Vágólapra másolva!
A labdarúgó NB II idei szezonjának 7. fordulója után az MTK csapata 4 pontos előnnyel vezette a bajnokságot, úgy, hogy hat meccset megnyert, egy döntetlent ért el, rúgott 30 gólt és kapott 9-et. Szinte mindenki úgy vélte, hogy a bajnoki aranyérmet előre oda lehet adni a fővárosi kék-fehéreknek. Aztán döbbenetes fordulat történt: a következő 6 fordulóban az MTK két döntetlen mellett négy vereséget szenvedett, a tabellán visszaesett az 5. helyre. Hátránya a listavezető Péccsel szemben 8, a második, még feljutó helyen álló DVTK-val szemben 6 pont. Az MTK vezetése nem várt tovább, s vasárnap azonnali hatállyal kirúgta az idén tavasszal az Év edzőjének választott Bognár Györgyöt.

Első ránézésre, de sokadikra is érthetetlen ez a visszaesés. Mielőtt azonban elmerülnénk a részletekben, idézzük fel, hogy

általános meglepetést keltett, amikor idén májusban Bognár György elhagyta azt a Paksot, amellyel tényleg sikereket ért el.

Az NB I-es mezőnyben kevés csapat játszott olyan őszinte, támadó labdarúgást, mint a Paks együttese. Sokan ezért szerették meg a tolnai csapatot, amely ostromolta ugyan az NB I-es dobogót, de oda végül nem tudott fellépni.

Bognár váltásán csak azok csodálkoztak, akik nem tudják, milyen érzelmi kötelékek vannak a budapesti kék-fehér klub és az edző között.

Bognár György 2022-ben másodszor lett az Év edzője Fotó: Csudai Sándor - Origo

Felnőtt focistaként Magyarországon az MTK mellett csak a BVSC-ben játszott,

a Hungária körúti csapatból került be a válogatottba és jutott el az 1986-os mexikói világbajnokságra.

Kedvenc edzője volt Mezey György egykori szövetségi kapitány és Verebes József is. A szakmát kettőjüktől tanulta meg, s az a támadófoci, amit a Paks csapatával csinált, hasonlított a Verebes-féle kétszeres bajnok Rába ETO totális támadófutballjára - még ha nem is volt olyan eredményes.

Utólag persze könnyen okos az ember, de Bognár talán jobban tette volna, ha az érzelmei helyett az eszére hallgat és marad Pakson.

Most ugyanis az a helyzet, hogy sem az NB II-es MTK, sem az NB I-es Paks nem játszik meghatározó szerepet a bajnokságban.

De ha már azt írtuk, hogy Bognár lépése érthetetlen volt, ugyanezt mondhatjuk az MTK vezetőségének lépésére. A 2021-22-es szezon utolsó négy meccsén az a Horváth Dávid volt a budapesti csapat edzője, aki csaknem csodát csinált és négy forduló alatt 10 pontot szerezve kis híján benttartotta az MTK-t az NB I-ben.

Bognár György eligazítást tart az MTK játékosainak Forrás: Zádor Péter/mtkbudapest.hu

A tavalyi bajnokság 32. fordulójában

a már kiesőnek elkönyvelt MTK 3-0-ra verte meg a bajnok Ferencvárost.

A játékosokon látszott, hogy tűzbe mennének Horváthért, aki azonban nem folytathatta, mert a vezetőség Bognár Györgyben látta azt az embert, aki biztosan visszavezetheti az NB I-be a csapatot. Ezért nem kárhoztathatjuk az MTK vezetését, hiszen Bognár paksi teljesítményét látva valóban nem volt ember, aki ne hitt volna a gyors sikerben az NB II-ben.

Csakhogy a 38 fordulós, 20 csapatos NB II ma a magyar futball legnehezebb bajnoksága. "Egy daráló" - így fogalmazott korábban Kondás Elemér, aki most a Vasas edzője. Ha daráló, ha nem, az MTK az első 7 fordulóban a következő eredményeket érte el (zárójelben a csapat akkori gólkülönbsége.)

  • 1. MTK-Szeged 2-1 (2-1)
  • 2. Szentlőrinc-MTK 3-3 (5-4)
  • 3. MTK-Dorog 5-2 (10-6)
  • 4. Békéscsaba-MTK 1-4 (14-7)
  • 5. MTK-Budafok 4-1 (18-8)
  • 6. Mosonmagyaróvár-MTK 0-6 (24-8)
  • 7. MTK-Kozármisleny 6-1 (30-9)

A kép parádés, de kissé csalóka.

A hét ellenfélből jelenleg a Szeged az egyetlen olyan csapat, amely a bajnokságban az első hat csapat között van, a többi legyőzött közül a Szentlőrinc jelenleg 7., a Dorog a 20., a Békéscsaba a 18., a Budafok a 19., a Mosonmagyaróvár a 16., a Kozármisleny pedig a 17. Ezek ellen a csapatok ellen parádézott az MTK az első hét körben.

A nyolcadik fordulóban következett számukra a bajnokság első igazi rangadója, amikor az akkor 6. helyen álló DVTK otthonába látogattak.

Ezt a meccset nagyon simán, 3-0-ra vesztették el,

bár ez után a vereség után is hárompontos előnnyel álltak a tabella élén. Azt azonban senki sem gondolta, hogy ezzel a miskolci vereséggel olyan lejtőre kerül az MTK, amelynek a vége edzőváltás lesz.

  • 8. DVTK-MTK 3-0 (0-3)
  • 9. MTK-Csákvár 1-4 (1-7)
  • 10. Nyíregyháza-MTK 2-0 (1-9)
  • 11. MTK-Győr 1-1 (2-10)
  • 12. Haladás-MTK 3-2 (4-13)
  • 13. MTK-Siófok 1-1 (5-14)

Ebből a 6 fordulóból a hazai pályán a Csákvártól elszenvedett 4-1-es vereség a legmekhökkentőbb. Szombathelyen és Nyíregyházán ki lehet kapni, csakúgy, mint Miskolcon is. A számszerű végeredményeken túl, akik látták az MTK utolsó hat meccsét, nem hittek a szemüknek.

A csapat mintha elfelejtett volna focizni.

Ilyen drámai visszaesést ritkán látunk a magyar fociban, de egy dolog miatt mégsem lehet szó nélkül elmenni. Az MTK most 23 bekapott gólnál tart és az egész mezőnyben egyetlen olyan csapat van, amelyik ennél többet kapott, a Kozármisleny, amelyik 24 gólt szedett be. Ez az egyik olyan szegmens, ami meghökkentő, bár Bognár György több nyilatkozatában is azt hangsúlyozta, hogy amíg a csapata több gólt rúg, mint amennyit kap, az nem érdekes. Az utolsó hat körben elért 5-14-es gólkülönbség nehezen magyarázható és értelmezhető.

Még az 1. fordulóban 2-1-re nyert az MTK a Szeged ellen Forrás: szeged-grosicsakademia.hu/

Ilyenkor óhatatlanul felmerül az emberben, hogy esetleg a játékosok nem akartak már Bognárral játszani, azaz edzőbuktatás történhetett? Ez azért kevéssé valószínű, mert akkor az első hét fordulóban volt csak minden rendben és az utolsó hat mérkőzésen szakadt el a cérna? Mindez nem életszerű, bár akik ismerik Bognár Györgyöt, tudják róla, hogy nem egy könnyű ember.

A következő három fordulóban a Soroksár, a Tiszakécske és az Ajka csapatával játszanak a budapesti kék-fehérek.

A tabellára nézve látható, hogy a 6. Soroksár lehet a legnhezebb meccs ezek közül, a 12. Tiszakécske és a 14. Ajka nem jelenthet(ne) komoly gondot az MTK-nak, amely - minden bizonnyal - új erőre kap az edzőváltás után.

'Ha a tulajdonos és a vezetőség úgy dönt, hogy én vigyem tovább a csapatot, örömmel elvállaltam volna, de így sem vagyok csalódott, így is tudom fejleszteni magam, így is itt maradok az MTK szervezetén belül" - így nyilatkozott 2022 májusában Horváth Dávid, aki nem maradhatott az MTK edzője, hiszen a vezetőség már megállapodott Bognárral.

Horváth Dávid Bognár György bukása után újra az MTK vezetőedzője lesz Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mégis maradok, mert szeretek itt dolgozni, nem vagyok egy ugrálós pasas, Monoron is eltöltöttem nyolc évet. Különben is előreléptem, mert megkaptam az NB III-as csapatot. Úgy érzem, van jövőm az MTK-nál."

"Azért kértek fel erre a munkára, mert azt a filozófiát szeretnék viszontlátni, amit a Paks csapatával elértem" - így állt munkába 2022. május 17-én Bognár György. "Szeretnénk a legtöbb gólt lőni, s ha ezt elérjük, akkor nagy gond nem lehet.

Bognár György ezúttal alaposan tévedett. A nem is olyan régen az Év edzőjének választott szakember hatalmasat bukott a Hungária körúton.