Csodagólok, videobírózás és tizenegyespárbaj: elképesztő meccset játszott a Barcelona - videók

Real Betis v FC Barcelona - Spanish Super Cup Barcelona,Match,Real Betis,Riyadh,Saudi Arabia,semi-final,Spanis Horizontal
RIYADH, SAUDI ARABIA - JANUARY 12: Robert Lewandowski (C) of Barcelona scoring a goal during the Spanish Super Cup semi-final match between Real Betis and FC Barcelona at King Fahd International Stadium on January 12, 2023 in Riyadh, Saudi Arabia. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A Spanyol Szuperkupa második elődöntőjében a Barcelona büntetők után legyőzte a kupagyőztes Betis csapatát, így bejutott a vasárnapi, Real Madrid elleni fináléba.

Ahogy egy évvel ezelőtt, úgy idén is a rijádi King Fahd Nemzetközi Stadion ad otthont a négycsapatos Spanyol Szuperkupának, ahol a büntetőpárbaj után döntőbe jutott, címvédő Real Madrid várta az ellenfelét a csütörtöki elődöntő alatt.

A Barcelonában kezdett Robert Lewandowski is, akinek a hárommeccses eltiltása a szuperkupára nem vonatkozik,

ám az első helyzetek során mégsem ő játszotta a főszerepet. A legnagyobb lehetőség a 23. percben Pedri előtt adódott, aki nagyszerűen érkezett Raphinha beadására, ám a játékvezető videózás után les miatt érvénytelenítette a gólt.

A félidő folytatásában átvette az irányítást a Betis, amely elsősorban a veszélyes beadásaival okozott zűrt a Barcelona védelmének, ám néha Sergi Roberto, néha pedig a kapus Marc-André ter Stegen hárított az utolsó pillanatban.

Amikor már nagyon érett a Betis vezető gólja, egy villámgyors ellentámadásból a Barcelona jutott előnyhöz a szünet előtt:

Ousmane Dembélé átadása után Lewandowski első lövése még elakadt a védőben, ám a labda a lengyel előtt maradt, aki másodjára nem hibázott.

A második félidő elején könnyedén duplázhatott volna a lengyel játékos, ám a beadást rosszul találta el, így a mögötte érkező Raphinhának sem volt esélye betalálni a lényegében üres kapuba. Ezután

ismét inkább a Betis került fölénybe, ám a sevillaiak folyton pontatlanok voltak a kapu előtt,

így Ter Stegennek nem kellett bravúrokat bemutatnia az előny megtartásáért. Mindeközben a túloldalon a katalánok többször is eldönthették volna a meccset, ám

több kontra végén is a korábbi Barcelona-játékos Claudio Bravo jelentette a végállomást.

Az utolsó negyedórára fordulva aztán a Betis nyomása kifizetődött:

Luiz Henrique kapott labdát a tizenhatoson belül, majd néhány csel után Nabil Fekir elé gurított, aki tétovázás nélkül a kapuba lőtt.

Négy perccel később Lewandowski gólja után tört ki ismét boldogság a barcelonaiak között, ám miután lezajlott a gólöröm,

a játékvezetőre ismét rászólt a videóbíró, hogy les miatt érvénytelenítse a találatot.

A hajrában a katalánok játszottak fölényben, mégis Rodri lövése okozta a legveszélyesebb jelenetet – ám Ter Stegen hárítani tudott, így következhetett a hosszabbítás.

A ráadás legelején egy szabadrúgást követően hullott Ansu Fati lábára a labda, amivel

kapásból kilőtte a hosszú alsót a 20 éves spanyol játékos,

ismét megszerezve a vezetést a csapatának.

Azonban ezúttal sem adták fel a sevillaiak, és 100 perc elteltével ismét Luiz Henrique adott jó passzt,

a középre lőtt labdáját a csereként beállt Loren Moron vette át, majd akrobatikus mozdulattal lőtt közelről a kapuba.

A hosszabbítás második félideje nagyobb helyzet nélkül zajlott le, ekkor már mindkét csapat inkább a tizenegyespárbajra készült.

Az utolsó percre emberhátrányba került a Betis

Andrés Guardado második sárga lappal történő kiállítása után, de ez az ítélet már nem befolyásolta a hajrát.

A büntetőpárbajt a Betis kezdte, de Willian José tizenegyese után Lewandowski is magabiztosan rúgta be a sajátját. A második körben Moron és Frack Kessié lövésénél már közelebb jártak a kapusok a védéshez, de

a harmadik párból Juanmi volt az első, aki rontott a középre tartó lövésénél.

Ansu Fati ezután előnyhöz juttatta a Barcelonát, majd

Ter Stegen William Carvalho büntetőjét is kivédte, így Pedri góljával nyolc tizenegyes után véget ért a mérkőzés.

A győzelmével Xavi együttese bejutott a vasárnap esti döntőbe, ahol az El Clásicón majdnem 5 év után szerezheti meg a trófeát.

Spanyol Szuperkupa, elődöntő:
Real Betis – FC Barcelona 1-1 (0-1), hosszabbítás után 2-2, tizenegyesekkel 2-4
gólszerzők: Fekir (77.), Moron (101.) ill. Lewandowski (40.), Fati (93.)