Fehérváron valósíthatja meg álmát a háború elől menekült ukrán tehetség

Dmitrij Nazarenko, MOL Fehérvár FC
Dmitrij Nazarenko ismét azt csinálhatja, amit a világon a legjobban szeret: focizhat
Vágólapra másolva!
Dmitrij Nazarenko 18 évesen, kalandos menekülés után érkezett Magyarországra. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet fogadta be. Az ukrán fiatal legnagyobb álmát széttörte a háború kitörése: a profi futballista karrierje kezdődött el, mikor el kellett hagynia Mariupolt. Most kapott egy új esélyt.

Dmitrij Nazarenko a Mariupol U19-es csapatának igazolt játékosa volt, a labdarúgás mellett logisztikát tanult hazájában. A tehetséges futballista szerződéskötés előtt állt a felnőtt csapattal, amikor kitört a háború. Nagyon gyorsan kellett döntenie, hogy marad, vagy keres egy biztonságos országot, amelyik befogadja. Gyima, ahogy barátai hívják, 17 éves barátnőjével, Donyecken és Oroszországon keresztül tudta elhagyni Mariupolt, majd Észtországon keresztül sikerült elérniük Magyarországot. Családja úgy döntött, nem hagyja el otthonát, így itt egyedül kell boldogulnia.

Dmitrij Nazarenko álma a Sóstói Stadionban válhat valóra Forrás: Provident/MOL Fehérvár

Érkezése után, az Ökumenikus Segélyszervezet biztosított átmeneti szállást nekik. Gyorsan elhelyezkedett egy online áruház raktárában, éjszakai műszakban.

Ez azt jelentette, hogy legnagyobb álmát, a focit fel kellett adnia.

Egész életében arra készült, hogy profi futballista legyen, de munka mellett és csapat nélkül erre nem volt lehetősége. Néhány hónappal ezelőtt azonban újra felcsillant a remény, hogy valóra váltsa terveit. A Provident Pénzügyi Zrt. vezetőit megérintette Gyima története, és úgy döntöttek, megteremtik a lehetőséget, hogy a fiatal újra a labdarúgással foglalkozhasson, és bebizonyíthassa: van helye egy profi csapatban. A segélyszervezet munkatársaival egyeztetve, és rajtuk keresztül támogatva Gyimát lehetővé vált, hogy ne kelljen dolgoznia, csak az edzésre koncentrálhasson.

A megállapodás értelmében a vállalat kilenc hónapon át biztosítja a megélhetési költségeit. A Provident továbbá segített csapatot is találni az ifjú tehetségnek:

a MOL Fehérvárnál az utánpótlás vezetői azonnal vállalták, hogy befogadják az ukrán focistát.

„Amikor a háború kitört, vállalatunk azonnal cselekedett, és egy jelentős pénzadománnyal segítettük az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját. Tudtuk, hogy így tudjuk a leghatékonyabban támogatni a menekültek segítését.

A Provident büszkén vallja, hogy mindenki megérdemel egy esélyt álmai megvalósítására, és mi éppen ezt az esélyt tudjuk megadni neki. A támogatás megítélése volt az egyszerűbb feladat, csapatot találni nehezebbnek bizonyult.

– mondta el Pálfalvi Márta, a Provident kommunikációs igazgatója.

Dmitrij Nazarenko ismét azt csinálhatja, amit a világon a legjobban szeret: focizhat Forrás: Provident/MOL Fehérvár

„Február óta az Ökumenikus Segélyszervezet több mint 150 ezer háború miatt bajbajutott embernek nyújtott segítséget. Gyima sorsa jól példázza, hogy a számok mögött milyen mély emberi drámák, kettétört sorsok vannak. Ma már mégis azt reméljük, hogy a Provident és a MOL Fehérvár támogatásának, valamint Gyima kitartásának köszönhetően ez a történet végül annak válik emblematikus példájává, hogy összefogással esélyt adhatunk azoknak is, akiknek a háború nemcsak a jelenét, de jövőjét is elvette"- szögezte le Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

"Egy ilyen múltú klubnál elengedhetetlen, hogy a sportszakmai célok mellett kivegyük a részünket a társadalmi felelősségvállalásból is.

illetve szeptemberben közel másfél millió forinttal tudott hozzájárulni az első csapat, a klub és a drukkerek egy korábbi utánpótlás-játékosunk, Horváth Máté kórházi kezeléséhez. Nem volt kérdés, hogy Gyimának is segítő kezet nyújtunk ebben a nehéz helyzetben. Egy tehetséges, jó mentalitású játékost ismertünk meg a személyében, így bízunk benne, hogy hamarosan elhárulnak a regisztrációs problémák, és tétmérkőzésen is segítségére lehet majd a Vidinek"- mondta el Kenyeres Imre, a MOL Fehérvár FC utánpótlás-sportigazgatója.

Dmitrij Nazarenko 9 hónapig edzhet biztosan a MOL Fehérvár csapatánál.

Az, hogy utána miként alakul a pályafutása mostantól rajta múlik. A Provident és a MOL Fehérvár támogatásának köszönhetően kapott egy lehetőséget, hogy valóra váltsa álmát, amiért gyerekkora óta dolgozik.