A szánalmas vb-szereplés után még mélyebbre süllyedt a belga válogatott

Croatia v Belgium: Group F - FIFA World Cup Qatar 2022 NurPhoto General news FIFA World Cup Doha - Qatar Qatar22 Qatar2022 worldcup22 worldcup2022 worldcup Qatar Katar International soccer Sports Soccer Professional soccer 2022 FIFA World Cup Horizontal W
(19) DENDONCKER Leander, (9) LUKAKU Romelu and (6) WITSEL Axel of team Belgium during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group F match between Croatia and Belgium at Ahmad Bin Ali Stadium on 1 December 2022 in Doha, Qatar. (Photo by Ayman Aref/NurPhoto) (Photo by Ayman Aref / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A 2022-es labdarúgó-világbajnokság egyik nagy esélyesének tartott belga válogatott óriásit bukott Katarban és szégyenszemre már a csoportkörben kiesett. A belgák "aranygenerációja" látványosan összeomlott, a futballisták egymással balhéztak, a szövetségi kapitány nem tudott egységet teremteni az öltözőben, majd elhagyta a süllyedő hajót. A FIFA világranglistáját éveken át vezető sztárcsapatnál a vb óta is csak fokozódott a káosz és a bizonytalanság, amit jól mutat, hogy a következő szövetségi kapitány személyéről már maguk a játékosok akarnak dönteni.

Összeomlott az "aranygeneráció"

A belga válogatott éveken át vezette a FIFA világranglistáját - 2018 ősze és 2022 tavasza között 3 és fél évig állt az élen -, és világbajnokságokon, illetve Európa-bajnokságokon rendre a végső győzelemre esélyes csapatok közé tartozott. A belgák "aranygenerációja", olyan játékosokkal, mint Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne, Eden Hazard és Romelu Lukaku, 2014 és 2022 között három vb-n és két Eb-n szerepelt, de tornagyőzelemig egyszer sem jutott.

A belga válogatott a 2018-as világbajnokságon érte el a legjobb eredményt, Oroszországban bronzérmes lett.

Lukakuék százszázalékos mérleggel, az angolokat is megelőzve jutottak tovább a csoportjukból, majd a legjobb 16 között óriási meccset játszottak a japánokkal: kétgólos hátrányból fordítottak, ráadásul a mindent eldöntő gólt a 94. percben lőtték. A belgák a torna egyik legnagyobb favoritjának tartott brazilokat meglepetésre kiejtették a negyeddöntőben, ám az elődöntőben a későbbi győztes franciák ellen már nem tudták kiharcolni a továbbjutást. A bronzmeccset az angolok ellen játszották, akiket magabiztosan le is győztek 2-0-ra. A vb egyik legjobb játékosa, az akkor még a Chelsea-ben futballozó és a világ egyik legjobbjának számító Eden Hazard volt, aki a torna álomcsapatába is bekerült.

Eden Hazard (balra) vezérletével bronzérmes lett a belga válogatott a 2018-as vb-n Forrás: AFP/Paul Ellis

A 2022-es világbajnokságon is az esélyesek közé sorolták a szakértők a belgákat, és sokan úgy gondolták, az "aranygeneráció" számára a katari tornán nyílik az utolsó lehetőség arra, hogy nagyot alkosson.

Ebből egyáltalán nem jött össze semmi, ugyanis a belga válogatott csúfosan elbukott és szégyenszemre már a csoportkörben kiesett.

A kvartettben Marokkó és Horvátország végzett az első két helyen, Belgium csak Kanadát előzte meg, így a harmadik helyet tudta csupán elérni, amely nem volt elég a továbbjutáshoz.

A katari torna előtt több probélmával is szembe kellett néznie Roberto Martinez szövetségi kapitánynak, a csapat felkészülése egyáltalán nem volt zökkenőmentes. A nemzeti együttes leggólerősebb játékosa, Romelu Lukaku combizom-fájdalma nem múlt el a vb kezdetéig, de az edző nem merte kihagyni a keretből, és sérülten is elvitte Katarba az Inter sztárját. A félelmetes testfelépítésű támadó a Kanada elleni meccsen nem játszhatott, a Marokkótól elszenvedett sokkoló vereség során pedig csak bő 10 percet töltött a pályán. A horvátok elleni, sorsdöntő meccsen Lukaku egy félidőt játszott, és több lehetősége is volt arra, hogy továbbjuttassa csapatát, de elképesztő helyzeteket rontott el, így a belgák meglepetésre kiestek.

A csalódott támadó nehezen viselte a kudarcot, a meccs után dühében szétverte a kispadot.

Természetesen nem csak a Katarba sérülten utazó Lukaku gyenge formája miatt estek ki a belgák. A válogatott legnagyobb problémája az volt, hogy nem alakult ki egység és összetartás az öltözőben, a játékosok teljesen széthúztak, többen kifejezetten rossz viszonyban voltak egymással. A Manchester City világsztárja, Kevin De Bruyne a Marokkó elleni 2-0-s vereség után saját csapattársait alázta meg döbbenetes kijelentésével, ami nagy visszhangot váltott ki.

mondta a belgák legfontosabb játékosa, akinek a szavait alaposan magára vette a válogatott rangidőse, Jan Vertonghen és visszaszólt csapattársának.

Kevin De Bruyne kijelentése nagy felháborodást keltett Forrás: AFP/Gabriel Bouys

"A támadó harmadunk semmit sem mutatott a pályán.

nyilatkozta Vertonghen a Marokkó elleni vereség után.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a belga válogatott csak eddig jutott a katari tornán.

Hogyan is nyerhetne világbajnokságot egy olyan csapat, amelynek a legnagyobb sztárja és csapatkapitánya sem hiszi el, hogy ez lehetséges?

De Bruynével kapcsolatban akad még egy érdekesség, a ManCity sztárja a válogatottban évek óta nem beszél a Real Madrid kapusával, Thibaut Courtois-val. A középpályás volt barátnője, Caroline Lijnen évekkel ezelőtt bevallotta, hogy megcsalta De Bruynét a kapussal, ennek köszönhetően romlott meg a két játékos viszonya. A hölgy egyébként azt is elárulta, hogy őt is megcsalta korábban a sztárfocista, ezért úgy döntött, mindezt viszonozza neki. "Thibaut-val mindenről tudtam beszélgetni, és mindig finom ételeket készített nekem. Kevin sohasem csinált ilyet.

vallotta be De Bruyne volt barátnője.

Thibaut Courtois és Kevin De Bruyne nem a legjobb barátok Forrás: Belga via AFP/Bruno Fahy

A belga válogatott vb-szereplésének az sem tett jót, hogy Roberto Martinez szövetségi kapitány már a második csoportmeccs után tisztázta a játékosokkal, hogy a torna után elhagyja az együttest.

A 49 éves szakember egy interjúban felfedte, hogy noha a sajtóban a kiesés után jelentette be a távozását, a csapatnak már a Marokkó elleni meccs után elárulta a döntését.

mondta Martinez, aki a 2016-os Eb után vette át a belgák irányítását és 79 mérkőzésen ült a kispadon. A spanyol tréner egyébként nem sokáig maradt munka nélkül, ugyanis januárban Fernando Santos utódja lett a portugál válogatottnál.

Roberto Martinez a vb-bukás után Portugália szövetségi kapitánya lett Forrás: AFP/Jack Guez

A vb-égés után a belga sajtó sem kímélte a csapatot, a világbajnokság legnagyobb csalódásának nevezték a nemzeti együttes szereplését,

kiemelve, hogy egy korszak ért véget a válogatott történetében, amely az 1998-as franciaországi óta a legrosszabb teljesítményt nyújtotta Katarban.

Thierry Henry belesétál a csapdába?

A vb-t követően sem lett jobb a helyzet, egyre nagyobb a káosz és a bizonytalanság a belgáknál, egyelőre kérdéses, ki lesz a következő szövetségi kapitány, és a csalódott, 30 év feletti sztárok közül többen is lemondhatják a válogatottságot.

A 2018-as vb hőse, Eden Hazard már ezt megtette, a katari kudarc után jelentette be döntését.

A 32 éves szélső talán nem is fog már annyira hiányozni a nemzeti csapatból, ugyanis mióta a Real Madridba igazolt, csúnyán visszaesett a teljesítménye, rengeteget küzdött sérülésekkel, súlyfelesleggel, és mostanság is borzasztóan el van hízva.

Ami a következő szövetségi kapitány személyét illeti, még nem született végleges döntés, ám a futballisták közül Romelu Lukaku és Toby Alderweireld nyíltan kiálltak amellett, hogy a játékosként világ- és Európa-bajnok Thierry Henryt kellene kinevezni. Lukaku úgy beszélt erről a kérdésről, mintha a döntést már ő maga meghozta volna.

jelentette ki a 29 éves csatár a Sky Italiának nyilatkozva. "Henry lenne az ideális megoldás" - vélekedett Alderweireld a VRT belga köztelevízióban.

Toby Alderweireld és Romelu Lukaku szerint Thierry Henryt kellene kinevezni a belga válogatott élére Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Az biztos, hogy a helyi szövetség olyan szakembert keres, aki már bizonyította, hogy képes sorozatban hozni a győzelmeket és tudja, hogyan kell bánni a sztárokkal. A játékosként vb- és Eb-aranyérmes, kétszeres angol, kétszeres spanyol és egyszeres francia bajnok, a Barcelonával Bajnokok Ligája-győztes francia

Thierry Henry az elmúlt években Martinez segítőjeként tevékenykedett a belga válogatott mellett és Lukaku, valamint Alderweireld szerint is megfelel az elvárásoknak.

Azt azért érdemes hozzátenni, hogy az Arsenal legendájának nincs túl sok vezetőedzői tapasztalata, ebben a pozícióban csak az AS Monacónál és az amerikai bajnokságban (MLS) szereplő Montrealnál dolgozott. Ezeknél a kluboknál összesen 49 mérkőzésen ült a kispadon, és nem ért el velük jelentős sikereket, igaz, egyik csapat sem számított bajnokesélyesnek.

"Tisztelik őt a játékosok, mindent megnyert, képben van az edzői munkát illetően, tudja mi kell ahhoz, hogy sikeresek legyünk.

vélekedett a 45 éves szakemberről Lukaku, aki 104 alkalommal lépett már pályára a belga együttesben.

Thierry Henry és Romelu Lukaku a belga válogatottban Forrás: Belga via AFP/Virginie Lefour

"Henry mindent megnyert pályafutása során, amit meg lehet nyerni, ráadásul ismeri a csapatot.

mondta a 127-szeres válogatott Alderweireld, a Royal Antwerp védője.

A két játékos magabiztos nyilatkozatai után Thierry Henry is megszólalt, szavaival pedig alaposan ellentmondott annak, amit Lukaukék már előre elterveztek.

nyilatkozta Henry, reagálva arra is, hogy a sajtóban már kész tényként kezelték az érkezését, és olyan hírek is megjelentek, miszerint Martinez bérénél alacsonyabb fizetésért vállalja majd el a pozíciót.

A belga szövetség még nem hozott döntést, az új kapitány kiválasztása előtt a játékosok közül Lukaku mellett De Bruynével és Courtois-val is egyeztet majd. A nemzetközi sajtóban megjelentek olyan hírek, hogy a szövetség nem is szeretné, ha Henry lenne Martinez utódja, állítólag a szaúdi válogatott szövetségi kapitánya, Hervé Renard az egyik legesélyesebb jelölt, de Michel Preud'homme és Louis Van Gaal neve is felmerült már.

Bárki is lesz a kiválasztott, nem lesz könnyű dolga felépítenie ezt a több sebből vérző, belviszályokkal sújtott válogatottat. A motiválatlan, kiöregedett, egymással balhézó sztárok között újra egységet kell teremteni, és fokozatosan be kell építeni a fiatalokat, idővel véghez vinni egy generációváltást, amelybe egy kevésbé rutinos tréner, de még akár egy sztáredző is csúnyán belebukhat. Szép kihívás előtt áll a belga válogatott leendő szövetségi kapitánya - a történelmi bukás után újra tornagyőzelemre esélyes együttest kell csinálnia az összeomló világsztárokból.