Fontos újítást vezetnek be az olasz focibajnokságban a vb előtt

fbl Horizontal
Italian referee Marco Serra checks the Video Assistant Referee (VAR) screen prior to giving a penalty to AC Milan, during the Italian Serie A football match between AC Milan and Spezia on January 17, 2022 at the San Siro stadium in Milan. (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
A Serie A-ban a katari világbajnokság előtt bevezetik a leshelyzetek megítélését segítő félautomata technológiát, hogy megelőzzék az olyan kellemetlenségeket, mint ami a Juventus-Salernitana meccsen történt az előző hétvégén.

A hírek szerint az új rendszert már októberben bevezetik az olasz élvonalban, így a Serie A lehet az első európai bajnokság, amely a félautomata technológiát alkalmazza - a rendszert a Bajnokok Ligájában már bevezették.

Az előző hétvégén a Juventus-Salernitana meccsen a videobíró hatalmasat hibázott Arkadiusz Milik góljánál, ugyanis rossz helyre húzta be a vonalat, így a lengyel csatár találatát tévesen érvénytelenítették a 93. percben.

A leshelyzetek megítélését segítő új rendszert az idei katari világbajnokságon is alkalmazni fogják.

Az új technológiához a stadionokban speciálisan, a tetőszerkezet alatt elhelyezett 12 kamera képét, valamint a labdába épített chipből érkező adatokat fogják felhasználni. A képekből a rendszer másodpercenként 50 alkalommal számolja ki a játékosok pályán elfoglalt pontos helyét, illetve a végtagjaik helyzetét is. Ezzel néhány másodperc alatt el lehet majd dönteni, hogy lesállás volt-e, vagy sem.

Forrás