Őrült összeget fizettek Maradona "Isten keze"-labdájáért

kwart voetbal publiek geschiedenis stadion archief nederland historisch finale verleden doelpunt tribune kwart finale historisch archief Horizontal OUD HAND SPORT
1986-08-10 00:00:00 MEXICO-CITY. FIFA World Cup, Argentina-England quarter-final (4 years after the Falkland War). Diego Maradona scores with a handball, goal is approved. Maradona later said "that was the hand of God". Argentie wins 2-0ANPPHOTO ANP (Photo by ANP / ANP MAG / ANP via AFP)
Vágólapra másolva!
A remélt összegnél kevesebbért, 2,4 millió dollárért (közel 940 millió forint) kelt el az a labda, amelyet a legendás Diego Maradona juttatott a kapuba "Isten keze" segítségével az 1986-os labdarúgó-világbajnokságon.

A mexikói vb negyeddöntőjében az argentinok úgy szereztek vezetést Anglia ellen, hogy szupersztárjuk fejelés helyett kézzel ütötte át a labdát a kapus Peter Shilton felett. Utólag úgy nyilatkozott: kicsit az ő fejével és kicsit Isten kezével született a híres gól.

Maradona első gólja előtti pillanatok az Anglia elleni vb-negyeddöntőben Forrás: ANP via AFP/Anp

A 2-1-re megnyert meccsen Maradona második találata is emlékezetes volt,

akkor ugyanis elképesztő szóló végén, szinte a teljes angol csapaton átszlalomozva talált a kapuba az Azték Stadionban.

A híres-hírhedt labda a mérkőzés játékvezetőjének, a tunéziai Ali Bin Nasszernek a tulajdonában van, aki 36 évvel ezelőtt nem vette észre a kezezést. Az árverést szerdán tartották Angliában,

az aukciós cég eredetileg 2,8-3,3 millió dollárt várt érte.

Az argentinok 1986-ban megnyerték a világbajnokságot,

az a mez, amelyet a 2020-ban elhunyt Maradona viselt a nyugatnémetek elleni fináléban, 8,2 millió dolláros rekordárért kelt el májusban.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!