Megalázó újpesti összeomlás: megsemmisítő vereség, tomboló szurkolók, tökutolsó hely

Újpest-Fradi NB I rangadó
Vágólapra másolva!
Még önmagához képest is szánalmasan gyenge játékot produkált a labdarúgó NB I vasárnap délutáni mérkőzésén az Újpest a Ferencváros ellen. Azért nem írjuk le a rangadó szót, mert a hazai csapat teljesítménye méltatlan volt ehhez a jelzőhöz. A Trabzonspor elleni Európa-liga mérkőzésre készülő Fradi egy idő után szinte edzést tartott a Megyeri úton, hiszen a szünetben már 4-0-ra vezetett. A végeredmény 6-0 lett a Ferencváros javára. Ez volt az Újpest legsúlyosabb hazai veresége az FTC-től. A meccs végén a dühös hazai drukkerek levetették a mezt az újpesti játékosokról.

Évek óta leírjuk, hogy méltatlan, ami az Újpest csapatával az NB I-ben történik. Tudjuk azt is, hogy minden bajnoki idény végére a lila-fehér klub összeszedi magát és kisebb-nagyobb bravúrok árán, de bent tud maradni az élvonalban. Ugyanakkor az összkép akkor is szánalmas, ha az Újpest ezekben az években nem esett ki az NB I-ből.

A 2022-23-as idény is a szokásoknak megfelelően kezdődött a Megyeri úton. Már a vasárnapi, Fradi elleni meccs előtt is az utolsó helyen állt a lila-fehér egylet 3 ponttal. A hat forduló alatt összekapart 3 pont három döntetlennek jött össze: a Mezőkövesd, a ZTE és a Honvéd ellen lett meg az iksz, a Puskás Akadémia és a Paks legyőzte a lilákat. Az Újpestnek a Fehérvár ellen van egy elmaradt meccse, de ez sem javít semmit a borzalmas mérlegen.

Ferencvárosi gólöröm a labdarúgó OTP Bank Liga 7. fordulójában játszott Újpest FC - Ferencvárosi TC mérkőzésen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A vasárnapi Fradi elleni mérkőzés előtt is ment a nagy fogadkozás, amely szerint pont a Fradi ellen születik majd meg a hőn áhított első győzelem. Az Újpest eddigi teljesítményének fényében ez igazán nevetségesnek tűnt, de mi mást mondtak volna? Aztán - mint már annyiszor - szembejött a valóság, hiszen a Fradi egy félidő alatt lerendezte a meccset. A nagy kedvvel játszó bajnokcsapat a félidőben már 4-0-ra vezetett, azaz semmilyen nyitott kérdés nem maradt a második félidőre. Nem csoda, hogy az újpesti közönség már a Fradi második gólja után tüntetni kezdett. A k...a gyenge kiabálás visszhangzott a stadionban, az Újpest szánalmas vergődését látva ez nem csoda. De nemcsak a csapatnak, hanem az Újpest belga tulajdonosának, Roderick Duchatelet-nek is kijutott a jóból, hiszen zengett-zúgott a bu..i belga rigmus.

Különösen a második Fradi-gól volt megalázó, amikor Kuusk csetlett-botlott a kapus passzával az ötös bal sarkánál, Traoré szerelte, ballal középre adott, a hét méterről érkező Boli jobbal a bal alsó sarokba gurította a labdát. A gólokat ide kattintva tekinthetik meg.

2022 tavaszán sokan reménykedtek abban, hogy a várva várt tulajdonosváltás bekövetkezik Újpesten és meg tudnak szabadulni a belgától. Ez azonban az utolsó pillanatban meghiúsult, így Roderick Duchatelet maradt a klub élén.

Tallo Gadji Celi Carmel Junior (j) újpesti és Samy Mmaee ferencvárosi a labdarúgó OTP Bank Liga 7. fordulójában játszott Újpest FC - Ferencvárosi TC mérkőzésen a Szusza Ferenc Stadionban Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

És maradt az a játékospolitika, az az elképzelés nélküli, túlélésre játszó, gyáva munka, amely ezt a nagymúltú csapatot a tönk szélére sodorta. Természetesen innen is lehet majd kilábalás, hiszen a bajnokság vége még nagyon messze van. De pontosan ezek az utolsó pillanatban történt feltámadások, a kínkeserves bentmaradások eredményezték azt, hogy az Újpest évek óta nem tud előrelépni és nem tud az NB I meghatározó csapata lenni.

A Fradi ellen elvesztett bajnoki után az Újpest marad a tabella utolsó helyén, 6 meccsből elért három pontjával. Egy hét múlva a hozzájuk hasonlóan gyenge Vasas ellen játszanak odahaza, talán ott megtörhet a jég. De a mostani teljesítményt látva erre aligha mernénk fogadni.

A meccs végén az újpesti szurkolók levetették a mezt a hazai játékosokról.

1. félidő
45Franck Boli
44Abdoulaye Diaby
37Vincent Onovo
36Kristoffer Zachariassen
32Adama Traoré
24Franck Boli
19Lirim Kastrati
9Kristoffer Zachariassen
2. félidő
92Áron Csongvai
89Ryan Mmaee
81Petrus Boumal
81Junior Tallo
72Franck Boli
67Carlos Auzqui
58Aissa Laidouni
58Adama Traoré
46Matija Ljujic
46Branko Pauljevic
46Miroslav Bjelos
46Xavier Mercier
46Kristoffer Zachariassen
46Bálint Vécsei
Összeállítások
Újpest FC3-2-4-1
Ferencvárosi TC4-2-3-1
Football Pálya
19
Bálint
Vécsei
17
Eldar
Civic
90
Dénes
Dibusz
3
Samy
Mmaee
7
Xavier
Mercier
15
Adnan
Kovacevic
16
Kristoffer
Zachariassen
5
Muhamed
Besic
4
Mats
Knoester
1
Ádám
Bogdán
8
Ryan
Mmaee

Újpest FC

Kezdők
77Kevin Csoboth
82Giuseppe Borello
99Tamás Hámori
14Áron Csongvai
92
8Matija Ljujic
46
17Junior Tallo
81
5Petrus Boumal
81
4Abdoulaye Diaby
44
20Maerten Kuusk
2Lirim Kastrati
19
49Branko Pauljevic
46
29Vincent Onovo
37
11Nemanja Antonov
1Filip Pajovic
6Luca Mack
7Krisztián Simon
15Miroslav Bjelos
46
18Bálint Szabó
19Fernand Goure
27Mátyás Katona
68Dzenan Burekovic
26Jack Lahne
Cserék

Ferencvárosi TC

Kezdők
19Bálint Vécsei
46
17Eldar Civic
90Dénes Dibusz
3Samy Mmaee
7Xavier Mercier
46
15Adnan Kovacevic
16Kristoffer Zachariassen
46
36
9
5Muhamed Besic
4Mats Knoester
1Ádám Bogdán
8Ryan Mmaee
89
10Tokmac Chol Nguen
13Anderson Esiti
14Amer Gojak
18Dávid Sigér
28Carlos Auzqui
67
44Stjepan Loncar
93Aissa Laidouni
58
70Franck Boli
72
45
24
20Adama Traoré
58
32
31Henry Wingo
50Marquinhos
Cserék