Újabb katasztrófa és csőd szélén áll az FC Barcelona

FC Barcelona v FC Internazionale: Group C - UEFA Champions League FC Barcelona FCB Inter FC Internazionale Milano UEFA Champions League week 4 Spotify Camp Nou sports news Urbanandsport Nurphoto Horizontal FOOTBALL
Ousmane Dembele and Gerard Pique at the end of the match between FC Barcelona and FC Internazionale Milano, corresponding to the week 4 group stage of the UEFA Champions League, played at the Spotify Camp Nou, in Barcelona, on 12th october 2022. (Photo by Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto) (Photo by Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A Barcelona óriási bajba került a legutóbbi Bajnokok Ligája-csoportmeccsén, amikor csak 3-3-as döntetlent játszott hazai pályán az olasz Internazionale ellen. Robert Lewandowski utolsó pillanatokban szerzett gólja azt jelentette, hogy a Barcelona ugyan még nem esett el a továbbjutás lehetőségétől, de Xavi csapatának szinte csodára lenne szüksége ahhoz, hogy a BL-ben maradhasson a folytatásban is. A nyáron szinte minden lehetséges módon pénzt gyűjtő Barcelonának a sportszakmai jelentőségeken túl is hatalmas károkat okozhat az esetleges kiesés, újra csődközelbe kerülhet a csapat, és könnyen lehet, hogy Xavi sorsán is el kell majd gondolkodnia a vezetőségnek.

Már csak a csoda segíthet?

A Barcelona és az Inter a BL legutóbbi játéknapján a sorozat egyik legjobb meccsét játszotta. Fordulatos meccsen, az utolsó pillanatokban alakult ki a 3-3-as végeredmény. Az olaszok végül bánkódtak az elvesztett két pont miatt, de hamar túltették magukat ezen, hiszen az Inter karnyújtásnyira került a továbbjutástól, miközben a Barcelona egy hajszálnyira a kieséstől, ráadásul, ha nincs Lewandowski második gólja, akkor a Barca sorsa már itt megpecsételődött volna.

Xavi is tudta a meccs végére, hogy nagy a baj Forrás: AFP/Pau Barrena

A Barcelona mindössze négy ponttal áll a csoportban, nyert a cseh Plzen ellen, kikapott a Bayerntől, majd az Intertől is Milánóban, majd Barcelonában játszották egymással a 3-3-as döntetlent. Ez azt jelenti, hogy egymás elleni eredménnyel jobbak az olaszok, tehát a Barcelonának több pontot kellene gyűjtenie a végelszámolásnál, mint az olaszoknak.

Így állunk most:

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 6 6 0 0 16-7 9 18
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
SSC Napoli 6 3 2 1 10-9 1 10
V
GY
D
V
GY
3.
Braga 6 1 4 1 6-12 -6 4
GY
V
V
D
V
4.
Union Berlin 6 0 4 2 6-10 -4 2
V
V
D
D
V

Az Inter a következő körben a csehekkel játszik, a Barcelonának pedig csak akkor marad esélye, ha az olaszok nem nyernek, miközben Xaviék megverik azt a Bayernt, amelytől az elmúlt három meccsen úgy kapott ki a Barcelona, hogy még gólt sem szerzett, és ki ne emlékezne az alig több, mint két évvel ezelőtti 8-2-re.

Lényeg a lényeg: ha az Inter a Plzen és a Bayern elleni meccsek közül egyet is megnyer, akkor biztosan továbbjut, tehát a Barca sorsa már nem a saját kezében van.

A Barcelona zsinórban másodszor eshet ki a Bajnokok Ligája csoportköréből, ami óriási katasztrófa lenne a katalánoknak. A nyári átigazolási időszakban minden napra jutott egy hír arról, hogy éppen milyen módszerekkel próbál pénzt szerezni a Barcelona, hogy olyan játékosai legyenek, mint mondjuk Robert Lewandowski, akivel az Inter ellenihez hasonló meccseket meg tudja nyerni, és újra versenyben lehet a legnagyobb címekért.

A BL-kiesés nem szerepelhetett a forgatókönyvek között

A mozgalmas nyár után a Barcelona jól kezdte a bajnokságot, Lewandowski gólokat szerzett, az új igazolások viszonylag jól illeszkedtek be. De az elmúlt pár hét nem a tervek szerint alakult, jött zsinórban két vereség a BL-ben, de ezt a balszerencsére is lehetett fogni, ráadásul egy Inter elleni hazai sikerrel minden megfordulhatott volna.

Az Inter elleni káoszos, drámai fordulatokban bővelkedő 90 perc után most úgy tűnik, az elnök, Joan Laporta terve, miszerint „jelzálog alá helyezi a klubot" az azonnali siker érdekében, nem jött be.

Ha realisták maradunk, akkor a tavaszi kieséses szakaszt Xaviék nem a BL-ben, hanem az Európa-ligában teljesítik majd, ami szinte garantálja az újabb pénzügyi nehézségeket. Arról most egyelőre ne beszéljünk, hogy mi lesz a bajnokságban, ott még nem áll rosszul a Barcelona, de tény, hogy a szezon első el Clásicóját bántóan simán nyerte az éllovas Real Madrid.

Joan Laporta, a Barcelona tavaly márciusban visszatért elnöke nemrégiben tartott beszámolót a pártoló tagoknak, amiben arról beszélt, hogy „együtt megmentettük a Barcát" – utalva ezzel arra, hogy a klub majdnem csődbe ment, amikor Josep Maria Bartomeut váltotta az elnöki székben.

Joan Laporta a Real Madrid elleni bajnokin Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Laporta elmagyarázta, hogy a klub előre értékesített pénzügyi eszközei valódi sikerspirált indítanak be, és a pályán, valamint azon kívül elérendő sikereknek köszönhetően könnyedén fizeti majd vissza a törlesztőrészleteket a klub (a gyűlés még az Inter elleni második meccs előtt volt).

A beszámolón összesen 150 000 socio, azaz klubtag képviseltette magát delegáltakon keresztül, és 548 szavazattal (43 ellenében) el is fogadták a 2021-22-es pénzügyi beszámolót, ami 98 millió eurós többletet mutatott, miután 267 millió eurót dobott az egyenlegen az, hogy a klub a jövőbeli tévés jogok 10 százalékát eladta a Sixth Street nevű amerikai befektetői csoportnak.

A 2022-23-as terveket is elfogadta a közgyűlés, ebben 275 millió eurós adózás után profit szerepel, úgy, hogy ebben benne van az a 600 millió euró is, amit a klub további három eszközének árubabocsátása jelent. Elfogadták a jelenlévők a Sixth Streettel kötött tévés szerződéseket, valamint megegyeztek abban, hogy létrejön egy új cég, a Barca Digital Entertainment, ami a klub kripto és NFT-s ügyei viszi majd. Az üzenet tiszta: ezek a pénzügyi megoldások jelentik azt, hogy a Barcelona újra versenyképes a pályán és azon kívül is.

A Barcelona pénzügyi alelnöke elmondta, ezek nélkül a megoldások nélkül a Barcelona idén 106 millió, jövőre 210 millió eurós mínusszal tervezhetne.

Az elmúlt években a játékosok átigazolására és fizetéseire eszement összegeket áldozott a klub. A 2021-22-es szezonban a bérek és egyéb juttatások elérték az 518 millió eurót, de erre a szezonra ez már 650 milliónál is több. Rövid távon sikerült orvosolni a problémákat, több játékos is belemet a fizetése csökkentésébe, de Frenkie de Jong, Marc-André ter Stegen és a három kapitány, Sergio Busquets, Gerard Piqué és Jordi Alba is egyenként nagyjából 40 millióba kerül a klubnak, miközben közülük csak ter Stegen nyújtott megbízható teljesítményt, a 34 éves Busquets és a 35 éves Piqué is nagyokat hibázott az Inter elleni sorsdöntő meccsen.

Sokat kereső, nagyokat hibázó sztárok vannak a Barcelonában Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Adria Puig

Az is kiderült, hogy a Barcelona olyan játékosok átigazolásáért tartozik még, akik már nincsenek is a csapatnál,

mint Philippe Coutinho, Miralem Pjanic vagy Neto, és ez az összeg is eléri a 100 millió eurót. A klubnál folyamatosan dolgoznak annak érdekében, hogy a szponzori pénzek emelkedjenek, erre a szezonra ez eléri a 369 millió eurót, ami 38 százalékos növekedés, és már több annál, mint amikor még Lionel Messi is a csapatnál volt.

A nézőszámok is újra növekedésnek indultak. Az előző szezonban a Camp Nou átlagos nézőszáma 55 ezer volt, míg az utolsó, covid nélküli évben 76 ezer, most pedig az első bajnokikon és a Plzen ellen a BL-ben az átlag majdnem 82 ezer volt.

A fentiek is azt mutatják, hogy az a bizonyos spirál működik, és a Lewandowski kaliberű sztárok szerződtetése jó befektetésnek bizonyulnak. Amikor a lengyel 8 meccsen 11 góllal kezdett, semmi ok nem volt az aggodalomra, de az olyan fontos meccseken, mint a Bayern vagy az Inter elleni első meccsek, ő sem szerzett gólt, valamint az újak közül Raphinha és Marcos Alonso sem volt éppen meggyőző.

Robert Lewandowski Inter elleni két gólja is kevés volt Forrás: AFP/Pau Barrena

Még az Inter elleni második meccs előtti konferencián mondta el a Barca pénzügyi alelnöke, hogy a BL-kiesés csak 12 millió eurós mínuszt jelentett az előző szezonban, ebben az évben pedig bajnoki címmel, és BL-negyeddöntővel számolnak.

A tervek szinte biztosan nem teljesülnek és a 12 millió euró is jóval több lesz. A tévés díjak egy részét már másnak kell majd utalni, és a BL-kiesés bizony a presztízsveszteségben is mérhető, ugyanis a nehéz helyzetben kellene még inkább növelni a klub népszerűségét és kereskedelmi bevételeit.

A Barcelona még mindig nagy gondban van, hiszen nem lehet folyamatosan arra építeni, hogy a klub eladogatja a különböző értékeit. A pénzügyi vezető szerint az ilyen megoldások nélkül a jelenlegi Barcelona évi 200 millió veszteséget produkálna.

A legkézenfekvőbb megoldás az lenne (lett volna), ha a Barcelona ügyesebb az átigazolási piacon, de nem sikerül jó áron játékost eladnia és a fizetéseket sem sikerült realizálnia. Antoine Griezmannt például sikerült 20 millió euróért eladni az Atlético Madridnak, miközben 120-ért vették meg. Az Atlético pedig még meg is alázta a Barcelonát, mert direkt kevesebbet játszatta a franciát, hogy a szerződésben foglaltak alapján kevesebbet kelljen fizetni érte.

Jelen állás szerint Busquets, Alba és Piqué is hamarosan távozhat a klubtól, de Pedri, Ronald Araujo, Gavi és Ansu Fati is lassan abba a korba lépnek, hogy komoly szerződéseket kell adni nekik, hogy boldogan játszanak, miközben majd a 36 éves Lewandowskinak is 32 millió eurós szerződése lesz.

A szurkolók visszatértek, de nagy kérdés, meddig marad ez így Forrás: AFP/Pau Barrena

Az igazgatóságnak már arra is van felhatalmazása, hogy a Barcelona ajándéktárgyait és márkázott termékeit áruló cég részvényeinek 49 százalékát értékesítse, igaz, egyelőre nem találták meg azt a partnert, amelyik hajlandó lenne a kívánt összeget befizetni a csomagért.

Ebben az esetben 300 millió euróról van szó.

Napirenden van az is, hogy a klub múzeumának egy részét értékesítsék, ami szintén komoly bevételt jelentene, tekintve, hogy a létesítmény a város egyik leglátogatottabb látványossága. Ezt a tervet azonban nehezíti a tény, hogy hamarosan átépítés vár a Camp Noura, így hosszabb időre bezár a múzeum is.

Az átépítés természetesen újabb kötelezettségeket is jelent majd a klubnak, jelen állás szerint másfél milliárd eurót kell majd visszafizetnie 25 év alatt az építkezés befejezése után. Rövidebb távon is komoly kiadások lesznek, mert már a következő szezonban költöznie kell a csapatnak, és az 55 ezer férőhelyes Montjuic Stadionban rendezik majd a meccseket, hosszabb időre be kell zárni a múzeumot, nem lesznek stadiontúrák és a következő években is csak mérsékelt kapacitással üzemelhet majd a Camp Nou, ami a költségek mellett mind-mind bevételkiesést jelent majd.

A Barcelona elnöke még mindig nem tett le az európai Szuperliga megvalósításáról sem,

többször is a futball problémájának megoldásának és a Barcelona szükségének nevezte. A Barcelona a Juventus és a Real Madrid mellett tart még ki az elképzelés mellett, és nem riadtak vissza a jogi procedúrától sem az UEFA-val szemben. Bármi történjen is a bíróságokon, igen csekély az esélye annak, hogy rövidtávon komoly összegeket kapna innen a Barcelona.

Az UEFA felé áradó „szeretetet" az Inter elleni meccs előtt is lehetett érezni, a szurkolók ugyanis kifütyülték a BL-himnuszt.

Azt azonban a drukkerek is érezték, ez egy fontos meccs, hiszen 92 ezernél is többen mentek ki a stadionban, ami a pandémia óta a legmagasabb szám.

Xavi is elmondta, csapatával úgy készülnek erre a meccsre, mint egy döntőre, és úgy is kezdtek. Lewandowski fejesét a gólvonalról kellett tisztázni, a túloldalon kapufa is volt, de Dembélé az első félidőben vezetést szerzett. Piqué nagy hibája után Nicoló Barella egyenlített, majd Lautaro Martinez a vezetést is megszerezte, aztán Lewandowski egyenlített, de az óriási káoszban a csereként beállt Robin Gosens újra az olaszokat juttatta előnyhöz.

Lewandowski egy fantasztikus fejessel újra egyenlített, majd ter Stegenen volt a sor, aki két csodavédéssel mentette meg a csapatát az azonnali kieséstől – ami így csak nagyon valószínűvé vált.

Lewandowski mellett ter Stegen tartotta életben a Barcelonát Forrás: AFP/Pau Barrena

Xavi a meccs után még arról elmélkedett, hogy kegyetlen csapatával ez a Bajnokok Ligája – egyrészt kaphatott volna valóban könnyebb ellenfeleket a csapata, másfelől valóban kegyetlenül kihasználták az ellenfelek a Barca hibáit, de ilyen játék a futball.

Busquets arról beszélt, hogy fejetlenség uralkodott a pályán, és biztos volt benne, hogy ez az eredmény kihat majd a Clásicóra is, és igaza lett.

A korai búcsú idén még fájdalmasabb lenne, mint tavaly, amikor a klub még nem tudta kiheverni Messi távozását, és Ronald Koeman irányítása alatt szenvedtek a játékosok. Arról nem is beszélve, hogy a vezetők szerencsejátékot űznek azzal, hogy áruba bocsátják a klub jövőjét, amibe az nincs belekalkulálva, hogy a csapat nem hozza az eredményeket. Ne feledjük, ha a pályán nincsenek sikerek, akkor nem jönnek a támogatók, és a kiszervezett bevétekkel sem számolhat a klub, azaz egyre szorul a költségvetés, miközben folyamatosan emelni kellene rajta.

A komoly csapatok elleni szenvedés pedig szakmai kérdéseket is felvet.

Vajon a megfelelő játékosok érkeztek nyáron (Raphinha, Jules Koundé, Robert Lewandowski, Franck Kessié, Andreas Christensen, Héctor Bellerín, Marcos Alonso)? És nem utolsósorban, lassan Xavinak is bizonyítania kell, hogy nem csak a fiatalokkal érzi a közös hangot, hanem a sztárokat is egy irányba tudja terelni a közös cél érdekében.

Ha már Koeman neve előkerült, akkor érdemes megemlíteni, hogy Xavi győzelmi mutatója 10 százalékkal rosszabb, mint a hollandé volt 50 meccs után.

Azt egyelőre nem tudni, hosszú távon hova vezetnek majd Laporta és a Barcelona pénzügyi fogásai, de egyelőre úgy tűnik, rövid távon nem sikerült megváltani velük a világot.

(A cikkben szereplő számok forrása)