Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Pelé halála után a brazil klubja visszavonultatná a 10-es mezszámot

Pelé's farewell from Brazilian team BRAZIL FOOTBALL PELÉ CROWN Square Horizontal
With crown on the head and holding a scepter, Pelé waves to audience as he leaves the field after farewell match, in Săo Paulo, southeastern Brazil, July 11, 1971. At game held at Morumbi Stadium, Brazil defeated Austria 1-0 - Photo: Domicio Pinheiro/Agęncia Estado/AE (Photo by DOMICIO PINHEIRO / Agęncia Estado)
Vágólapra másolva!
82 éves korában a Sao Paulo-i kórházban meghalt a labdarúgás egyetlen háromszoros világbajnoka, a brazil Pelé. A Fekete Gyöngyszem 1956 és 1975 között a brazil Santos csapatában futballozott, a klub pedig a legendás csatár halála után szeretné visszavonultatni a 10-es mezszámot.

Pelé legendás mezszámának visszavonultatásához szükség van a Santos igazgatótanácsának jóváhagyására, ráadásul a Dél-Amerikai Labdarúgó Szövetség és a FIFA beleegyezése is szükségese a dologhoz.

Andres Rueda, a Santos elnöke elmondta, hogy a Santos januártól nem használja a 10-es számot a mérkőzéseken.

Pelé a Santos legendája Forrás: Agęncia Estado/Copyright © Agęncia Estado. Todos os direitos reservados./Domicio Pinheiro

Ahhoz, hogy Andres Rueda elnök ígéretét a Santos a nemzetközi mérkőzéseken is tartani tudja, a klubnak utat kell találnia, ugyanis a Dél-Amerikai Labdarúgó Szövetség és a FIFA versenysorozataiban - mint például a Libertadores-kupa vagy a világbajnokság - a csapatok számozása 1-től a nevezési limitig - például 1-től 30-ig - terjedő sorrendben történik.

Annak érdekében, hogy egyetlen játékos se használhassa a 10-es számot, Santos megvizsgál néhány lehetőséget. Az egyik, hogy a számot a harmadik kapusnak adják, akit aligha cserélnek be, vagy valamelyik ifjúsági játékosnak, akinek szintén nem sok esélye van a pályára lépésre.

Pelé a Santosban a mai élvonalbeli bajnokságnak megfelelő országos bajnokságot hatszor, az állami bajnokságot pedig tíz alkalommal nyerte meg, csapatával 1962-ben és 1963-ban is diadalmaskodott a Libertadores Kupában, valamint megnyerte az Interkontinentális Kupát, ami a mai klub-vb elődje volt. A brazil csapatban 1120 mérkőzésen 1087 gólt lőtt.

Mindent egy helyen az Eb-ről