Vágólapra másolva!
Az Európa-liga csoportkörének első fordulójában csütörtök este a Ferencváros hazai pályán fogadta a török bajnok Trabzonspor csapatát. A Ferencváros elképesztő játékvezetői ítéletek ellenére három gólt tudott szerezni az első félidőben, ebből kettőt Eldar Civic kiállítása után. A Ferencváros egészen elképesztőt küzdve egy gólt megőrzött az előnyéből, és 3-2-es győzelemmel kezdte az Európa-liga csoportkörét!

Míg a törökök a hétvégén az újonc Ümrayinespor ellen kiizzadt 1-0-s győzelemmel hangoltak a csoportkör rajtjára,

addig a Ferencváros a klub történetének egyik legnagyobb sikerét aratva győzött 6-0-ra az ősi rivális Újpest otthonában.

A nagy siker után a Fradinál mindenki hangoztatta, hogy muszáj továbbra is két lábbal a földön állni, mert az EL-ben sokkal nehezebb meccsek várnak a zöld-fehérekre.

Ezen nem is lehet vitatkozni Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedzővel, akinek együttese Bajnokok Ligája színvonalú csoportba került, ahol a török, mellett a szerb bajnok Crvena zvezda, és a francia élvonal bronzérmese, az AS Monaco vár majd rá.

A Trabzon elleni meccsen is számos veszély leselkedett a Fradira, hiszen a török csapatban olyan focisták vannak, mint a Napoliban Diego Maradon gólrekordját megdöntő szlovák Marek Hamsík, az egykori barcelonai csodatini és spanyol válogatott, Marc Bartra, a kiváló egyiptomi csatár, Mahmoud Trézéguet, vagy a görög létére egy török csapatban közönségkedvenccé váló támadó, Anasztasziosz Bakaszetasz.

Sztanyiszlav Csercseszov kezdője nem okozott sok meglepetést, az Újpesten győztes csapatból Adnan Kovacevic és Xavier Mercier helyett Mats Knoester, illetve Muhamed Besic került be a csapatba.

Azt, hogy jó hangulatú meccs lesz, már sorsolás pillanatában lehetett tudni, ismerve a két szurkolótábort. Nem volt meglepetés, hogy a Fradi tábor már egy bő órával a kezdés előtt elfoglalta a szokásos helyét, ahogy az sem, hogy a két-háromszáz török vendégdrukker is így tett, aki a bemelegítés közben sorra hívták ki magukhoz a kedvenceiket.

A törökök hangoskodása aztán addig tartott, amíg a Fradi játékosai ki nem futottak a gyepre, a zöld-fehér tábor "Mindent bele!" rigmusa kíméletlenül elnyomta a vendégek éneklését.

A török csapat kezdőjében a spanyol válogatott Marc Bartra, a görög közönségkedvenc (és ugyancsak válogatott) Bakaszetasz, az egyaránt jónevű Vitor Hugo és Trézéguet (az egyiptomi támadónak nincs köze a korábbi francia klasszishoz) mellett az egykori újpesti kedvenc, Enis Bardhi is.

"Az a fő, hogy ne féljen a legény" - állt a Fradi-tábor által kifeszített drapérián, és való igaz, félsznek a csoportkörben bizony már nincs helye!

Az a fő, hogy ne féljen a legény! Fotó: Koncz Márton - Origo

Első félidő

Nem kellett sokat várni az első kisebb helyzetre: a 2. perc elején Bardhi indította a bal szélen Trézéguet-t, szerencsére azonban az egyiptomi támadó középre lőtt labdája csak a Fradi védőinek volt jó. Figyelmeztető jel volt, hogy a törökök Wingo indításnak szánt pontatlan fejes után tudtak megindulni.

Na, de ennyit a Trabzonról... Az ötödik perc végén ugyanis már a Fradiról szólt a meccs! Vécsei Bálint adott tanár passzt a középen a védők mögött kilépő Tokmac Nguennek, lesről szó sem volt, a norvég támadó pedig tökéletes ütemben passzolta a kapuba az éppen előtte leeső labdát. Ennél szebbet rajzolni sem lehetett volna!

Ünnepel a Fradi-tábor a gól után Fotó: Koncz Márton - Origo

A 11. perc végén Boli ugrott ki egy újabb remek mélységi indítással, a Fradi csatára lerázta magáról Gbamint, aki lerántotta őt a 16-os vonalán -

ennél tisztább tizenegyes és piros lap nincs! Gondoltuk mi, ehelyett jöhettek a törökök. Teljesen érthetetlen ítélet volt ez.

A játékvezető szerint nem történt semmi Fotó: Koncz Márton - Origo

Ahogy az is, ahogy három perccel később az olasz bíró belefújt a Fradi ígéretes jobb oldali támadásába, mert a túlsó oldalvonalnál Stryger Larsen a gyepen hempergett. Csakhogy ezzel még nem volt vége a sztorinak: Maresca játékvezető ezúttal kiszaladt a pálya széli monitorhoz, és visszatérve felmutatta a piros lapot Eldar Civicnek a dán védő megtaposásáért.

Villan a piros lap, megfogyatkozik a Fradi Fotó: Koncz Márton - Origo

Azt nem lehet mondani, hogy a kiállítás után megnyugodott a mérkőzés, előbb Traoré kapott egy nagyot a pálya közepén, majd Vitor Hugo állította meg - a játékvezető szerint szabályosan - Tokmacot a török tizenhatos előtt.

A Fradi nem zuhant össze a történtek után, igyekezett megtartani, és okosan kihozni a labdákat, amikor kellett, akkor pedig

Dibusz Dénes is a helyén volt, például a 24. percben amikor a már gólt kiáltó török újságírók megrőkönyödésére védte Bakaszetasz bombáját.

És két perccel később is a válogatott kapus volt a főszereplő, akkor a remek passzal kilépő Maxi Gómez ziccerét hatástalanította.

Emberhátrányban növeli előnyét a Fradi

A kapus bravúrja a mezőnyjátékosoknak is önbizalmat adtak, aminek egy újabb Fradi-gól lett az eredménye! A 28. percben Zachariassen, Tokmac és Traoré indult meg egy kontrával, a norvég szélső a balján futó honfitársát indította, aki kiválóan adott be, az érkező Traorénak pedig már csak a kapuba kellett passzolnia a labdát (2-0)!

Ott a második Fradi-gól! Adama Traoré a 12. gólját szerezte az idényben Fotó: Koncz Márton - Origo

Ekkor már kíméletlenül zuhogott az eső, de ez csak annyiban hozott változást, hogy a Fradi-tábor tagjai innentől kezdve félmeztlenre vetkőzve drukkoltak.

A 40. percben szépítettek a törökök, miután Zachariassen veszített el egy párharcot a középpályán a Trabzon 3 a 2-ben mehetett a Fradi kapujára, és Maxi Gómeznek, akire kijött a figura, már nem volt nehéz dolga a kapuba passzolni (2-1).

A 43. percben, amikor már azt hittük, hogy minden korábbinál nagyobbat hibázik az olasz bíró, némi habozás után csak megadta a Fradinak járó jogos büntetőt, miután Zachariassen beadása elakadt egy török védő karján. Nem volt kérdés, a VAR-szobából sem jeleztek mást, Tokmac Nguen pedig higgadtan gurított a jobb alsó sarokba (3-1). A Ferencváros két gólt szerzett tíz emberrel játszva!

Az első félidő góljait ide kattintva tudja megnézni!

Második félidő

A Trabzon szemmel láthatóan azzal a szándékkal kezdte a második játékrészt, hogy minél hamarabb faragni tudjon a hátrányából. Ennek érdekében Abdullah Avci az inkább védekező középpályás Gbamin helyett a támadásokban hatékonyabb Marek Hamsíkot küldte pályára, és a törökök valóban komoly mezőnyfölényt tudtak kiharconi.

Kristoffer Zachariassen ünnepli Tokmac Nguent Fotó: Koncz Márton - Origo

A Fradi kontrákra rendezkedett be, amiben kiemelkedő szerepe volt a labdákat fantasztikus cselekkel megtartó és kihozó Adama Traorénak. A török fölény azonban nem azt jelentette, hogy a Fradinak nem volt helyzete, sőt! Az 50. percben például Henry Wingo lőtte szét a felső lécet 21 méterről - nem Taha Tepe kapuson múlt, hogy nem szerzett újabb gólt a Fradi.

Az első negyedóra után, és a Fradi helyzeteinek hatására némileg csökkent a magyar csapat kapujára nehezedő nyomás, ami nem jelentette azt, hogy az olasz bírói kar jobb döntéseket hozott. A 64. percben előbb egy nyilvánvaló lest nem fújtak be, majd a partjelző nem jelzett, amikor kiment a labda az alapvonalon. Előbbit aztán nagy sokára beintette a zászlós ember.

Federico Maresca ritka rosszul vezette a találkozót Fotó: Koncz Márton - Origo

A 66. percben egy újabb oktatnivaló kontra végén Adama Traoré tartotta meg elképesztő módon a labdát a török védők között, félfordulatbó leadott lövését azonban bravúrral védte a Trabzon kapusa.

A 67. percben egy nagy Dibusz-védés jelezte, hogy újra erősödnek a török rohamok,

amelyek a 71. percen értek góllá, amikor Tokmac eladott labdája után Hamsík indított, majd Maxi Gómez játszotta meg a nem sokkal korábban csereéként beállt Bozokot, aki a becsúszó Sammy Mmaee lábai között a Fradi kapujába passzolt (3-2).

Sztanyiszlav Csercseszov érezte, hogy változtatnia kell, és a 76. percben Vécsei Bálint helyett érkezett is Aissa Laidouni, valamint a meccs hőse, Tokmac helyett Amer Gojak. Talán a cseréknek is közük volt hozzá, hogy a 83. percben óriási helyzetbe került a Fradi, és, ha Gojak elengedi a labdát a jobbján futó Zachariassennek, akkor talán több is lehetett volna az akcióból, mint egy látványos Taha Tepe-védés.

A 86. percben megfagyott a levegő a Groupama Arénában. Egy hihetetlen Dibusz-bravúrt követő óriási pechsorozat végén Yazici ollózott a magyar kapuba,

de végre tette a dolgát a VAR, és megállapították, hogy leshelyzet előzte meg a törökök gólját, maradt a 3-2 a Fradi javára!

Az ötperces hosszabbításra Besic helyére érkezett Kovacevic, a Fradi túlélt egy 17 méterről elvégzett török szabadrúgást, sőt Gojak révén még egy gólhelyezete is volt a magyar bajnoknak, amelyik története egyik leghősiesebb győzelmével indította az Európa-liga csoportkörét.

Eredmény, Európa-liga, csoportkör, 1. forduló:
Ferencváros - Trabzonspor (török) 3-2 (3-1)
Groupama Aréna, v.: Fabio Maresca (olasz)
Ferencváros: Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Knoester, Civic – Vécsei (Laidouni 76.), Besic (Kovacevic 88.) – Zachariassen, Tokmac (Gojak 76.), A. Traoré – Boli (Botka 20.). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
Trabzonspor: Taha Tepe – Stryger Larsen, Marc Bartra, Vitor Hugo (Elmali 48.), Denswil (Djaniny 73.) – Gbamin (Hamsík 47.) – Ömür (Bozok 60.), Bakaszetasz, Bardi (Yazici 52.), Trézéguet – Maxi Gómez. Vezetőedző: Abdullah Avci
gól: Tokmac 16., 44., A. Traoré 28., ill. Maxi Gómez 40., Bozok 71.
piros lap: Civic 17.

A csoport másik mérkőzésén:
Crvena zvezda (szerb) - AS Monaco (francia) 0-1 (0-0)