Kitört a botrány, mert egy újságíró futballbulinak nevezte a katari focivébét

fbl Horizontal GENERAL VIEW ILLUSTRATION EFFIGY PREPARATIONS FOOTBALL WORLD CUP URBAN LANDSCAPE SKYSCRAPER BUILDING
Banners depicting Iran's Alireza Jahanbakhsh (L), Cameroon's midlifer Gaël Ondoua (C), and Brazil's forward Neymar hang on buildings in the Qatari capital Doha ahead of this year's FIFA football World Cup, on October 16, 2022. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
A november 20-án, Katarban kezdődő labdarúgó-világajnokságot sokan luxusvébének nevezik, mások viszont ennél is tovább mentek. Svédországban az SVT, azaz a helyi közmédia egyik újságírója futballbulinak nevezte el az idei év legnagyobb sporteseményét. A bejegyzésből hatalmas botrány tört ki és azt törölni kellett.

Az SVT műsorszogáltató birtokolja a skandináv országban a vébéről szóló közvetítési jogokat. Egy hónappal a rajt előtt a svéd tévések beharangozó műsort sugároztak.

„Labdarúgó-világbajnokság – Mindjárt következik a téli nagy futballparti az SVT-n" – ez volt olvasható az SVT honlapján közzétett sajtóközlemény főcímében. Amikor a csatorna csütörtök reggel megosztotta a cikket a Twitteren, kritika érte.

írta a Twitteren Andreas Selliaas norvég újságíró.

" Futballbuli ez az egész. " – írta Oskar Månsson, a Fotbolsthlm főszerkesztője.

Ám alig fél órával azután, hogy a szöveget megosztották a Twitteren, az eltűnt.

Az eredeti cikk új címet is kapott: „Futball-világbajnokság – egy hónap múlva".

A svéd közmédia honlapjának szerkesztője furcsa magyarázattal állt elő. Először azt mondta, hogy sajtóközleményeket nem szoktak az oldalukra kitenni. (Akkor meg miért tették ki mégis?)

Most már csak az a kérdés, ki szólhatott a svédeknek, hogy tüntessék el a cikket és miért lett ebből ekkora balhé?

Forrás