Vágólapra másolva!
A világ labdarúgásában először, kísérleti jelleggel több angliai labdarúgó-bajnokságban is tesztelik a testkamerával felszerelt játékvezetőket.

A The Athletic azt írja, hogy a testkamera-kísérlet célja, hogy a játékosok és a nézők viselkedése javuljon a bírók irányába, ugyanis az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt a játékvezetők bántalmazásának száma.

Az FA közlése szerint a testkamerás technológiát Middlesbrough-ban, Liverpoolban, Worcesterben és Essexben tesztelik majd. A kísérlet bejelentése néhány nappal azután történt, hogy a BBC Radio 5 Live által megkérdezett bírók többsége arról panaszkodott, hogy bántalmazzák őket.

Az angol bírók nem tartoznak a világ legjobbjai közé Forrás: AFP/Paul Ellis

A BBC kérdőívére több mint 900 angliai bíró válaszolt, 293-an azt mondták, hogy nézők, játékosok, edzők vagy vezetők fizikailag bántalmazták már őket. Néhányan azt is leírták, hogy megütötték, fejbe vágták és leköpték őket.

A 927 válaszadó közül 908-an - közel 98 százalék - jelezték, hogy tapasztaltak szóbeli bántalmazást a nézők, játékosok, edzők vagy menedzserek részéről.

„A játékvezetők a játékunk éltető elemei, és köszönjük az IFAB támogatását, hogy lehetővé tették számunkra ezt az új testkamerás kísérletet, amely az első ilyen jellegű kísérlet világszerte.

- így végül biztonságos és befogadó környezetben élvezhetik a bíráskodást" - nyilatkozta Mark Bullingham, az FA vezérigazgatója.

Ha a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (IFAB) által jóváhagyott kísérlet sikeresnek bizonyul, a testkamerákat a 2023/24-es szezonban további bajnokságokban is bevezethetik.