Áruló lengyel majom - így várják kedden este Lewandowskit Münchenben

fbl Horizontal
Barcelona's Polish forward Robert Lewandowski celebrates after scoring his team's second goal during the Spanish league football match between Cadiz CF and FC Barcelona at the Nuevo Mirandilla stadium in Cadiz, on September 10, 2022. (Photo by CRISTINA QUICLER / AFP)
Vágólapra másolva!
Áruló, lengyel majom. Egyebek mellett ilyen jelzőket is használnak a közösségi oldalakon a Bayern München szurkolói egykori kedvencükkel, Robert Lewandowskival szemben. Azért nehezteltek meg a világ talán legjobb játékosára, mert az meglehetősen csúnya módon hagyta ott azt a csapatot, mellyel nyolc bajnoki cím mellett a BL-t is megnyerte. Kedden este 21 órakor jön a Bajnokok Ligája 2022-23-as idényének egyik legjobban várt mérkőzése, a Bayern-Barcelona összecsapás.

Robert Lewandowski neve annyira összeforrt a Bayern Münchenével, hogy a fiatalabbak már nem is emlékeznek rá, hogy játszott ő más csapatban is. Sőt, 14 alkalommal a müncheni sztáralakulat ellen is pályára lépett. Inkább kevesebb, mint több sikerrel. A 34 évvel ezelőtt Varsóban született játékost ugyanis 2010-ben a Borussia Dortmund hozta Németországba.

Robert Lewandowski a Lech Poznantól érkezett a Bundesligába Forrás: AFP/Dieter Nagl

22 éves volt akkor a lengyel, és a Jürgen Klopp vezette gárdánál olyan csatárokkal kellett megküzdenie a csapatba kerülésért, mint a paraguay-i Lucas Barrios, vagy az egyiptomi Mohamed Zidan.

Ma már talán legyint az ember ennek a két játékosnak a hallattán, de akkor még senki nem gondolta, hogy Lewandowski ennyire el fogja homályosítani a Mainzban korábban remeklő Zidant, vagy azt a Barriost, aki Lewy első dortmundi évében kétszer annyi gólt lőtt, mint a lengyel.

Ráadásul Lewandowski a bajnoki meccsek több, mint a felét a kispadon kezdte, vagyis abszolút másodhegedűs volt a paraguayi mögött.

A lengyel fiatalembernek kellett egy kis idő, míg megszokta a Bundesligát Forrás: AFP/ODD ANDERSEN/Odd Andersen

Első Bundesliga-szezonjában a Bayern ellen otthon csereként állt be a hajrában, Münchenben a kezdőcsapatban kapott helyet, és mivel mindkét meccset (akkor még nem hívták Der Klassikernek) a BVB nyerte, ez a két siker is hozzájárult ahhoz, hogy Lewandowski bajnoki címmel kezdje németországi karrierjét.

Csak nyolc gólt tudott hozzátenni a Dortmund teljesítményéhez,

de fogalmazzunk úgy, hogy ekkor alapozta meg a későbbi nagy sikereit. A következő szezonban 22-szer betalált, és ekkor már ráépítette a csapat támadójátékát Jürgen Klopp.

Második szezonjában 22-szer köszönthették társai gólja után. Forrás: AFP/ODD ANDERSEN/Odd Andersen

Ekkor is oda-vissza verte a BVB a bajorokat, ekkor is bajnok lett, és Lewandowski a hazai meccsen megszerezte első gólját későbbi csapata ellen. Ez a találkozó egyetlen találata volt. A 30. játéknapon gyakorlatilag

azzal a góllal lett bajnok a Dortmund.

Még ennél is nagyobbat alakított a bajorok ellen a bajnokság végén, a Német Kupa döntőjében. Mesterhármast szerzett, így ütötte ki a Dortmund a Bayernt 5-2-re. A müncheni csapat ezzel a súlyos teherrel ment a Bajnokok Ligája hazai döntőjébe, ahol ki is kapott a Chelsea-től.

A Német Kupa 2012-es döntőjében Boatengék többnyire a hátát látták Forrás: AFP/Andrew Yates

Aligha volt bárki is akkor, aki el tudta képzelni, hogy Lewandowskiból egyszer a Bayern ikonja lesz.

2012-ben már kétszeres német bajnok volt a BVB-val,

akkor Manuel Neuer még nem találkozott a salátástállal, és Thomas Müller is csak egyszer emelhette fel. A Dortmundban egyre jobban teljesített, a második évében szerzett 22 bajnoki gólját követően 24-szer, majd 20-szor talált be a Bundesligában. Ráadásul a Bajnokok Ligájában is egyre eredményesebben teljesített, a 2012-13-as évadban 10 góllal segítette csapatát a döntőbe.

Ki ne emlékezne a Real Madrid ellen az elődöntőben szerzett mesternégyesére?

Négy gól a Real ellen a BL elődöntőjében Forrás: AFP/John Macdougall

Ám a Bayern ellen az említett kupadöntő után már nem ment neki. Nyilván ehhez az is hozzájárult, hogy egyre jobban figyeltek rá. A 2012-es mesterhármasa után már csak egyszer talált be a Bayern ellen, ugyanabban az évben a Szuperkupában. Ezt követően nyolcszor lépett pályára a müncheni gárda ellen, és

ezeken a találkozókon egyetlen gólt sem szerzett.

Nyilván a legfájóbb neki ezek közül a 2013-as Bajnokok Ligája döntője, ahol szintén eredménytelen volt, és szomorúan nézhette, amint leendő csapattársai a kontinens legáhítottabb klubtrófeájával ünnepelnek.

Ezt a párharcot Lewandowski nyerte, a BL-döntőt viszont Ribery csapata, a Bayern Forrás: AFP/Glyn Kirk

Annak ellenére, hogy 2014 nyaráig a Borussiában szerepelt a XXI. század legnagyobb német rangadóján 2012 után már nem talált be.

Jegyezzük is meg a pontos dátumot: 2012. augusztus 12, vagyis ekkor lőtt gólt utoljára a rekordbajnok ellen. Ennek több, mint 10 éve. Lehet, hogy ez a negatív sorozat kedd este megszakad?

A 2012 utáni nyolc Bayern elleni meccse során még 11-esből sem talált be Manuel Neuer kapujába Forrás: AFP/ODD ANDERSEN/Odd Andersen

Persze 2014 és a mai nap között érthető, hogy nem talált be a Bayern kapujába, hiszen az elmúlt nyolc évben a müncheni szurkolókat lelkesítette. Nem volt igazán celeb, nem voltak tele a bulvárlapok róla szóló érdekes történetekkel. Ő csak tette a dolgát a pályán. Évről évre jobban.

Mind a nyolc müncheni évében bajnok lett, és ott hatszor érdemelte ki a gólkirálynak járó ágyút.

A hetediket (amelyik sorrendben természetesen az első volt) még utolsó dortmundi évében szerezte.
Münchenben sorra döntötte a csúcsokat, mígnem a 2020-21-es szezonban Gerd Müller megdönthetetlen hitt rekordját is a süllyesztőbe küldte: egy Bundesliga-évben 41-szer volt eredményes.

Ezzel a 11-essel állította be Gerd Müller csúcsát Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Markus Gilliar

Érdekes, hogy éppen ebben a szezonban orroltak meg rá először müncheni rajongói. Ugyanis az utolsó előtti mérkőzésen lőtte be a 40. gólt, mellyel lekopírozta Gerd Müller az 1971-72-es évadban elért teljesítményét, és a Bayern akkorra már bebiztosította az első helyét. Uschi Müller (az akkor még élő, de magáról már nem tudó) legenda felesége nyilvánosan kérte, hogy ne lépjen pályára az utolsó találkozón, hogy ha holtversenyben is, de örökre Mülleré legyen ez a csúcs. Ám a lengyel nemcsak játszott a zárófordulóban az Augsburg ellen, de

felszántotta a pályát, hogy egyedül birtokolja ezt a rekordot.

Mesébe illő módon a bajnokság utolsó pillanatában ez sikerült is neki, de ezzel nem növelte a népszerűségét mindenki előtt.

Lewandowski és Thomas Müller fantasztikus párost alkotott a pályán. Ma ellenfélként találkoznak Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Swen Pfortner

Ám ez semmi volt a szűk egy évvel későbbi viselkedéséhez képest. Amikor a BL-negyeddöntőben való kiesés után – látszólag érthetetlenül – sértett kisfiúként viselkedett mérkőzésről mérkőzésre.

Majd elkezdett egészen gusztustalan nyilatkozatokat tenni a Bayern vezérkarára.

Pedig csak annyi történt, hogy a 2023-ban lejáró szerződését egy évvel akarta a klub meghosszabbítani, és nem többel. Ahogy tette azt a Bayern-ikon, Thomas Müller esetében is.

A barátból ellenfél lett: ma este mindhárom játékos nem ünnepelhet Forrás: AFP/Christof Stache

Érthető, ha egy (akkor már) 35 éves játékos nem kap hosszabb szerződést. Még akkor is így van ez, ha a világ legjobb focistájáról van szó. Mert Robert Lewandowski az idén áprilisi-májusi hisztizését figyelmen kívül hagyva

az elmúlt 2-3 évben a legjobb teljesítményt nyújtotta a földgolyó labdarúgói közül.

Az ezzel automatikusan járó egyéni elismerést, az Aranylabdát mégsem kaphatta meg. Ahogy ebben az évezredben még egyetlen Bundesligában játszónak sem ítélték oda.

A Barcelona mezét viselve talán már az Aranylabdát is átveheti. A BL-t a múlt héten mesterhármassal nyitotta. Forrás: NurPhoto via AFP/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

„Majd a Barcelonából megkapom" – gondolhatta, és ez lehetett a másik érv a távozása mellett. A harmadik pedig az, hogy a Bayern vezérei a tavasszal puhatolózó beszélgetéseket kezdeményeztek az akkor a Dortmundban játszó Erling Haalanddal. Aki 12 évvel fiatalabb nála. Bár ezek a tárgyalások túl komoly fázisig nem jutottak el.

Csak arra voltak jók, hogy Lewandowski megsértődjön.

A lengyel góljainak többségét előkészítő, Thomas Müller, aki egy München melletti hatalmas farmon él, ekkor azt mondta:

Ugyanis a Müller-Lewandowski kooperáció évről évre jobban működött.

Lewandowski és Thomas Müller nyolc bajnoki címet ünnepelt együtt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Peter Kneffel

Aki ott volt a 2020-as budapesti Szuperkupa előtti edzésen az láthatta, hogy milyen szimbiózisban alkotott ez a két ember, és milyen remek viszonyban volt.

Ma este Robert Lewandowski Müller, és a többi volt csapattársa ellen lép pályára.

Több, mint nyolc év után érkezik ismét ellenfélként Münchenbe. Amikor legutóbb ezt tette, akkor 3-0-s győzelemmel távozott. Ugyanis 2014. április 12-én ilyen arányban győzött a Dortmund az Allianz Arénában.

Nyolc év után ma ismét ellenfélként csap össze Lewandowski és Neuer Forrás: AFP/Glyn Kirk

Azt nehéz elképzelni, hogy most is 3-0-s sikerrel utazzon el Münchenből a lengyel sztár. Mert amikor tavaly szintén a csoportkörben találkozott a Barcelona és a Bayern München mindkétszer a német gárda győzött.

Történetesen mindkétszer 3-0-ra,

de ha nagyon erőlteti a gólszerzést, akkor nagyobb is lehetett volna a különbség. Ahogy 2020-ban a BL furcsa végjátékában is. Akkor 8-2 verte a Bayern a Barcat. Abból a „nyolcasból" egyet vállalt Lewandowski (Thomas Müller kettőt) a tavalyi hatból kettőt, akárcsak jó barátja, akivel ma ellenfélként néz farkasszemet. Az idei Bajnokok Ligája ősz legérdekesebb momentuma lesz a mai Lewandowski-Müller találkozás. És a lengyel sztár játéka volt csapata ellen.