A Barcelona és az Atlético Madrid BL-bukása az elmúlt 19 év legnagyobb spanyol szégyene

FC Barcelona v Bayern Munich - UEFA Champions League 2022,Barcelona,Camp Nou stadium,Spain,UEFA Champions League Horizontal
BARCELONA, SPAIN - OCTOBER 26: Barcelona's defender Marcos Alonso gestures during the Uefa Champions League football match between FC Barcelona vs Bayern Munchen at the Camp Nou stadium in Barcelona on October 26, 2022. Adria Puig / Anadolu Agency (Photo by Adria Puig / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Igazán nagy izgalmakat nem hozott a Bajnokok Ligája utolsó előtti fordulójának szerdai játéknapja, ám így is van miről beszélni. A nap rangadóján a Bayern München 3-0-ra legyőzte a Barcelonát, amelynek a kiesése már az olasz Internazionale kora esti sikerével biztossá vált. Az Atlético Madrid drámai végjátékban bukta el a továbbjutást, így 19 év után először fordult elő spanyol csapatokkal az a szégyen, hogy a La Ligának csupán egyetlen képviselője, a címvédő Real Madrid lesz ott az egyenes kieséses szakaszban. A Liverpool viszont magabiztosan nyert az Ajax otthonában, ezzel Jürgen Klopp együttese egy körrel a vége előtt bebiztosította nyolcaddöntős szerelését. Lássuk, hogy élték meg a főszereplők a szerda esti meccseket.

Ismét totális Barcelona-csőd a verhetetlen Bayern ellen

A játéknap legnagyobb rangadójának a Barcelona-Bayern München meccs számított, még annak ellenére is, hogy már a kezdősípszóra biztossá vált a katalán együttes kiesése, mivel a csoport kora esti mérkőzésén az Inter legyőzte a cseh Viktoria Plzent.

A Barcelona így zsinórban másodszor búcsúzott már a BL-csoportkörben, ilyenre pedig legutóbb az 1997-98-as és az 1998-99-es szezonban volt példa, még Louis van Gaal irányítása alatt.

Ez a kudarc abszolút rányomta a bélyegét a meccsre. A kissé motiválatlan Barcelona végig nagyon gyengén futballozott és már a tizedik percben hátrányba került Sadio Mané találata után. A Bayern félgőzzel is riválisa fölé nőtt, Eric Maxim Choupo-Moting góljával pedig még mélyebbre került a házigazda.

Barcelonában lett csoportelső a Bayern München Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A szünet előtt úgy tűnt visszajöhet a meccsbe Xavi együttese, de a videóbíró segítségével a játékvezető elvett egy már megítélt büntetőt a spanyoloktól. A fordulás után aztán a Barcelonának kedvezett a VAR, Gnabry gólját ugyanis les miatt érvénytelenítették.

A kényelmes előny birtokában a németeknek már nem volt sietős, a játék kiegyenlítettebbé vált, de nem azért, mert a Barcelona jobban játszott volna. Olyannyira nem, hogy

a spanyoloknak még csak kaput eltalált lövésük sem volt a mérkőzésen. Az elmúlt 19 évben másodszor fordult elő ekkora szégyen a Barcelonával, az előző szezonban ugyancsak a Bayern München ellen nem sikerült eltalálni a kaput.

Az utolsó pillanatban Benjamin Pavard szerezte a Bayern harmadik gólját a Camp Nouban Forrás: AFP/Josep Lago

A legvégén aztán még Gnabry kiosztotta harmadik gólpasszát a meccsén, Pavard pedig beverte az utolsó szöget a romokban heverő Barcelona koporsójába. A Barca számára ez abszolút kudarc, hiszen tavaly után ismét csak az Európa-ligában szerepelhet tavasszal.

"Nem azzal a motivációval mentünk fel a pályára, amivel előzetesen szerettünk volna. A szurkolóink miatt nyerni akartunk, hiszen mindig mellettünk álltak. Tartozunk nekik, remélem mostantól nagyobb sikerekkel örvendezhetjük meg őket. Nem szabad elfelejteni, hogy nagyon fiatal csapatunk van, így bőven van még hová fejlődnünk. Sokkal higgadtabbnak kell lennünk, ha nálunk van a labda, mert túl gyakran adjuk el, miközben alig a riválisok alig helyeznek ránk nyomást.

– mondta a Barcelona középpályása, Pedri.

Xavi Hernández szerint nem küzdött eléggé a csapata Forrás: AFP/Pau Barrena

"Szeretném megköszönni szurkolóink támogatását. Rendkívüli hangulatot teremtettek. Csak azt sajnálom, hogy nem tudtuk meghálálni nekik a pályán.

A Bayern sokkal jobb volt nálunk, de biztos vagyok benne, hogy lelkileg hatással volt a játékosokra, hogy már a meccs előtt kiestünk. Önkritikusnak kell lennünk. Azt kértem a játékosaimtól, hogy bátran menjenek bele a párharcokba, úgy érzem ez az első alkalom ebben a szezonban, hogy nem küzdöttünk eléggé" – értékelt a lefújás után a Barcelona vezetőedzője, Xavi.

A rendkívül magabiztos játékkal diadalmaskodó müncheniek sorozatban hatodszor győzték le a Barcát és saját BL-rekordjukat tovább javítva immáron 33 mérkőzés óta veretlenek a csoportszakaszokat tekintve.

Csalódott Barca-játékosok az újabb BL-kudarc után Forrás: AFP/Pau Barrena

Egészen elképesztő formában van Julian Nagelsmann csapata, amely zsinórban a 12. BL-csoportmeccsén nyert, és sorozatban ötödször jutott tovább csoportgyőztesként.

"Az a fontos, ahogy sikerült nyernünk, mert ez rengeteg önbizalmat adhat nekünk. Nem hiszem, hogy a Barcelona ilyen merész játékra számított tőlünk. Két gyönyörű gólt lőttünk, és a végén még egy harmadikat is, ráadásul olyan szenvedéllyel védekeztünk, hogy esélyük sem volt kapura lőni" – mondta elégedetten Julian Nagelsmann, aki a Bajnokok Ligája történetének első olyan edzője lett, aki négy meccset nyert a Barcelona ellen. A német trénert José Mourinho követi a rangsorban, a portugál mester háromszor ért el sikert a gránátvörös-kékekkel szemben.

Pedri és Marc-Andre ter Stegen csalódottan sétál le a pályáról Forrás: AFP/Josep Lago

A Barcelona legnagyobb problémája a túl nagy nyári játékosmozgás volt, mivel ilyen rövid idő alatt láthatón nem sikerült mindenkit beépítenie Xavinak és nem tudott kellőképpen összecsiszolódni még a csapat. Mindezt a klub elnöke, Joan Laporta is elismerte a BL-kudarc után.

"Sajnos a csoda nem történt meg. Nagyon hálásak vagyunk a szurkolóknak, hogy egy ilyen nehéz helyzetben is a csapat mögé álltak. Ők a világ legjobb szurkolói. Tisztában voltunk vele, hogy lehetnek hullámvölgyek, amíg újjáépítjük a csapatot. Azt mondanám, hogy jelenleg Európa egyik, ha nem a legjobb csapata a Bayern. Nagyon nehéz volt ellenük játszani, az meg

valóságos kínzás volt, hogy úgy kellett végig nézni a meccset, hogy már tudtuk, hogy kiestünk és nem reménykedhetünk a csodában"

– nyilatkozta a BL-kudarc után a katalán klub elnöke, Joan Laporta.

Belendült a Liverpool, továbbra is hibátlan a Napoli

A szezont gyenge formában kezdő Liverpool Amszterdamban biztosította be továbbjutását, miután sima győzelmet aratott az Ajax ellen. Az angoloknak ehhez már a döntetlen is elég lett volna, míg a hollandoknak csak a győzelemmel maradt volna esélyük, ennek megfelelően nagy elánnal kezdtek. Az Ajaxnak már a harmadik percben kapufája is volt, miközben Jürgen Klopp csapata gyakorlatilag az első félórában semmi veszélyt nem jelentetett a hazaiak kapujára. Aztán Mohamed Szalah révén mégis a Liverpool került előnybe a szünetre.

Egyből a fordulás után Darwin Núnez és Harvey Elliott góljával gyorsan elszálltak az Ajax reményei, a csalódott holland szurkolók pedig már hajrában elindultak hazafelé.

Amszterdamban jutott tovább a Liverpool Forrás: AFP/John Thys

Az Ajax jó eséllyel az Európa-ligában folytatja majd, amihez egy döntetlen is elegendő lehet az utolsó körben a nyeretlen Rangers ellen. Ezzel szemben a Liverpool még a csoport első helyét is kiharcolhatja, ha legalább négy góllal legyőzi a továbbra is százszázalékos Napolit az Anfield Roadon. A Vörösök elképesztő sorozatot tudhatnak magukénak mióta Jürgen Klopp irányítja a csapatot, ugyanis sorozatban hatodszor kvalifikálták magukat a nyolcaddöntőbe, ami klubrekordnak számít.

"Nehéz perceket éltünk át az első félórában, mert az Ajax komoly nyomást gyakorolt ránk. Hatalmas elszántsággal kellett védekeznünk a meccs ezen periódusában, de ez teljesen normális, hiszen idegenben játszottunk. A második félidőt pazarul kezdtük, két csodálatos góllal gyakorlatilag a zsebünkben volt a meccs. Ott vagyunk a kieséses szakaszban, de ezért meg kellett küzdenünk és ez nagy dolog, mivel soha nem veszem természetesnek a továbbjutást" – jegyezte meg Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere.

Jürgen Klopp ezúttal elégedett lehetett csapatával, a Liverpool magabiztosan nyert Amszterdamban Forrás: AFP/John Thys

"Egy ilyen stadionban az ellenfeleknek mindig korlátozottak a lehetőségei. Nagyon élesek voltunk ma, ami az eredményen is meglátszik. Próbáltam jól eltalálni a labdát, szerencsére ez sikerült. A jobb lábam nem csak arra való, hogy álljak rajta" - viccelődött Harvey Elliott, aki 19 évesen és 205 naposan az első húsz év alatti játékos lett, aki sorozatban két meccsen is gólt szerzett a Liverpool színeiben a BL-ben.

"Kicsit idegesen kezdtünk, de az a fontos, hogy nem kerültünk már az elején hátrányba.

Nagyon boldogok vagyunk, hogy továbbjutottunk. Soha nem könnyű győzelmi kényszerben belemenni az utolsó csoportmeccsbe. Így viszont most sokkal felszabadultabban várhatjuk a jövő heti meccset. Nápolyban nagyon kiábrándítóan szerepeltünk, emitt pedig most sokkal rosszabb a gólkülönbségünk, mint a Napolinak. Viszont nincs vesztenivalónk, sok varázslatos dolog történt már az Anfielden" – mondta az 50. Bajnokok Ligája-mérkőzésén pályára lépő Andrew Robertson, akit a mérkőzés legjobbjának választottak.

Andrew Robertson előre megmondta csapattársának, hogy gólt fog szerezni Forrás: AFP/John Thys

A csoport másik meccsén a százszázalékos Napoli a harmadik olyan olasz csapat lett, amely az első öt csoportmeccsét megnyerte. Eddig ez a bravúr csak az AC Milannak sikerült az 1992/93-es szezonban, illetve a Juventusnak az 2004/05-es idényben. Érdekesség, hogy mindkétszer Fabio Capello ült a kispadon. Azonban ennél is nagyobb bravúr, hogy

Luciano Spalletti együttese a Bajnokok Ligája történetében első olasz csapatként jutott el húsz rúgott gólig, jelenleg pedig egyetlen olyan klub sincs, mely több találatot szerzett volna öt forduló során.

Csak 2 argentin játékos szerzett 4 gólt az első 4 mérkőzésén a Bajnokok Ligájában: Giovanni Simeone, Diego Simeone. A nápolyi együttes győzelmében főszerepet vállalt Giovanni Simeone, az argentin támadó 4 perc alatt kétgólos előnybe juttatta csapatát már negyedóra után. Csupán két argentin játékos szerzett négy gólt az első négy BL-mérkőzésén: az egyik a Napoli támadója, a másik pedig az édesapja, Diego Simeone.

Giovanni Simeone volt a Napoli hőse Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

Dráma Madridban, kiesett az Atlético

A Porto brüsszeli győzelmével a B csoportban az Atlético Madridnak és a Bayer Leverkusennek is csak győzelemmel maradt volna meg az esélye, ám döntetlen született. Pedig a németek kétszer is vezettek, mégis a spanyol együttesnek volt meccslabdája a 99. percben. Kezezés miatt ugyanis tizenegyest kapott az Atlético, de Carrasco nem tudott élni a lehetőséggel, majd ezt követően még egy kapufája is volt a hazaiaknak.

A Sevilla és a Barcelona után az Atlético a harmadik spanyol gárda, amely nem élte túl az idei csoportkört, ráadásul a fővárosiaknak még a kupatavasz sem garantált, ugyanis az Európa-liga-szereplést majd az utolsó fordulóban a Porto otthonában kell kivívnia. Egészen döbbenetes, de

19 év után most fordul elő először, hogy csupán egyetlen spanyol csapat lesz ott a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában.

Az Atlético Madrid világbajnok támadója, Antoine Griezmann csalódottan veszi tudomásul, hogy csapata kiesett a BL-ből Forrás: AFP/Javier Soriano

Azonban az már most látszik, hogy tavasszal bombaerős lesz a második számú európai kupasorozat mezőnye, amelyben többek között olyan csapatok lesznek érdekeltek mint a Barcelona, a Sevilla, az Ajax, az Arsenal vagy épp a Manchester United.

Tudtuk, hogy nagy küzdelem lesz a pályán, de annál is nagyobb lett, mint amire előzetesen számítottam. Egészen őrült volt a vége. Megúsztuk a tizenegyest, majd utána még a keresztléc is megmentett minket. Büszke vagyok a csapatomra és elégedett vagyok mindenkinek a teljesítményével" – fogalmazott a Leverkusen spanyol edzője, Xabi Alonso.

Hosszabbítás:

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • Antoine Griezmann 26 gólt lőtt és 10 gólpassznál jár a sorozatban, ezzel ő az Atlético történetének egyetlen játékosa, akinek gólokból és gólpasszokból is két számjegyű statisztikája van.
  • Az Inter 2010 szeptembere óta először nyert négy gólos különbséggel a BL-ben.
  • Edin Dzeko az eddigi 27 BL-góljából hetet éppen a cseh Viktoria Plzen ellen szerzett, ennél többet egyetlen csapat ellen sem lőtt.
    Edin Dzeko ismét gólt szerzett a Viktoria Plzen ellen, az Inter továbbjutott a nyolcaddöntőbe Forrás: AFP/Miguel Medina
  • Az Inter rutinos bosnyák támadója, Edin Dzeko már az ötödik gólját szerezte, amióta betöltötte a 35. életévét, ennél hatékonyabb csak Cristiano Ronaldo (12) tudott lenni ennyi idősen.
  • A portugál válogatott Diogo Costa az első kapus lett a sorozat történetében, aki három büntetőt védett ki egyetlen meccs alatt.
  • Marcus Edwards a negyedik olyan angol játékos, aki nem angol csapat színeiben betalált angol klub ellen a Bajnokok Ligájában.
  • Jadon Sancho és Jude Bellingham után a Bayer Leverkusen szélsője, Callum Hudson-Odoi a harmadik olyan angol focista, aki német csapat játékosaként lőtt gólt a BL-ben.
  • Mohamed Szalah 51 BL-gólban működött közre közvetlenül (39 gól, 12 gólpassz), angol csapat játékosaként csak Ryan Giggs (69) és Thierry Henry (52) ért el ennél jobb mutatót.
  • Antonio Conte mindössze háromszor tudott győzni a legutóbbi 12 hazai meccsén.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló:
A csoport:
SSC Napoli (olasz)-Glasgow Rangers (skót) 3-0 (2-0)
gól: Simeone (11., 16.), Ostigard (80.)

Ajax Amsterdam (holland)-Liverpool (angol) 0-3 (0-1)
gól: Szalah (42.), Nunez (49.), Elliott (52.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayern München 6 5 0 1 12-6 6 16
GY
GY
GY
D
GY
2.
FC Köbenhavn 6 2 2 2 8-8 0 8
V
V
GY
D
GY
3.
Galatasaray 6 1 3 2 10-13 -3 5
GY
V
V
D
V
4.
Manchester United 6 1 4 1 12-15 -3 4
V
GY
V
D
V

B csoport:
Atlético Madrid (spanyol)-Bayer Leverkusen (német) 2-2 (1-2)
gól: Carrasco (22.), de Paul (50.), illetve Diaby (9.), Hudson-Odoi (29.)

Club Brugge (belga)-FC Porto (portugál) 0-4 (0-1)
gól: Taremi (33., 70.), Evanilson (57.), Eustaquio (60.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Arsenal 6 4 1 1 16-4 12 13
V
GY
GY
GY
D
2.
PSV Eindhoven 6 2 1 3 8-10 -2 9
D
D
GY
GY
D
3.
Lens 6 2 2 2 6-11 -5 8
GY
D
V
V
GY
4.
Sevilla 6 0 4 2 7-12 -5 2
D
V
V
V
V

C csoport:
FC Barcelona (spanyol)-Bayern München (német) 0-3 (0-2)
gól: Mané (10.), Choupo-Moting (31.), Pavard (95.)

Internazionale (olasz)-Viktoria Plzen (cseh) 4-0 (2-0)
gól: Mhitarján (35.), Dzeko (42., 66.), Lukaku (87.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 6 6 0 0 16-7 9 18
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
SSC Napoli 6 3 2 1 10-9 1 10
V
GY
D
V
GY
3.
Braga 6 1 4 1 6-12 -6 4
GY
V
V
D
V
4.
Union Berlin 6 0 4 2 6-10 -4 2
V
V
D
D
V

D csoport:
Tottenham Hotspur (angol)-Sporting Lisboa (portugál) 1-1 (0-1)
gól: Bentancur (80.), illetve Edwards (22.)

Eintracht Frankfurt (német)-Olympique Marseille (francia) 2-1 (2-1)
gól: Kamada (3.), Kolo Muani (27.), illetve Guendouzi (22.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Internazionale 6 3 0 3 8-5 3 12
GY
GY
GY
D
D
2.
Real Sociedad 6 3 0 3 7-2 5 12
GY
GY
GY
D
D
3.
Salzburg 6 1 4 1 4-8 -4 4
V
V
V
D
V
4.
Benfica 6 1 4 1 7-11 -4 4
V
V
V
D
GY