Vágólapra másolva!
A Ferencváros egy egészen elképesztő 3-2-es győzelemmel kezdte meg szereplését az Európa-liga csoportkörében a török bajnok Trabzonspor ellen. A magyar csapat nem csak, hogy elviselte az olasz játékvezető folyamatos tévedéseit, de erőt is merített azokból, és csütörtök este megtörhetetlennek tűnt a játékosokhoz hasonlóan ugyancsak szenzációs közönsége előtt.

A Qarabag elleni fájdalmas kiesés, a Shamrock Rovers elleni dublini kellemetlen vereség, majd az Európa-liga csoportkörének sorsolása után számos helyen lehetett találkozni olyan kommentekkel, hogy a Ferencvárosnak esélye nincs jó eredményt elérni a szerb bajnok Crvena zvezdát, a török bajnok Trabzonsport és a francia liga harmadik helyezettjét, az AS Monacót felvonultató csoportban.

Hiszen valamennyi csapat játékoskerete értékesebb, mint a Fradié, a törököké négyszer, míg a franciáké több mint nyolcszor annyit ér, a Belgrádban meg a hírhedt szerb pokol vár a zöld-fehérekre, és egyébként is, hogy lehet kiesni egy azeri csapattal szemben, illetve kikapni egy ír csapattól.

Számok és tények

Arra, hogy melyik csapat mennyit ér, Sztanyiszlav Csercseszov már a meccs előtt megadta a választ, amikor a Trabzonról azt mondta,

papíron lehet, hogy a törökök az esélyesebbek, de a meccsek a pályán dőlnek el.

És, lám, tökéletesen igaza lett a Ferencváros edzőjének.

Sztanyiszlav Csercseszov, a Fradi edzője soha nem a levegőbe beszél Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mert a török Trabzonspor kerete papíron éppen négyszer annyit ér, mint a Fradié, azaz 164 millió eurót, ebből a pályán annyi látszott csütörtök este, hogy többet volt náluk labda. Mondjuk, ez volt a minimum a történtek fényében...

A Fradi az ősi rivális Újpest elleni idegenbeli 6-0-s győzelem ízével a szájában várta a meccset, és mikor tűnhet a sublótból előszedett közhelynek az "ilyen siker után is a földön kell maradni" mondat, ha nem éppen egy ilyen siker után? A Fradi szakvezetése azonban tudja "földön tartás" receptjét, és úgy látszik, hogy a játékosok is tisztában vannak vele, hogy a Groupama Aréna közönsége, és általában a fradisták mit várnak tőlük:

történelmi újpesti győzelem ide vagy oda nehezen bocsátotta volna meg zöld-fehér szurkolótábor, ha azt látja, hogy kedvenceik csak le akarják tudni az Európa-liga meccset.

Egy meccs után persze korai még erről beszélni, de úgy tűnik, hogy a játékosok fejébe nagyon is befészkelte magát a továbbjutás gondolata. Egyelőre senki nem mondja ki, Botka Endre elmondása szerint a Trabzonspor elleni meccs lefújása után Csercseszov már a vasárnapi, Kisvárda elleni bajnoki fontosságára figyelmeztette az övéit, de a csütörtökön tapasztalt harci szellem és mentalitás sokáig repítheti a Fradit.

A tábor, amelyik tűzön-vízen át kitart a csapat mellett Fotó: Koncz Márton - Origo

A Trabzon elleni meccsen ugyanis az egész csapat óriásit játszott, ezt emelte ki Botka mellett az ezúttal is elképesztő mezőnymunkát végző Kristoffer Zachariassen és a két gólt, valamint egy gólpasszt jegyző Tokmac Nguen is.

- mondta előbbi.

"Ez már zsinórban a negyedik szezonunk Európában, rengeteg tapasztalatot szereztünk, meg kell mutatni, hogy mit tudunk" - tette hozzá utóbbi.

Fradi szív és profizmus

A Fradi tényleg elképesztő mérkőzést játszott. Lehet, hogy sokallják egy kicsit a hangzatos jelzőket, de ez itt most valóban a méltatás helye és ideje. Szinte már ihletett 90 (a raádásokkal együtt 100) percet hozott le a csapat, ami biztos, hogy egyike a klubtörténelem legnagyobb győzelmeinek. Hogy miért?

  • egy európai kupa főtábláján érte el a csapat
  • egy magasabban jegyzett rivális, a török bajnokcsapat ellen
  • a 17. perctől emberhátrányban játszva
  • tíz emberrel két gólt szerezve
  • és kibírva a hihetetlenül rossz játékvezetés tévedéseit is.

A Fradi megverte azt a Trabzont, amelyik ugyan nem számít sztárcsapatnak, de azért a Bursaspor és az Istambul Bashaksheir egyszer volt, hol nem volt bajnoki címein kívül

az egyetlen csapat, amelyik rendre képes megtörtni a nagy isztambuli trió, a Galatasaray, Fenerbahce, Besiktas hármas uralmát.

És ugyan a Süper Lig csak 20. az európai szövetség (UEFA) rangsorában, nem sok magyar csapat van, amelyik megállná ott a helyét. A Ferencváros megmutatta, hogy viszont ő biztosan.

Minden egyes labdáért küzdeni kellett Fotó: Koncz Márton - Origo

Jó volt látni, hogy a játékosok minden labdáért harcoltak, a helyenként özönvízszerű esőben szó szerint csúsztak-másztak (a Groupama Aréna gyepe végig kifogástalan volt, pedig ilyen esőt már jó ideje nem láttunk), másfelől viszont igazi profikként - ahogy Botka Endre mondta a lefújás után - végig hihetetlenül fókuszáltak maradtak, egy percre sem vesztették szem elől a célt, azaz, hogy, ha meg lehet, akkor meg kell szerezni a három pontot.

Tokmac, Traoré és Maresca

Egy ilyen meccs után, amikor a korán kiállított Eldar Civiccsel együtt mind a 15 pályára lépő ferencvárosi játékos óriásit küzdött és fantasztikusan játszott, kicsit igazságtalan rámutatni valakire, hogy ő volt a meccs embere, de akkor is igazságtalanok lennénk, ha nem tennénk ezt meg.

Tokmac Nguen két gólja és egy gólpassza magáért beszél, ahogy az is, hogy a norvég csatár láthatóan kezdi visszanyerni azt a formáját, amivel belopta magát anno a drukkerek szívébe. Adama Traoré rúgta a Fradi második gólját, de a Sheriff Tiraspoltól nyáron érkezett mali támadó

nem csak azért óriási értéke a Fradinak, mert 14 meccsen már 12 gólnál jár az idényben, hanem azért is, amit a mezőnyben mutat.

Öröm volt nézni, ahogy török játékost kicselezve egyedül vitte ki a labdát a Fradi kapujának előteréből a félpályáig, gyors, elképesztően erős, és van szeme a focihoz. Óriási értéket találta a személyében a Fradi.

Adama Traorét rendszerint hiába kergették a Trabzonspor védői Fotó: Koncz Márton - Origo

Külön szót érdemel még Dibusz Dénes, aki jó szokásához híven ezúttal is megbízhatóan, a már-már elvárt bravúrokat is bemutatva védte a Fradi kapuját. A válogatott kapus posztján szerintünk most az európai élmezőnybe tartozik, védett távoli lövést (Bakaszétasz bombájánál a török újságírók már gólt kiáltottak a sajtótribünön, aztán meg csak a fejüket fogták), egy az egyben rávezetett labdát Maxi Rodriguez kiugratásánál, közeli próbálkozást, ráadásul rendkívül határozottan és magabiztosan jött ki a beadásokra.

És, akiről végül szólni kell Fabio Marescáról, a találkozó játékvezetőjéről. Az olasz bizonyára jó bíró, máskülönben nem lenne FIFA kerettag, de, hogy csütörtök este minimum rossz napja volt, az biztos. Az első félidőben Boli lerántásáért nem adott büntetőt a Fradinak (de legalább egy szabadrúgást a 16-os vonala mögül), majd azonnali piros lappal kiállította Civicet egy sárgás szabálytalanságért.

Fabio Maresca egyáltalán nem állt a helyzet magaslatán Fotó: Koncz Márton - Origo

Ezt követően az első török gól előtt nem fújta le a Vécseivel szembeni szabálytalanságot, miközben simán megállított egy ígéretes Fradi támadást, mert negyven méterrel arrébb az egyik vendégjátékos a földön feküdt. A kétes esetek túlnyomó részében a Fradi ellen ítélt, még szerencse, hogy a VAR-szobában ülő kollégája, Michael Fabbri jobb formában volt, így legalább egy jó döntést hozhatott, amikor a 86. percben nem adta meg a törökök harmadik gólját, amit leshelyzet előzött meg.

És mindezek ellenére a Ferencváros 3-2-re legyőzte a török bajnok Trabzonsport, és bár a csoport másik meccsén az AS Monaco 1-0-ra legyőzte idegenben a Crvena zvezdát, több rúgott góljának köszönhetően a Fradi vezeti a H csoportot. A kétgólos és egy gólpasszos Tokmac pedig a Lazio uruguayi középpályásával, Matías Vecinóval holtversenyben áll a kanadai táblázat élén.

A Ferencváros következő ellenfele a csoport favoritja, az AS Monaco lesz, amellyel szeptember 15-én a hercegségben, azaz idegenben találkozik. Az a mérkőzés 18.45-kor keződődik.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 6 6 0 0 19-3 16 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Qarabag FK 6 3 2 1 7-9 -2 10
GY
V
V
D
GY
3.
Molde 6 2 3 1 12-12 0 7
V
GY
GY
D
V
4.
BK Häcken 6 0 6 0 3-17 -14 0
V
V
V
V
V