Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-liga csoportkörének negyedik fordulójában a Ferencváros hazai pályán 2-1-re legyőzte a szerb bajnok Crvena zvezdát. Ezzel nem csak visszavágott az egy héttel korábbi vereségért, de megerősítette vezető helyét a H csoport élén, és óriási lépést tett a tavaszi folytatás felé. Feledhetetlen hangulatú meccs volt ez, heroikus küzdelemben győzött a Fradi.

Egy héttel ezelőtt a Fradi Belgrádban 4-1-re kikapott a Crvena zvezdától, de így is a csoport élén várta a negyedik fordulót. És a tét ezúttal talán még inkább kézzelfogható volt, mint a múlt héten: ha Ferencváros győzni tud, miközben a Monaco nem kap ki a Trabzonspor otthonában, a magyar bajnok készülhet a tavaszi európai folytatásra.

Sztanyiszlav Csercseszov a múlt heti kezdőcsapathoz képest négy helyen változtatott: Wingo helyére Pászka, Laidouni helyére Vécsei került a csapatba és nincs ott a kezdőben Tokmac és Boli sem, helyettük Gojak és Ryan Mmaee kezdenek.

A szerb csapat edzője, Milos Milojevics ugyanazt a kezdőtt küldte harcba, mint egy héttel korábban.

Első félidő

Nem sokat kellett várni az első helyzetre, ami sajnos a szerbek előtt adódott, Gobeljics húzta meg a jobbszélen, Pászka mellett be is tudta adni a labdát, Sztefan Mitrovics elől azonban sikerült menteni. A szöglet sem volt veszélytelen, a kinti meccsen két gólt szerző Guelor Kanga próbálta sarokkal kapura tenni a labdát, de megint mentett a Fradi védelem.

Maximális erő, zéró félelem - ez a felirat fogadta a Fradi-játékosokat a kivonuláskor Fotó: Csudai Sándor - Origo

A következő támadást már a magyar bajnok vezette, Besic ment el a jobbszélen, a passzát Traoré tette középre, de Ryan Mmaee elől mentenek a szerb védők. A 6. percben Gojak lövését blokkolta a vendég védelem. A Fradi nem hagyta magát beszorítani, még ha az első tíz percben a szerbeknél is volt többet a labda.

A 13. percben aztán egy szép akció végén a Fradi is eljutott szögletig, de helyzetet nem sikerült kialakítania.

A lelátón kiváló volt a hangulat, a Fradi-tábor hozta a szokott színvonalat, a nagyjából ezer szerb drukker pedig az első fordulóban vendégeskedő Trabzonspor táborán is túltett. Nem csoda, hogy a pályán is szemmel láthatóak voltak a felfokozott érzelmek, az egy héttel korábbinál sokkal nagyobb csata folyt a gyepen, előbb Pesics maradt lent Dibusz kapuja előtt, majd Knoesterbe rúgott egy nagyot Rodics.

Muhamed Besic fedezi a labdát Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Fradi most sokkal jobban tudta megtartani a labdákat a középpályán, ezúttal nem hagyták, hogy eladott labdák után átszaladjanak rajtuk a szerb csapat játékosa.

Nemcsak, hogy nem hagyták, de kézben tartották a meccs irányítását, aminek a 24. percben meg is lett az eredménye:

Gojak húzta meg a bal szélt, jól adott középre, Kristoffer Zachariassen lövését elsőre ugyan védte Borjan, a kipattanót azonban már bevágta a norvég támadó (1-0).

A Fradi vezető gólját ide kattintva tudja megnézni!

Kristoffer Zachariassen (16) megszerzi a vezetést a Fradinak Fotó: Csudai Sándor - Origo

A gól után a Fradi nem követte el azt a hibát, hogy visszaálljon a saját térfelére, éppen ellenkezőleg, igyekezett továbbra is nyomás alatt tartani a vendégeket, hátha egy második góllal meg tudja rogyasztani a Zvezdát.

A félidő utolsó perceiben a szerbek egy-egy kirúgásnál egészen a Fradi tizenegyeséig felmentek letámadni,

de magyar csapat nagyon higgadtan hozta ki, és tartotta meg a labdákat a vendégek térfelén.

Ha pedig a szerbeknél volt a labda, mindenki kivette a részét a letámadásból, Muhamed Besic pedig első Fradi-korszakára emlékeztetően játszott: rengeteget futott, mindenhol ott volt, bátran, de nem önveszélyesen ment bele a párharcokba.

Minden labdáért meg kellett küzdeni Fotó: Csudai Sándor - Origo

A félidő utolsó helyzete ugyan a Zvezda előtt adódott (Erakovics fejese ment a kapu mellé), de a Fradi mehetett előnnyel szünetre.

Második félidő

A folytatást piros-fehér-zöld fáklyákkal és jókora füsttel köszöntötte a magyar tábor, mielőtt Pesics 17 méterről Dibusz kapujába bombázott volna. A szerb tábor érthetően felrobbant a boldogságtól, de a sajtótribünről tisztán lehetett látni, hogy kezezés előzte meg a gólt, és ezt a videobíró is megerősítette, azaz maradt az 1-0-s hazai vezetés.

Az 51. percben viszont a Fradi centikre volt a második góltól: egy gyors ellentámadás során Ryan Mmaee cselezte be magát a vendégek tizenhatosára, és egy védőn megpattanó lövése után Borjan bizony csak nézte, ahogy a jobb kapufa ment helyette.

Így kezdődött a második félidő a Fradi-táborban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Azonban elég volt egyetlen megingás, és egyenlített a Zvezda: az 55. percben a Fradi szöglete után labdát szerzett a szerb bajnok, Kangwa indításával Sztafan Mitrovics lódult meg, a védők nem érték utol, a szerb szélső pedig az ötös bal sarkáról kilőtte Dibusz kapujának bal alsó sarkát... (1-1).

A Fradi azonban nem zavarodott meg a kapott góltól, így aztán nem sokáig örülhettek a szerbek, mert a 61. percben Pászka szöglete tökéletesen kanyarodott be,

Sammy Mmaee pedig ugyanilyen hibátlanul fejelte a labdát Borjan kapujának bal oldalába (2-1).

Ismét vezetett a Fradi, és ugyan a csoport másik meccsén a Trabzon ugyan szintén előnyben volt a Monaco ellen, a magyar bajnok így is hatalmas lépést tett a továbbjutás felé.

Sammy Mmaee hajszálpontos fejese másodszor jelentette a Fradi vezetését Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Zvezda természetesen extra erőket mozgósított az egyenlítő gól megszerzéséért, de ugyanez igaz volt a Fradira is, amelyik nem csak hősiesen és jól védekezett, de veszélyes kontrákat is tudott vezetni. A 72. percben például, ha Tokmac meg tudja játszani a szerbek tizenhatosán a mellette felfutó Traorét, akkor akár el is dőlhetett volna a meccs.

Jöttek a szerbek, sorjáztak a lövések Dibusz kapujára, vagy kapuja felé, de továbbra ott volt az esély a Fradi előtt, hogy eldöntse a meccset, például, amikor a 80. percben Borjan kapus Tokmacba rúgta a labdát...

óriási balszerencséje volt a Fradinak, hogy pont a Zvezda kapusának ölébe pattant a labda.

Beszorult a Fradi az utolsó percekre, de a kontráiban többször is benne volt a gól: Tokmac előbb centikre volt, hogy utolérjen egy labdát a szerb kapufánál, majd a 89. percben Borjan kapus mentett fejjel a norvég támadó elő jó 30 méterre a kapujától.

A slusszpoént Dibusz Dénes szállította, aki a meccs utolsó percében óriási bravúrral védett ki egy 17 méteres szabadrúgást.

A Ferencváros végül megőrizte az előnyét, 2-1-re legyőzte a Zvezdát, visszavágva az egy héttel korábbi vereségért, és megerősítve vezető helyét a H csoport élén. Ha matematikailag még nem is biztos a továbbjutás, óriási balszerencse lenne, ha Fradi nem lenne ott tavasszal a folytatásban.

Eredmény, Európa-liga, csoportkör, 4. forduló:
Ferencváros - Crvena zvezda (szerb) 2-1 (1-0)
Groupama Aréna, 21 ezer néző, v.: Daniel Stefanski (lengyel)
Ferencváros: Dibusz – Botka, Knoester, S. Mmaee, Pászka – Vécsei, Besic (Esiti 81.) – A. Traoré, Zachariassen, Gojak (Tokmac 66.) – R. Mmaee
Crvena zvezda: Borjan – Gobeljics, Erakovics, Dragovic (Milunovics 81.), Rodics – Sz. Mitrovics, S. Sanogo (Kangwa 27.), G. Kanga(J. Mijatovics 81.), Ivanics – Katai (Bukari 62.), Pesics
gól: Zachariassen 24., S. Mmaee 61., ill. Sz. Mitrovics 55.

A csoport másik mérkőzésén:
Trabzonspor (török) - AS Monaco (francia) 4-0 (1-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 6 6 0 0 19-3 16 18
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
Qarabag FK 6 3 2 1 7-9 -2 10
GY
V
V
D
GY
3.
Molde 6 2 3 1 12-12 0 7
V
GY
GY
D
V
4.
BK Häcken 6 0 6 0 3-17 -14 0
V
V
V
V
V