A magyar csatártól azt kérték, hogy köpje le Pelét

Stallone, Sylvester; PELÉ beszélget díszlet ÉPÜLET félmeztelen filmforgatás filmszínész HÉTKÖZNAPI horogkereszt Közéleti személyiség foglalkozása MŰVÉSZET ÖLTÖZÉK önkényuralmi jelkép sportoló sportpálya stadion SZEMÉLY SZIMBÓLUM színész TÁRGY
Budapest, 1980. június 21. Pelé háromszoros világbajnok brazil labdarúgó (b) és Sylvester Stallone amerikai filmszínész a Menekülés a győzelembe című film forgatásán az MTK VM Hungária körúti pályáján. John Huston filmjét neves film- és labdarúgósztárok részvételével forgatják. MTI Fotó: Wéber Lajos
Vágólapra másolva!
1980. június 1-jén Budapestre érkezett a háromszoros brazil labdarúgó-világbajnok Pelé, a földkerekség leghíresebb és akkor legismertebb futballistája. Focizni jött, mert akkor részben a magyar fővárosban forgatták a Menekülés a győzelembe című filmet, amelynek egyik producere a hollywoodi karrierje elején járó Andy Vajna volt. A filmben több akkori MTK-focista is feltűnt, akik a Borsnak meséltek arról, milyen volt együtt futballozni minden idők egyik legjobb játékosával.

A Hungária körúti MTK-pályán forgatott filmben második világháborús foglyok soraiból verbuvált együttes szerelésében futballozott mások mellett Pelé, Sylvester Stallone, Michael Caine vagy éppen Bobby Moore, míg a német Wehrmacht katonáinak csapatában egykori MTK-kiválóságok szerepeltek.

"Eleinte úgy volt, hogy Huston a foglyok együttesébe oszt be, de végül a náci hadseregben játszottam.

- mesélte a BorsnakBoda Imre, az MTK és a válogatott egykori kiváló csatára, aki azt is elárulta, hogy bizonyos jelenteket többször felvettek, de csak egy alkalommal játszottak le egy teljes meccset. Boda végül állta adott szavát, egyszer sem ért a Fekete Gyöngyszemhez.

Pelé és Sylvester Stallone a Menekülés a győzelembe című film forgatásán az MTK VM Hungária körúti pályáján Forrás: MTI/Wéber Lajos

"Két hétig élvezhettük a sztárok jelenlétét, a hadifoglyok kapujában Sylvester Stallone egész ügyesen védett.

Be kellett mutatnia egy hátravetődős, ollózó lövést, aminek első kiadása remek gól volt, csakhogy a kameraman nem rögzítette, ezért Pelének többször is meg kellett ismételnie a jelenetet" - mesélte Fülöp Ferenc, aki szintén a németek csapatában szerepelt.

A kék-fehérek közreműködésükért 20 ezer forintot kaptak fejenként, amúgy NB I-es focistaként havi 4000 járt nekik.

A kapus Gáspár József és valamennyi szereplő egy szabad délelőttön ellátogatott a Halászbástyára, ahol Pelé meghívta őt egy kávéra.

"Sajnos akkor nem beszéltem idegen nyelvet, viszont ennek hiányában is barátságosan lefotóztatta magát a társaságomban a stadionban, a képet aztán alá is írta nekem" - idézte fel a történetet a négyszeres magyar válogatott kapus.