Vágólapra másolva!
A németek és az olaszok elleni Nemzetek Ligája mérkőzésekre készülő Szalai Ádám szerdán sajtótájékoztató keretében jelentette be Telkiben, hogy visszavonul a magyar válogatottól. 

A svájci Baselben játszó 34 éves, 84-szeres magyar válogatott támadó Telkiben beszélt arról, hogy visszavonul a nemzeti tizenegytől.

A csapatkapitány a Nemzetek Ligája csoportkörének befejeztével lezárja szereplését a válogatottban.

"Megerősítem, hogy

Nem pár héttel, hónappal ezelőtt jutottam erre az elhatározásra, hanem egy évvel ezelőtt is kerestem a megfelelő időpontot" - mondta Szalai Ádám.

Szalai Ádám a magyar válogatottban 2009 februárjában mutatkozott be az Izrael ellen 1-0-ra elvesztett mérkőzésen.

Egy időben saját döntésére nem volt a válogatott keret tagja, azonban Dárdai Pál kinevezésekor visszatért a nemzeti együttes keretébe. Részt vett a 2016-os és a 2021-es Európa-bajnokságon, előbbi tornán

ő szerezte a nemzeti csapat első gólját, ami a magyar válogatott első gólja volt a kontinenstornák történetében Kű Lajos 1972-es találatát követően.

Utóbbi tornán a német válogatott ellen talált be, ezzel ő lett az első magyar labdarúgó, aki egymást követő két Európa-bajnokságon is gólt tudott szerzeni.

2018. október 15-én 50. alkalommal lépett pályára a magyar válogatottban, amelynek később csapatkapitánya lett. 2021 őszén az angolok elleni hazai világbajnoki selejtezőn 75. alkalommal lépett pályára a nemzeti csapatban.

Szalai Ádám visszavonul a válogatottól Forrás: AFP/Adrian Dennis

Összesen idáig 84 alkalommal léphetett pályára a nemzeti csapatban, és 25 gólt szerzett. Ha mindkét hátralévő NL-meccsen pályára lép – 86 válogatott szerepléssel Grosics Gyulával holtversenyben a 7. legtöbbszörös válogatott játékosa lesz a magyar labdarúgás történelmének.

A válogatottságot lemondó Szalai Ádám csapatkapitány portréja:

Születési hely és idő: Budapest, 1987. december 9.
Magasság/testsúly: 193 cm/93 kg
Klubjai: VfB Stuttgart II. (német), RM Castilla (spanyol), FSV Mainz (német), Schalke 04 (német), TSG Hoffenheim (német), Hannover (német), FC Basel (svájci)
válogatottság/gól: 84/25
első válogatott mérkőzése: 2009.02.11., Izrael ellen
első gól a válogatottban: 2010.10.08., San Marino ellen
legjobb eredményei: Európa-bajnoki nyolcaddöntős (2016), Európa-bajnoki résztvevő (2021), Magyar aranylabdás (2012)