Drónnal készült pusztító terrortámadásra a Barca-Real alatt

fbl Horizontal FOOTBALL GENERAL VIEW INTERIOR VIEW STADIUM STAND SPORTS FAN
(FILES) In this file photo taken on May 06, 2018 A general view shows the Spanish league football match between FC Barcelona and Real Madrid CF at the Camp Nou stadium in Barcelona on May 6, 2018. - Spanish league asks on October 16, 2019, for El Clasico to be switched to Madrid over Catalan protests. (Photo by Pau Barrena / AFP)
Vágólapra másolva!
A spanyol legfelsőbb bíróság három év börtönre ítélte azt a férfit, aki egy drón segítségével készült terrortámadásra egy Barcelona-Real Madrid mérkőzésen.

Mohammed Jasszin Amrani a tárgyalások során tett vallomásában elismerte, hogy 2020-ban került az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet befolyása alá, ekkortól változott meg gyökeresen az élete és a személyisége: nem csupán az alkoholról mondott le, és lett mélyen vallásos, de a közösségi médiában is egyre radikálisabban nyilvánult meg.

Vallomásában azt is beismerte, hogy az ISIS felbujtására hajtott volna végre terrortámadást egy világszerte óriási figyelemmel övezett Barcelona-Real Madrid focimeccsen. A tervek szerint a drón a Camp Nou Stadionba repült volna, majd ott a felrobbant volna a ráerősített bomba, írja az AS című spanyol lap.

Telt ház a 2018-as Barcelona-Real Madrid rangadón a Camp Nouban Forrás: AFP/Pau Barrena

Az ISIS még arra is figyelmeztette Amranit, hogy a támadás előtti hetekben csökkentse jelenlétét a közösségi oldalakon, nehogy felhívja magára a hatóságok figyelmét. Végül mégis az ezeken az oldalakon, és más felületeken tett meg megnyilvánulásai buktatták le, és az ügyészség ezeket, mint bizonyítékot fel is használta ellene.

Az ügyészség a terrorszervezetben való részvétel miatt 9 év börtönbüntetés kiszabását kérte Amranira, ezt azonban nem sikerült teljes mértékben bizonyítani, így három évre kell börtönbe mennie, valamint további hat évre minden közügytől eltiltották.