Hiába a vb-bravúr, kirúgták a szövetségi kapitányt

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, csoportkör, C csoport, Mexikó-Lengyelország, Mexikó, Lengyelország, 2022.11.22., 2. félidő
Poland's coach Czeslaw Michniewicz reacts during the Qatar 2022 World Cup Group C football match between Mexico and Poland at Stadium 974 in Doha on November 22, 2022. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
A Lengyel Labdarúgó Szövetség elnöke és igazgatótanácsa úgy döntött, nem hosszabbítja meg a válogatott szövetségi kapitányának, Czeslaw Michniewicznek a 2022. december 31-én lejáró szerződését.

A szövetség (PZPN) közleménye szerint többször is tárgyaltak a szakemberrel, akinek meghallgatták a katari világbajnokság után született beszámolóját, majd úgy döntöttek, hogy nem hosszabbítanak vele szerződést.

A közleményben elismerik, hogy az 52 éves szakember idén január 31-én egy kimondottan zűrös időszakban (Paulo Sousa váratlan távozását követően) vette át a válogatott irányítását, amellyel komoly bravúrt elérve 36 év után először tudott világbajnokságon továbbjutni a csoportból. Azonban a hosszútávú tervekben már nem tudtak megegyezni a felek, így elköszöntek egymástól.

Czeslaw Michniewicznek nem okoz több fejfájást a lengyel válogatott Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A lengyelek a katari vb-n a lengyelek a C csoportban a Mexikó elleni döntetlennel (0-0), valamint a szaúdiak elleni 2-0-s sikerrel jutottak tovább, de Argentínától nagyon simán kaptak ki 2-0-ra, ahogy a nyolcaddöntőben sem tudtak szinte semmilyen ellenállást kifejteni a franciák elleni 3-1-es vereség során. A kapitány 13 találkozón elért 5 győzelem, 3 döntetle és 5 vereség után búcsúzik a válogatottól.

Az új kapitányt még nem nevezték ki, de annyit leszögeztek, hogy olyan szakembert keresnek, akivel a csapat képes lehet fejlődni, és, aki helyre tudja állítani a szurkolók bizamát a csapatban.

Sok idejük ugyanakkor nincs a döntéshozóknak, hiszem márciusban már kezdődnek a 2024-es Európa-bajnokság selejtezői. A lengyelek az E csoportban szerepelnek Csehországgal, Albániával, a Feröer-szigetekkel és Moldovával.