajlott a játék, Szalah előtt többször is adódott lehetőség, a góllövőlista élén álló csatár pedig a 14. percben meg is duplázta csapata előnyét.

Daniel Carvajal adta haza magasan a labdát, Courtois pedig mellel levette azt. Ám ezután a belga kapus térdére esett a labda, ami elpattant tőle, az egyiptomi csatár pedig lecsapott rá és egyből a kapuba lőtt.

Courtois óriási hibája után Szalah duplázta meg a liverpooli előnyt Forrás: AFP/Paul Ellis

A madridiak nem omlottak össze és a második gól után át is vették a játék irányítását, ez pedig hamar szépítéshez vezetett. Ehhez Vinícius Júnior klasszisa is kellett, aki

a 21. percben egy cselsorozat után mintegy 15 méterről kilőtte a hosszú alsó sarkot.

Vinícius Junior hamar visszahozta a Real reményeit Forrás: AFP/Paul Ellis

A hektikusság továbbra is jellemezte a mérkőzést, a következő percekben mindkét oldalon akadtak veszélyes helyzetek, ám a hazai kapu előtt Andrew Robertson, a túloldalon pedig Carvajal és Éder Militao közös erővel tisztázott az utolsó pillanatban. A vendégeket az első fél óra végén David Alaba sérülése is sújtotta, akit Ancelottinak le is kellett cserélnie Nacho Fernández helyére.

Vinícius rögtön a csere után szinte lemásolta az első gólját – azzal a fontos különbséggel, hogy Alisson ezúttal leért az alsó sarokba. A brazil kapus azonban ezután még Courtois-énál is nagyobb hibát követett el: hasonlóan

egy hazaadás után megpróbálta elrúgni a labdát Vinícius mellett, ám ehelyett eltalálta őt, a felpördülő labda pedig Alisson felett a hálóba hullott.

Alisson hibája után kiegyenlített a Real Madrid Forrás: AFP/Paul Ellis

A szünet előtt még Trent Alexander-Arnold és Rodrygo előtt is adódott egy-egy helyzet, de a félidő végén maradt a 2-2-es állás. A második játékrész elején ez gyorsan megváltozott: a Real a tizenhatos és az alapvonal találkozásánál jutott szabadrúgáshoz, amit Luka Modric lőtt erősen középre,

Militao senkitől sem zavartatva beletartotta a fejét, a labda pedig a háló jobb oldalában kötött ki.

Hamar egyeníthetett volna a Liverpool, Arnold beadása után Núñez fejelhetett volna, ám Carvajal látványosan meglökte őt – ám a magyar származású játékvezető, Kovács István, és a videobíró sem gondolkodott el a tizenegyesen. Szinte az ellentámadásból újabb Real-gól született:

Karim Benzema 15 méterről, estében lőtt kapura, ami megpattant Joe Gomezen, így Alisson mellett a kapuba csorgott.

Kétgólos hátrányból fordított a Real Madrid Forrás: AFP/Paul Ellis

Jürgen Klopp kettős cserével próbálta fellendíteni a csapata támadójátékát, Bajcetic egy lecsorgó labdával szépíthetett is volna, ám újabb gólt ismét a madridiak szereztek egy kontra után, a 67. percben. Vinícius Gomez lábai között passzolt Benzemához, aki

szemtől szemben Alissonnal kicselezte a kapust, majd a védők sem jelentettek akadályt, és mellettük a jobb felsőbe lőtte a labdát.

Az ötödik Real-gól végleg megnyugtatta a spanyol csapatot, miközben a hazaiak lelkesedése is jóval alábbhagyott. Egy-egy próbálkozása ugyan akadt a Liverpoolnak a szépítésre elsősorban Roberto Firmino jóvoltából, Courtois kapuja nem forgott veszélyben – ahogy a Real Madrid kontrái sem hordoztak helyzetet magukban.

A 0-2-ről 5-2-re fordító Real a győzelemmel magabiztosan várhatja a márciusi visszavágót.

1. félidő
36Vinicius Junior
36
27David Alaba
21Vinicius Junior
21Karim Benzema
21
14Mohamed Salah
14
4Mohamed Salah
4Darwin Nunez
4
1
2. félidő
93Harvey Elliott
93
93Harvey Elliott
87Karim Benzema
87Luka Modric
87Luka Modric
87Karim Benzema
85Stefan Bajcetic
85Stefan Bajcetic
81Rodrygo
80Rodrygo
73Joseph Gomez
73Jordan Henderson
73Jordan Henderson
73Joseph Gomez
67Karim Benzema
67Vinicius Junior
67Karim Benzema
64Cody Gakpo
64Darwin Nunez
64Cody Gakpo
64Darwin Nunez
60Vinicius Junior
60Vinicius Junior
55Rodrygo
55Karim Benzema
55
48
47Eder Militao
47Luka Modric
47
46
Összeállítások
Liverpool4-3-3
Real Madrid4-3-3
Football Pálya
23
Luis
Diaz
6
Thiago
Alcantara
5
Ibrahima
Konate
1
Alisson
Becker
66
Trent
Alexander-Arnold
2
Joseph
Gomez
4
Virgil
van Dijk
26
Andrew
Robertson
14
Jordan
Henderson
3
43
Stefan
Bajcetic
23
Ferland
Mendy
1
Thibaut
Courtois
2
Daniel
Carvajal
3
Eder
Militao
22
Antonio
Ruediger
4
David
Alaba
15
Federico
Valverde
12
Eduardo
Camavinga
10
Luka
Modric
21
9
Karim
Benzema

Liverpool

Kezdők
23Luis Diaz
6Thiago Alcantara
5Ibrahima Konate
1Alisson Becker
66Trent Alexander-Arnold
2Joseph Gomez
73
73
4Virgil van Dijk
26Andrew Robertson
14Jordan Henderson
73
73
3Fabinho
43Stefan Bajcetic
85
85
11Mohamed Salah
14
4
18Cody Gakpo
64
64
27Darwin Nunez
64
64
4
13Adrian
62Caoimhin Kelleher
7James Milner
8Naby Keita
9Roberto Firmino
15Alex Oxlade-Chamberlain
17Curtis Jones
19Harvey Elliott
93
93
20Diogo Jota
21Konstantinos Tsimikas
28Fabio Carvalho
32Joel Matip
Cserék

Real Madrid

Kezdők
23Ferland Mendy
1Thibaut Courtois
2Daniel Carvajal
3Eder Militao
47
22Antonio Ruediger
4David Alaba
27
15Federico Valverde
12Eduardo Camavinga
10Luka Modric
87
87
47
21Rodrygo
81
80
55
9Karim Benzema
87
87
67
67
55
21
20Vinicius Junior
67
60
60
36
21
18Aurelien Tchouameni
13Andriy Lunin
5Jesus Vallejo
6Nacho Fernandez
7Eden Hazard
8Toni Kroos
11Marco Asensio
16Alvaro Odriozola
17Lucas Vazquez
19Daniel Ceballos
31Mario Martin
33Sergio Arribas
39Alvaro Rodriguez
Cserék

A játéknap másik találkozóján az El-címvédő Eintracht Frankfurt a legjobb formában lévő európai topcsapatnak számító SSC Napolit fogadta. A bajnokságban a BL-helyekért harcoló németek 1960 után másodszor játszhattak a legrangosabb európai kupasorozat egyenes kieséses szakaszában, míg a Liverpoolt megelőzve a 16 közé kerülő olaszok 3 év után próbálkozhattak ismét bejutni történetük első BL-negyeddöntőjébe.

A két együttes eddig az 1994-es UEFA-kupa nyolcaddöntője után találkozott ismét egymással, akkor a Frankfurt kettős győzelemmel jutott tovább. Nagyobb hiányzókkal egyik vezetőedzőnek sem kellett számolnia az előző mérkőzésekhez képest, Oliver Glasner azonban nem kockáztatott a múlt héten betegséggel küszködő csapatkapitány, Sebastian Rode bevetésével.

A találkozó első perceiben a Frankfurt veszélyeztetett, ám ezután a nápolyiak átvették az irányítást és sorra dolgozták ki a helyzeteket. A 34. percben Hirving Lozano kapott nagyszerű labdát, ám a bal kapufát találta el vele, a kipattanó után viszont tizenegyeshez jutott a Napoli: Buta el akarta rúgni a labdát, ám Victor Osimhen belépett elé, így a portugál csak az ő lábát találta el.

A büntetőt Khvicha Kvaratskhelia lőtte, Kevin Trapp azonban érezte az irányt és kitolta a labdát.

Csak négy percig kellett bánódnia az olasz szurkolóknak, hiszen a szünet előtt egy labdaszerzést követően

Lozano lódult meg a szélen, majd a középen érkező Osimhen elé passzolta a labdát, aki közelről nem hibázott az üres kapura.

Osimhen (középen) góljával egygólos előnnyel mehetett a szünetre a Napoli Forrás: AFP/Daniel Roland

A második félidő elején csak Trappon múlott, hogy nem szerzett újabb gólt a Napoli, majd Randal Kolo Muani tett róla, hogy még nehezebb helyzetbe kerüljön a Frankfurt. A francia támadótól elpattant a labda a vendégek tizenhatosa előtt, majd

megtaposta a becsúszó André Zambo Anguissa lábát, amiért egyből kiállította a játékvezető.

Ezt hamar góllal büntette az olasz együttes: Kvaratskhelia sarokkal tette vissza lövésre a labdát a tizenhatoson belül, amit Giovanni Di Lorenzo ballal kapásból lőtt a kapu jobb oldalába.

Di Lorenzo szép góllal döntötte el a mérkőzést Forrás: AFP/Daniel Roland

A Frankfurtnak reális szépítési lehetősége nem volt, a csapat egyetlen kaput eltaláló lövését a teljes meccsen Kamada Daicsi szerezte, amit Alex Meret könnyedén védett. A Napoli ellenben többször is végleg lezárhatta volna a továbbjutás sorsát, ám Trapp a védéseivel még életben tartotta a német reményeket – már amennyire egy kétgólos hazai vereség és a csapat legeredményesebb játékosának kiesése esetén még vannak ilyenek.

A meccs visszavágóját a Real-Liverpool összecsapáshoz hasonlóan március 15-én rendezik majd, a BL-nyolcaddöntők utolsó játéknapján.

1. félidő
40Victor Osimhen
40Hirving Lozano
38Min-Jae Kim
36Khvicha Kvaratskhelia
2. félidő
92Philipp Max
84Khvicha Kvaratskhelia
84Victor Osimhen
83Eljif Elmas
81Mario Goetze
80Hirving Lozano
80Andre-Frank Zambo Anguissa
69Jesper Lindstroem
69Aurelio Buta
65Giovanni Di Lorenzo
65Khvicha Kvaratskhelia
60Mario Goetze
58Randal Kolo Muani
Összeállítások
Eintracht Frankfurt3-4-2-1
SSC Napoli4-3-3
Football Pálya
1
Alex
Meret
22
Giovanni
Di Lorenzo
13
Amir
Rrahmani
3
Min-Jae
Kim
17
Mathias
Olivera
99
Andre-Frank
Zambo Anguissa
68
Stanislav
Lobotka
20
Piotr
Zielinski
11
Hirving
Lozano
9
Victor
Osimhen
77
Khvicha
Kvaratskhelia

Eintracht Frankfurt

Kezdők
1Kevin Trapp
35Tuta
6Kristijan Jakic
2Evan N'Dicka
24Aurelio Buta
69
15Daichi Kamada
8Djibril Sow
32Philipp Max
92
29Jesper Lindstroem
69
27Mario Goetze
81
60
9Randal Kolo Muani
58
26Eric Ebimbe
40Diant Ramaj
5Hrvoje Smolcic
11Faride Alidou
17Sebastian Rode
18Almamy Toure
19Rafael Santos Borre
20Makoto Hasebe
21Lucas Alario
22Timothy Chandler
25Christopher Lenz
36Ansgar Knauff
Cserék

SSC Napoli

Kezdők
1Alex Meret
22Giovanni Di Lorenzo
65
13Amir Rrahmani
3Min-Jae Kim
38
17Mathias Olivera
99Andre-Frank Zambo Anguissa
80
68Stanislav Lobotka
20Piotr Zielinski
11Hirving Lozano
80
40
9Victor Osimhen
84
40
77Khvicha Kvaratskhelia
84
65
36
16Hubert Idasiak
95Pierluigi Gollini
5Juan Jesus
6Mario Rui
7Eljif Elmas
83
18Giovanni Simeone
19Bartosz Bereszynski
21Matteo Politano
55Leo Oestigard
70Gianluca Gaetano
91Tanguy Ndombele
Cserék