Rasszista botrány Amerikában: Rooney emiatt cserélte le a játékosát

foci, MLS, DC United, Wayne Rooney
British soccer star Wayne Rooney speaks during a press conference where he was announced as the new Head Coach of Major League Soccer's DC United at Audi Field in Washington, DC, on July 12, 2022. - Former England and Manchester United star Wayne Rooney was named on Tuesday as the new head coach of DC United and tasked with reviving the moribund Major League Soccer team. (Photo by ROBERTO SCHMIDT / AFP)
Vágólapra másolva!
Hiába volt rendkívül izgalmas és fordulatos az észak-amerikai labdarúgó-bajnokság (MLS) hétfő éjszakai találkozója a DC United és az Inter Miami között, mégis a meccs 59. percének eseményeitől hangos a sajtó, amikor a hazaiak egyik játékosa rasszista kijelentéseket tett a vendégek védőjére.

A hazai pályán játszó DC United második góljának szerzője, a görög Taxiarhisz Funtasz a találatát követő percekben harcolt a labdáért a vendégek jamaicai védőjével, Damion Lowe-val. Miután Lowe elrúgta a labdát, a két játékos összeakaszkodott, és a miami Aime Mabikának kellett szétválasztania őket.

Az incidenst követően Ismail Elfath játékvezető mindkét futballistának sárga lapot adott és egyeztetett a vezetőedzőkkel, a korábbi angol válogatott Wayne Rooney-val és Phil Neville-lel is. A játék hosszú percekig állt, a vendégek azon is elgondolkodtak, hogy amíg Funtasz a pályán van, nem folytatják a mérkőzést.

Ezen Rooney segített, hiszen

miután megtudta, hogy Lowe azon háborodott fel, hogy – a jamaicai poszttársa, DeAndre Yedlin elmondása szerint – „a srác [Funtasz] az n-betűs szót használta rá", azonnal lecserélte a görög középpályást.

A felvételen is látható, hogy a cserét követően alaposan el is beszélgetett a játékosával. A mérkőzés után Rooney elmondta, hogy „volt egy panasz, amelyet biztos vagyok benne, hogy kivizsgálnak, de ennél nem tudok többet mondani".

A másik vezetőedző, Phil Neville, aki az angol válogatott mellett a Manchester Unitedban is csapattársa volt Rooney-nak, szintén kifejtette a véleményét az esettel kapcsolatban.
„Olyan problémával kell foglalkoznunk, amelyet a múltban talán a szőnyeg alá söpörtünk. De mi egy olyan klub vagyunk, amely büszke a sokszínűségére a munkatársak és a szurkolók között egyaránt, így pedig egyáltalán nincs helye a rasszizmusnak sem a futballpályán, sem máshol. Olyan szót használtak, ami elfogadhatatlan a társadalomban.

Azóta a DC United mellett a liga is megerősítette egy közleményben, hogy ki fogják nyomozni az esetet, hiszen „az MLS zéró toleranciával rendelkezik a sértő nyelvezettel szemben, és nagyon komolyan veszi ezeket a vádakat".

A mérkőzést végül Gonzalo Higuaín 94. percben szerzett góljával 3-2-re nyerték a vendégek, így felléptek a tabellán a rájátszást érő helyek közé, míg a DC United maradt a Keleti Konferencia sereghajtója.