Retteghetnek az ellenfelek, visszatért a futballvilág legnagyobb botrányhőse

Horizontal BUST FRONT VIEW FOOTBALL HEADSHOT SHOUTING
Chelsea's Brazilian-born Spanish striker Diego Costa reacts during the English Premier League football match between Arsenal and Chelsea at The Emirates stadium in London, on September 24, 2016. (Photo by Ian Kington / IKIMAGES / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.
Vágólapra másolva!
A Premier League-ben szereplő Wolverhampton szeptemberben bejelentette, hogy szerződtette az Atlético Madrid és a Chelsea korábbi csatárát, Diego Costát, aki már fél éve nem futballozott. A brazil származású játékos mindkét sztárcsapatban éveken át húzóember és megbízható góllövő volt, ám heves temperamentuma miatt gyakran bajba került a pályán, és azon kívül is voltak botrányai. A lobbanékony természetű támadó most visszatért a Premier League-be, új csapata egy félelmetes videóval jelentette be érkezését. Összeállításunkban bemutatjuk a botrányhős focista eddigi legemlékezetesebb balhéit.

A brazil származású, 24-szeres spanyol válogatott csatár hosszú ideig meghatározó játékosa volt az Atlético Madridnak és a Chelsea-nek. Diego Costa mindkét együttessel két-két bajnoki címet nyert, a madridi klubbal játszott BL-döntőt és egyszer az Európa-ligát is elhódította a csapattal. A most 33 éves támadó tavaly nyáron a brazil bajnokságban szereplő Atlético Mineiro együtteséhez igazolt, idén januárban viszont felbontotta a szerződését, majd több mint fél évvel később ingyen került a Wolverhaptonhoz, így ismét a Premier League-ben szerepelhet.

Costa számára tehát nem lesz ismeretlen az angol élvonal, a Chelsea-ben 2014 és 2017 között 59 gólt szerzett, egy időben a PL legjobb támadói közé tartozott.

A heves vérmérsékletű futballistát új csapata egy félelmetes videóval mutatta be, jelezve, mekkora veszély vár a riválisokra, ha ellene kell majd futballozniuk.

A pályafutása során eddig 12 trófeát nyerő játékos a pályán tényleg olyan rémisztő, mint egy farkas, és ha több mint fél év kihagyás után megfelelő fizikai állapotba kerül, akkor nagy segítségére lehet a kiesés ellen küzdő Wolverhamptonnak. Costa azonban nem csak a góljairól, a küzdőszelleméről és az elhódított trófeáiról híres, korábban számos balhéja volt a pályán, az ellenfelek mellett saját edzőinek az életét is megkeserítette, és már börtönbe is kerülhetett volna. Következzenek a balhés csatár legemlékezetesebb botrányai!

Balhé az Arsenal elleni rangadón

2015 szeptemberében, az Arsenal elleni londoni derbin Costa két kézzel nyúlt bele ellenfele, Laurent Koscielny arcába, hogy helyet csináljon magának a 16-oson belül, majd visszakézből is megütötte a francia védőt, akit még fel is lökött. Az esetet látva az Arsenal másik játékosa, Gabriel Paulista odarohant, megragadta az agresszív csatárt, és kevés kellett hozzá, hogy a felek összeverekedjenek. Miután a csapattársak szétválasztották őket, továbbra is vitatkoztak egymással a pályán, és Gabriel megint neki akart menni a Chelsea sztárjának.

A brazil védőt végül azonnali piros lappal kiállította a bíró, Costa viszont döbbenetes módon a pályán maradhatott, igaz később az angol szövetségtől hárommeccses eltiltást kapott erőszakos viselkedés miatt.

Kőkemény csaták Sergio Ramosszal és a Real Madriddal

Az Atlético-Real rangadókon rengeteg alkalommal került összetűzésbe Sergio Ramosszal, kettejük csatája mindig feszültté tette az egyébként is kiélezett madridi derbiket.

Volt olyan alkalom, amikor a saját kezébe köpött, majd a testnedvet Ramos arca felé hajította,

de olyanra is akadt példa, hogy a labdáért folytatott harcban fellökte a négyszeres BL-győztes védőt, aztán futtából alaposan fejbe rúgta. Ramost sem kellett félteni, számtalanszor állította meg szabálytalan eszközökkel az erős testfelépítésű Costát, könyökléstől kezdve a kíméletlen becsúszásokon át szinte mindent bevetett.

Három évvel ezelőtt Costa még az előszezon során is balhézott, akkor Dani Carvajallal akaszkodott össze, majd pillanatok alatt ott termett körülöttük az összes játékos, és nem sok kellett ahhoz, hogy kirobbanjon egy hatalmas tömegverekedés. Miután a kedélyek valamelyest lecsillapodtak, a bíró Costát és Carvajalt is kiállította, a felkészülési meccs gyakorlatilag botrányba fulladt.

Alattomos talpalás a Liverpool elleni rangadón

2015 januárjában a Liverpool elleni angol Ligakupa-elődöntőben előbb Emre Cant taposta meg brutálisan, majd Martin Skrtellel szemben is alattomosan szabálytalankodott, de a bíró egyik durvaságot sem vette észre, videobíró pedig akkoriban még nem volt. Később Costa hárommeccses eltiltást kapott, és a jövőben vigyáznia kell a hasonló megmozdulásokkal, hiszen a Premier League-ben már egy ideje bevezették a VAR-t, így a Wolverhampton játékosaként alaposan meg kell gondolnia, mit tesz a pályán az ellenfelekkel.

Nyolcmeccses eltiltás a bíró zaklatása miatt

Diego Costának a heves vérmérséklete miatt természetesen a játékvezetőkkel is többször meggyűlt már a baja. Az egyik legemlékezetesebb magánakcióját második atléticós időszakában követte el, amikor a Barcelona elleni rangadón verbálisan és fizikailag is inzultálta Jesús Gil Manzanót.

A brazil születésű csatár nem értett egyet a bíró egyik ítéletével, akinek közelről trágár kifejezéseket ordított az arcába és a karját is megragadta.

Costa a dühkitöréséért piros lapot kapott, a spanyol szövetség pedig a fegyelmi szabályzat két pontjának megsértése miatt nyolcmeccses eltiltással sújtotta, ráadásul 6000 eurós bírság megfizetésére is kötelezte.

Diego Costa agresszíven viselkedett a bíróval Forrás: AFP/Lluis Gene

Contéval és Mourinhóval is balhézott

A Chelsea játékosaként 2017-ben derékfájdalmak miatt néhány nap pihenőt kért Costa, ám a londoniak orvosi csapata nem tudta megerősíteni a sérülés tényét, az akkori edző, a szintén temperamentumos Antonio Conte pedig nem is hitt a csatárnak.

A támadót akkoriban Kínából is csábítgatta mesés ajánlattal egy csapat, ez pedig annyira feldühítette az olasz trénert, hogy azt üvöltötte Costának, takarodjon Kínába, ha nem képes játékra jelentkezni.

Később az a hír is elterjedt, hogy Conte sms-ben közölte játékosával, hogy a jövőben már nem számol vele.

"A klubbal együtt a lehető legjobb módon kezeltem Diego Costa helyzetét. De végül az igazság csak az volt, hogy a játékos sokszor az Atlético Madridhoz akart menni, és a szezon során Kínába is eligazolt volna, mert a legjobb szerződést akarta.

nyilatkozta később az eset kapcsán Conte.

Diego Costa és Antonio Conte viszonya idővel megromlott a Chelsea-nél Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

2015-ben, Diego Costát José Mourinho bosszantotta fel a Chelsea-nél, mert a portugál menedzser a Tottenham elleni mérkőzésen nem akarta becserélni a csatárt.

Costa nem is titkolta a csalódottságát, a meccs végén Mourinho felé hajította az edzőtrikóját, és csak centiken múlott, hogy nem találta el.

Az esetre reagált a lefújást követően a portugál tréner is, de csak annyit mondott, hogy szerinte nem volt szándékos, és ha Costa ártani akarna neki, akkor nem egy trikóval dobálózna. Mourinho egyébként szeretett Costával dolgozni, akit jó értelemben véve egy vadállatnak, egy igazi harcosnak tartott.

Padlóra küldte a masszőrt, petárdákkal rémisztgette a testvérét

Diego Costa nem csak a pályán, hanem azon kívül is gyakran "vadállatként" viselkedett, és abban is mindig az élen járt, hogyan kell megtréfálni a csapattársait vagy a stábtagokat. Az alábbi humoros eset az egyik előszezon során történt a Chelsea étkezőjében, ahol Costa egy rögtönzött bokszmeccset vívott a londoniak idős masszőrével, Billy McCulloch-kal a csapattársak előtt.

A viccesnek szánt verekedés során a futballista egy darabig hagyta magát, majd egy ütéssel padlóra küldte "ellenfelét", aki a földre zuhant.

Később vidáman megölelték egymást, miközben a csapattársak hangosan nevetgéltek és őrjöngtek körülöttük. A nem mindennapi felvételt a Chelsea legendás védője, John Terry szivárogtatta ki 2020-ban, és az interneten hatalmas sikert aratott.

Diego Costának nem kellett a szomszédba mennie hajmeresztő ötletekért, ha a csapattársai megvicceléséről volt szó.

2019-ben, az Atlético játékosaként az egyik edzés után Lucas Hernandez ruháit poroltóval fújta le,

így a védő alsónadrágban maradt, de bosszút állt Costán, akinek a terepjárója bánta a tréfát.

Egyik alkalommal a saját testvérét rémítette halálra, aki éppen aludt, ám Costa ördögi tervet eszelt ki a felébresztésére. A spanyol válogatott focista a bátyja ágyába helyezett egy petárdákkal teli edényt, a géppisztolylövésekre emlékeztető robaj pedig megtette a hatását.

Adócsalás és bundabotrány

Diego Costának a bíróságon is meg kellett jelennie, ugyanis 2019 októberében elítélték adócsalás miatt. A gólerős csatár 2014-ben egy sportszergyártóval kötött 8 millió eurós reklámszerződés után 1,1 millió eurót nem fizetett be, megkárosítva ezzel a spanyol államot.

Costa úgy próbálta elkerülni az adó megfizetését, hogy amikor átigazolt a Chelsea-hez, londoni otthonára változtatta állandó lakcímét.

A labdarúgót a bíróság fél év börtönre és pénzbüntetésre ítélte, de 600 ezer euró és további 36 500 euró befizetésével végül elkerülte a börtönt.

Diego Costa neve egy bundabotrány kapcsán is felmerült Forrás: AFP/Douglas Magno

Egy évvel ezelőtt, az Atlético Mineiro játékosaként egy brazil bundabotrány kapcsán merült fel Diego Costa neve. A fogadási csalással kapcsolatban az ESPORTENET internetes fogadóiroda tulajdonosai, valamint finanszírozói ellen zajlott nyomozás, az elkövetők más fogadási platformokat is használtak a piszkos pénzek tisztára mosására, illetve pénzváltókat is bevontak, hogy más devizanemben legyen a vagyonuk.

A tisztességtelen devizaváltással hozták összefüggésbe Costát, akinél hat más személlyel egyetemben házkutatást és vagyonelkobzást rendelt el a szövetségi bíróság.

A futballista nem kommentálta a történteket, akkori klubja, az Atlético Mineiro is a támogatásáról biztosította. A hírek szerint a rendőrség Costa bankszámláit átvizsgálta, de egyelőre nem bizonyosodott be a játékos bűnössége.