Tavasszal az év legdöbbenetesebb meccsét játszották, de mi jön most?

SC Freiburg - Bayern Munich / Referee Dingert Sports soccer Bundesliga Group Horizontal
02 April 2022, Baden-Wuerttemberg, Freiburg im Breisgau: Soccer: Bundesliga, SC Freiburg - Bayern Munich, Matchday 28, Europa-Park Stadion: Referee Christian Dingert (in blue) discusses the procedure with the fourth official and FC Bayern Munich players and officials. FC Bayern was on the pitch with one player too many for about 20 seconds. Photo: Philipp von Ditfurth/dpa - Use only according to contractual agreement (Photo by Philipp von Ditfurth / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A Bundesligát óriási meglepetésre vezető Union Berlin a Bajnokok Ligájában a továbbjutás küszöbére érkezett Borussia Dortmundot fogadja. Ám lesz még ennél is érdekesebbnek ígérkező találkozó a Bundesliga 10. játéknapján, ugyanis a Bayern először találkozik a tabellán előtte lévő Freiburggal azóta, hogy a Freiburg megóvta legutóbbi találkozójukat. Vagyis egy nagyon dühös gárda fogadja azt a csapatot, mely még soha nem tudott nyerni Münchenben.

A tavalyi bajnokságban egy fordulóval később érkezett Münchenbe a Freiburg, mint most. Akkor a harmadik helyről ment a bajor óriás otthonába, ráadásul úgy, hogy még nem talált legyőzőre a bajnokságban. Persze minden jel arra mutatott, hogy ez a nagyszerű széria megszakad, hisz a fekete-erdei kiscsapatnak története során

mindig inába szállt a bátorsága, ha meglátta a Bayern stadionját.

Ehhez képest a legutóbbi látogatása során nagyon bátran kezdett, és már az első percben vezetést szerezhetett volna Grifo beadása után. Majd az első 20 percben alig engedte ki a Bayernt a saját térfeléról. Aztán helyreállt a világ rendje, Leon Goretzka három nagy helyzetéből egyet értékesített, és természetesen Robert Lewandowski is betalált. Az azóta a Barcelonához távozó

lengyelnek ez volt a 290. gólja a Bundesligában,

de ezzel még nem döntötte el a találkozót, ugyanis a Freiburg – keretbe foglalva a meccset – a hajrában is aktívabb volt nagynevű ellenfelénél és amikor Haberer a 93. percben szépített, bízhatott veretlenségének megőrzésében. Ám végül 2-1-re kikapott.

Leon Goretzka remekül játszott tavaly ősszel a Freiburg ellen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Sebastian El-Saqqa / firosportph/Sebastian El-Saqqa

Mark Flekken, a Freiburg kapusa akkor azt nyilatkozta a lefújás után:

Nyert a Bayern, tovább javítva hazai mérlegét a Freiburggal szemben, ami jelenleg nyomasztó:

22 mérkőzés, 19 Bayern-siker, 3 döntetlen, 0 Freiburg-diadal.

A Bayern akkor megerősítette első helyét a tabellán, most győzelem esetén is csak a második helyre tudna fellépni. A Freiburg pedig a számára Münchenben természetes vereség esetén is megőrizné pozícióját az élmezőnyben, ami nagyon nagy bravúr egy ilyen kiscsapattól.

Robert Lewandowski tavaly ősszel betalált a Freiburg kapujába Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

A tavalyi bajnokságból azonban senki nem az őszi randevújukra fog hosszútávon emlékezni, hanem a tavaszi freiburgira. Egyoldalú találkozó volt, sima, 4-1-es vendégsikerrel. Ám a lefújás után mégis úgy tűnt, hogy a Bayern pont nélkül marad, és a Freiburgé lesz a győzelem.

A müncheni sztárcsapat ugyanis olyan hibát követett el, melyet egy sokadosztályú amatőrgárda sem szokott.

Egy ideig 12 emberrel játszott, és ez nem tűnt fel sem edzőjének, sem másnak a kispadon, sem a pályán lévő játékosoknak. Sőt, még a találkozó játékvezetőjének sem.

Megbeszélés az oldalvonal mellett: ki tudja mi történt? Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Sebastian El-Saqqa / firosportph/Sebastian El-Saqqa

Nem volt ez régen, egy nappal „bolondok napja" után, de talán nem mindenki emlékszik pontosan az eseményekre, pedig a Bundesliga történetének egyik legviccesebb sztorija ez.

A 85. percben, 3-1-es Bayern vezetésnél Julian Nagelsmann edző kettős cserét határozott el. Ezt az évtizedek óta megszokott módon a lejövő, és helyükre érkező játékosok számának felmutatásával jelezték az oldalvonal mellől.

A táblát felemelő müncheni menedzser-asszony mutatta is, hogy a 24-es helyére jön a 4-es, és a 29-es helyére a 18-as.

Amióta a lecserélt játékosnak nem kell a kispadok oldalán elhagyni a pályát, hanem bárhol lejöhet, nem mindig látszik a televízióban a lejövő focista. Ezúttal is csak az egyik, a 24-es, Corentin Tolisso került képre, valamint a bejövő 4-es Nicklas Süle és a 18-as Marcel Sabitzer.

A 29-es valószínűleg a túlsó oldalon jött le — vélte mindenki, aki tv-n nézte a találkozót.

A játék annak rendje és módja szerint folytatódott, majd kis idő múlva látszólag indokolatlanul a játékvezető megállította azt. És ekkor kezdetét vette egy nyolcperces bohózat, mely bevonult a német foci történetébe.

Tanácstalanság pályán, nézőtéren és a világ összes televíziós szerkesztőségében Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Philipp Von Ditfurth

Magyarországon a mérkőzést a Spíler televízió közvetítette, és jómagam voltam az adás szerkesztője. Amikor kb.1 perce állt a játék számunkra érthetetlen módon, akkor a nézők által nem hallható csatornán riadtan tanakodtunk a kommentátorral, hogy vajon mi lehet az oka a kényszerszünetnek. Fogalmunk nem volt! Ám sokáig a helyszínen tartózkodóknak sem. Én azon német oldalakat „lapozgattam", melyek stadionban lévő tudósítókkal rendelkeztek, míg a kommentátor a külföldi tv-társaságokat tájékoztató embert hallgatta, de

közülük sem tudott senki semmi hiteles információt a dologról.

A képernyőkön láttunk bírókat, edzőket, láttuk Kingsley Comant, és a már említett táblát felemelő hölgyet, Kathleen Krügert. Mindenki magyarázott, mutogatott, az ujjai segítségével számolt.

Teljes káosz uralkodott Freiburgban.

Majd nyolc perc elteltével folytatódott a játék. Ennyi idő alatt sikerült tisztázni a dolgokat. A 96. percben a kettős csere során pályára lépő egyik játékos, Marcel Sabitzer beállította a végeredményt, 4-1-re nyert a Bayern. Ám a lefújás pillanatában biztossá vált, hogy

a hármas sípszóval nem ért véget a találkozó.

Ugyanis az történt, hogy a kettős csere során egy játékos helyére érkezett kettő. Vagyis 12 emberrel játszott a Bayern.

Létszámellenőrzés, névsorolvasás és rögtönzött matekóra Forrás: AFP/Thomas Kienzle

Ugyanis csak Tolisso jött le, a 29-es nem. Ez utóbbinak a magyarázata logikus:

a Bayern keretében nem volt 29-es játékos.

Krüger kisasszony a koronavírus megjelenése óta emelgette a táblákat, és benne az rögződött, hogy a Nagelsmann által lehozni kívánt Coman 29-es. Mert korábban az volt, de ennek a szezonnak a kezdetekor 11-esre váltott.

Az edző, Julian Nagelsmann egyébként nem vette észre, hogy csapata 12 emberrel játszik, és ezt mondta az esetről a meccs után:

Hibák előfordulnak, de ez a mérkőzést nem befolyásolta, és a találkozót megérdemelten nyertük meg."

Dingert játékvezetőn és Kingsley Comanon kívül ők hibáztak: jobbról Arno Blos a negyedik bíró és , Kathleen Krüger, a "táblaemelgető" menedzser-asszony Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Sebastian El-Saqqa / firosportph/Sebastian El-Saqqa

Nagelsmann magyarázata talán elfogadható, Coman viselkedése viszont nehezen érthető. Ha nem is ugrott be neki hirtelen, hogy átvette-e valaki tőle a 29-es számot, vagy sem, azt azért tudta, hogy korábban az övé volt. Odaszólhatott volna a kispadhoz:

lehet, hogy engem akartok lecserélni?

Nem tette, játszott tovább, az ellenfél középső védőjének, az akkor még ott szereplő Nico Schlotterbecknek viszont azonnal feltűnt, hogy csak egy ember jött le. Ám – mondjuk így – okosan nem szólt, hagyta, hogy elinduljon a játék, majd csak a támadás közben ment oda a bíróhoz, és kérte, számolja meg az ellenfelet. Azért cselekedett okosan, mert így már meglett az alapja az óvásnak.

Christian Dingert nem volt ura a helyzetnek Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Philipp Von Ditfurth

Christian Dingert megszámolta a Bayern játékosait, és rájött, hogy óriásit hibázott. A mérkőzés után a jelentésébe azt írta, hogy

15-16 másodpercig a Bayern 12 emberrel játszott, ezen idő alatt gól nem esett,

és a hiba észlelésekor azonnal megszakította a játékot. A teljesen megzavarodott játékvezető még tetézte is a hibáját, ugyanis labdaejtéssel folytatta a játékot. Holott közvetett, vagy közvetlen szabadrúgással kellett volna, attól függően, hogy a plusz játékos hozzáér a labdához, vagy nem. De labdaejtésre nem kerülhetett volna sor.

A figyelmetlensége után szabályismeretből is megbukott a bíró: nem labdaejtéssel kellett volna folytatni a játékot Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Philipp Von Ditfurth

Dingert tehát hibát hibára halmozott ezen a meccsen, ráadásul abban a szezonban ez már a második döbbenetes tévedése volt.

A Münster-Wolfsburg kupameccsen engedte hatszor cserélni a farkasokat,

de annak sem lett következménye a számára. A német bírók főnöke, Lutz Michael Fröhlich azt nyilatkozta, hogy nagyon rossz üzenete lenne annak, ha szankciót alkalmaznának Dingerttel szemben. A bíró a múlt szezonban is kapott ezután újabb mérkőzést a német elsőosztályban, idén pedig már három meccset is vezetett a legjobbak között. Sőt, a Basel-Bröndby Ekl-selejtezőt is.

A Freiburg megóvta a mérkőzést,

de az illetékesek a józan eszükre hallgatva nem semmisítették meg a pályán elért eredményt.

Az eredményjelzőn látottak ellenére senki nem volt biztos abban, hogy a Bayern kapja a freiburgi meccs 3 pontját Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Silas Stein

A Bayern szurkolói és játékosai nyilván nem felejtették el ezt az óvást. Az előbbiek lehet, hogy szóvá teszik a dolgot, de utóbbiak biztosan dupla erővel küzdenek a nem éppen sportszerű tett miatt.

Lehet, hogy nemcsak a rossz statisztikája romlik tovább a Freiburgnak Münchenben,

hanem beleszalad egy nagy verésbe? A tavaszi történeten túl még az is motiválhatja a minél több gól elérésében a Bayernt, hogy a kiscsapat eddig pont annyi gólt, nyolcat szedett be, mint a világraszóló sikereket elérő. Ráadásul a már szóbakerült Mark Flekken eddigi 9 találkozójából ötön nem kapott gólt, és ezen a listán mindenkit megelőz idén. Értelemszerűen Manuel Neuer is mögötte van.