Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tavaly nyáron majdnem meghalt, most élete formájában focizik Christian Eriksen

soccer sport action duel ORANGE friendly practice exhibition game celebrate celebration cheer fbl TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL HEADSHOT JOY PORTRAIT-AMERICAN SHOT HANDS IN THE AIR
Denmark's Christian Eriksen celebrates after scoring a goal during the friendly football match between the Netherlands and Denmark at the Johan-Cruijff ArenA on March 26, 2022 in Amsterdam. (Photo by MAURICE VAN STEEN / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
A tavalyi év legsokkolóbb sportpillanata volt, amikor az Európa-bajnokságon a dán labdarúgó-válogatott legjobb játékosa, Christian Eriksen váratlanul összeesett a finnek elleni csoportmérkőzésen és a pályán újra kellett éleszteni. A kiváló középpályás kórházba került, a szervezetébe szívritmus-szabályozót ültettek be, és sokáig úgy tűnt, végleg fel kell hagynia a profi labdarúgással. Eriksen azonban ezt nem fogadta el, szívrohama után nyolc hónappal később a Premier League-ben szereplő Brentford csapatába igazolt, ahol elképesztő formában futballozik. A 30 éves sztárjátékos a dán válogatottba is gólokkal tért vissza, és eltökélt célja, hogy a katari világbajnokságon is pályára léphessen.

Ijesztő volt látni a tavalyi Európa-bajnokságon azt a jelenetet, amikor június 12-én Christian Eriksen teljesen váratlanul összeesett a pályán a finnek elleni koppenhágai csoportmérkőzésen. A kiváló középpályásnak hirtelen megállt a szíve, és újra kellett éleszteni a pályán. Csapattársai - különösen a hősiesen viselkedő Simon Kjaer - példás magatartást tanúsítottak, és az orvosi stáb gyors beavatkozásának köszönhetően sikerült megmenteni Eriksen életét.

A futballista hat napot töltött kórházban, majd szervezetébe szívritmus-szabályozót ültettek be, és úgy tűnt, fel kell hagynia az aktív labdarúgással.

Klubja, az olasz bajnoki címvédő Inter fel is bontotta Eriksen szerződését, mert Olaszországban a törvények értelmében nem léphet pályára olyan labdarúgó, aki korábban szívrohamot kapott és pacemakert visel.

Christian Eriksen életveszélyes állapotba került a tavalyi foci-Eb-n Forrás: Twitter

"Nem hittem, hogy ez bárkivel előfordulhat, azt meg főleg nem, hogy éppen velem. Szerencsés voltam a körülöttem lévő emberekkel.

mondta később Eriksen.

A dán futballista állapota idővel egyre jobbra fordult, és nem adta fel a harcot, mert határozott szándékában állt, hogy folytassa karrierjét. Eriksen decemberben kijelentette, mindent megtesz azért, hogy visszatérhessen a pályára, mert az idei katari világbajnokságon szeretne a dán keret tagja lenni.

És ha minden jól megy, akkor nem is lehet akadálya. Focizni és a válogatottban játszani az egészen különleges érzés. Vissza fogok térni" - mondta határozottan egy interjúban.

A 30 éves középpályás a tavalyi év végén nevelőegyesületénél, az Odense BK együttesénél edzésre jelentkezett, hogy egyéni tréninget végezhessen.

mondta a dán futballklub szóvivője.

Eriksen 2005 és 2008 között játszott az Odensében, ahonnan az Ajaxba igazolt, és ott mutatkozott be a felnőtt csapatban. A futballista 2013-ban a Tottenham Hotspurhöz szerződött, ahonnan 2019-ben távozott és írt alá az Interhez, melynek színeiben olasz bajnok lett a 2020/2021-es idényben. Mivel Olaszországban nem folytathatta, új csapatot és másik országot kellett keresnie, de sokáig bizonytalan volt, melyik klub fogja szerződtetni.

Egy ideig arra is volt esély, hogy visszatérjen az Ajaxhoz vagy a Tottenhamhez, végül úgy alakult, hogy a Premier League-ben szereplő Brentford együttesével sikerült megállapodnia idén januárban.

Christian Eriksen január végén a Brentford csapatához igazolt Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az angol élvonalba tavaly nyáron 74 év után újra feljutó londoni csapatnál nagyon örültek Eriksen érkezésének, Thomas Frank vezetőedző a Brentford valaha volt legjobb igazolásának nevezte a dán futballista megszerzését, akivel féléves szerződést kötöttek. A középpályás azonnal jó teljesítménnyel tette le névjegyét új klubjában, a Southend United elleni felkészülési meccsen egy, míg az Európa-ligában menetelő Rangers elleni barátságos találkozón két gólpasszt adott.

Eriksen a Premier League 27. fordulójában, a Newcastle ellen hazai pályán elszenvedett 2-0-s vereség alkalmával játszott először tétmeccsen a Brentfordban, miután az 52. percben állt be csereként.

A PL-ben 766 nap után pályára lépő Eriksent a játékostársak és a szurkolók is hatalmas tapsviharral köszöntötték.

De igazából minden nap nagyon különleges itt a Brentfordnál a megérkezésem pillanata óta. A klubnál mindent elkövettek, hogy gondoskodjanak rólam, hogy gyorsan beilleszkedjek és jól érezzem magam. Hálával tartozom a sok segítségért, amit kaptam, na meg azért is, hogy ennyire örültek a visszatérésemnek" - mondta a 30 éves labdarúgó az első meccse után.

Eriksen fokozatosan egyre jobb formába lendült, a Noriwch elleni győztes meccset végigjátszotta, akárcsak a Burnley ellen 2-0-ra megnyert összecsapást, amelyen még gólpasszt is adott. A dán középpályás a Leicester City-től elszenvedett vereség alkalmával nem lépett pályára, viszont április 2-án részese volt egy fantasztikus győzelemnek, ugyanis

a Brentford idegenben 4-1-re kiütötte a BL-címvédő Chelsea-t, ráadásul Eriksen szerezte csapata második gólját a meccsen.

A londoni sztárcsapat történelmi pofonba szaladt bele, mert legutóbb 83 éve, vagyis 1939-ben kapott ki városi riválisától.

A fantasztikus győzelem után edzője nem győzte dicsérni Eriksent, és elmondta, nagyon szeretné, ha a futballista még sokáig a Brentford együttesét erősítené.

Tudom, hogy Christian élvezi a játékot, majd az idény végén meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok" - nyilatkozta Thomas Frank a Chelsea elleni diadal után.

A Brentford teljesítményére is rendkívül jó hatással van Eriksen jelenléte, mert a Tottenhammel 2019-ben Bajnokok Ligája-döntőig jutó focista érkezése előtt a PL-újonc csak három pontra volt a kiesőhelytől, azóta viszont stabil középcsapattá vált.

Thomas Frank Eriksen maradásában reménykedik Forrás: AFP/Glyn Kirk

Mindeközben Eriksen a dán válogatottba is újra meghívott kapott, a tavalyi Eb-n elődöntőig jutó nemzeti csapat márciusban a hollandokkal és a szerbekkel játszott barátságos mérkőzéseket. Az amszterdami meccsen Kasper Hjulmand szövetségi kapitány a félidőben küldte pályára hosszú idő után visszatérő játékosát, aki nem vesztegette az idejét, 115 másodperccel később óriási bombagólt lőtt a hollandok kapujának jobb felső sarkába. Ezt a mérkőzést ugyan 4-2-re elveszítették a dánok, de Eriksen számára emlékezetes maradt a meccs, mert az amszterdami közönség ovációja közepette állt be a szünet után. Ennek ellenére azonban akadtak olyan drukkerek is, akik érthetetlen módon érmékkel dobták meg a meccs utáni interjú közben.

mondta Eriksen a találkozót követő sajtótájékoztatón.

Eriksen góllal tért vissza a válogatottba Forrás: AFP/John Thys

A dánokra három nappal később hazai pályán várt felkészülési mérkőzés, ráadásul abban a koppenhágai stadionban fogadták a szerbeket, ahol Eriksen szívrohamot kapott a finnek elleni Eb-csoportmeccsen.

nyilatkozta a mérkőzést megelőzően.

A magyar válogatottat korábban felkészülési meccsen 1-0-ra legyőző szerbeket magabiztosan, 3-0-ra megverték a dánok a Parken Stadionban, és a csapatkapitányi karszalagot viselő Eriksen megint gyönyörű gólt szerzett.

A Brentford játékosa a 16-oson kívülről bombázott a kapu jobb oldalába az 57. percben, majd a 79. percben vastaps közepette lecserélte Kasper Hjulmand.

Christian Eriksen és a dánok szövetségi kapitánya, Kasper Hjulmand Forrás: AFP/Ritzau/Scanpix/Liselotte Sabroe

Valószínűleg kevesen gondolták volna, hogy a tavalyi Európa-bajnokságon szívrohamot kapó Eriksen nyolc hónappal később ilyen fantasztikus formában tér vissza a labdarúgás világába. Sokáig az is kétséges volt, hogy egyáltalán futballozhat-e még a jövőben, és valószínűleg azért nem akarta több csapat sem szerződtetni, mert kockázatos húzásnak tartották egy olyan játékos leigazolását, aki csak pacemakerrel a testében sportolhat.

A dán sztárfocista azonban rendíthetetlen volt, eltökélten készült a visszatérésre és a világ legerősebb bajnokságában, a Premier League-ben bebizonyította, hogy még mindig topjátékos.

Eriksen a dán válogatottban is megmutatta, hogy mire képes, és ha minden a tervei szerint alakul, akkor játszani fog a katari világbajnokságon. A PL-újonc Brentford viszont nem biztos, hogy képes lesz őt megtartani a nyáron, mert bejelentkezett érte a szezon közben a világ egyik leggazdagabb csapatává váló Newcastle United.

Mindent egy helyen az Eb-ről