Vágólapra másolva!
A labdarúgó Konferencia-liga playoffjának visszavágóján a MOL Fehérvár 3-0-ra kikapott hazai pályán az 1. FC Kölntől. A magyar csapat egygólos előnyből várta a párharc második meccsét a MOL Aréna Sóstóban, de hamar hátrányba került, és az első félidőben többnyire védekezésre kényszerült. A második félidő elején ismét gólt kapott a Fehérvár, amely így kiesésre állt, de a folytatásban beszorította ellenfelét és több helyzetet is kialakított. Michael Boris együttese mindent megtett a hosszabbítás kiharcolásáért, de nem tudott újabb csodát tenni - ráadásul kapott a végén még egy gólt - és 4-2-es összesítéssel kiesett a Konferencia-ligából. 

Csütörtök este valóságos focicsodára készült a MOL Fehérvár, amely egy héttel ezelőtt a Konferencia-liga playoffjának első mérkőzésén szenzációt okozott azzal, hogy idegenben 2-1-re legyőzte a Bundesligában szereplő 1. FC Köln együttesét. Dárdai Palkóék hátrányból fordították meg a németországi meccset, amely egyedülálló győzelem volt, hiszen 1979 óta magyar futballklub nem nyert ilyen rangos mérkőzést német csapat ellen idegenben. A Fehérvár az azeri Galabát és a moldovai Petrocubot kiejtve jutott be a harmadik számú európai kupasorozat rájátszásába, míg a Köln a selejtező negyedik, utolsó körében csatlakozott a sorozathoz.

A fehérvári visszavágónak hatalmas volt a tétje, ugyanis a továbbjutó a Konferencia-liga csoportkörében folytathatta szereplését.

Székesfehárváron elképesztő érdeklődés övezte a mérkőzést, a csapat telt ház előtt léphetett pályára a Bundesligában három forduló után még veretlen kölniek ellen. A Fehérvár edzője, Michael Boris a meccs előtti sajtótájékoztatón pozitívumnak nevezte, hogy csapata előnyből várhatta a visszavágót, de szerényen kezelte a németországi győzelmet, és intenzív, támadó felfogású ellenfélre számított. A Vidi német edzője egyáltalán nem változtatott a múlt heti összeállításon, ezúttal is a

Kovács - Nego, Larsen, Stopira, Shabanov, Hangya - Bamgboye, Pinto, Fiola, Dárdai - Zivzivadze

kezdőtizenegy futott ki a gyepre.

Fiola Attilák bemelegítése a meccs előtt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az egygólos hátrány ellenére papíron esélyesebbnek tartott Köln trénere, Steffen Baumgart a meccs előtt masszív védekezésre számított a Fehérvártól, de csapatának nemcsak a támadó, hanem a védekező szekciójától is stabil teljesítményt várt ahhoz, hogy elérjék a csoportkörbe kerülést. A kölni meccsen kiállított Julian Chabotra és a sérült csatárára, Mark Uth-ra sem számíthatott Baumgart, aki az alábbi összeállításban küldte pályára csapatát: Schwäbe - Schmitz, Kilian, Hübers, Pedersen - Martel, Skhiri - Maina, Ljubicic, Kainz - Dietz.

Ami a hangulatot illeti, a német drukkerek a nap folyamán gyakorlatilag ellepték Székesfehérvár belvárosát, rengeteg kiülős helyet elfoglaltak, és jóval a meccs kezdete előtt már ott voltak lelátón, majd óriási hangzavart csaptak, amikor néhány játékosuk megjelent a pályán.

18 óra környékén már a fehérvári ultrák is szép számmal gyülekeztek, elképesztő hangulatra és feszült mérkőzésre volt kilátás, a két szurkolótábor hangos füttyszóval és mutogatással többször is üzent egymásnak.

A magyar tábor a "Ria, Ria, Hungária!" és a "Hajrá Vidi!" rigmusokkal igyekezett túlordítani a kölniek tombolását.

A fekete pólós fehérvári ultrák fantasztikus hangulatot teremtettek Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mindez megadta a meccs alaphangját, és persze az is, hogy a hangszórókból zúgott az AC/DC megaslágere, a Thunderstruck. A kezdés előtt hatalmas füst lepte el a pályát, a német ultrák görögtüzekkel fokozták a hangulatot.

A mérkőzés elején az eredménykényszerben játszó kölniek magasan letámadták a Fehérvárt és igyekeztek hamar magukhoz ragadni a kezdeményezést. Az első lehetőség Dárdai Palkó előtt adódott, aki szép kiugratást kapott az 5. percben, de középre tett labdáját szögletre mentették, majd a túloldalon Kainz lőtt kapu fölé, nem sokkal később pedig Zivzivadze maradt le kevéssel egy labdáról.

A mozgalmasan induló meccsen hiába kezdett bátran a Fehérvár, a 10. percben Hübers egy szöglet utáni fejessel vezetést szerzett, 2-2-re módosítva összesítésben a párharc állását.

A 13. percben Dárdai adott remek passzt Zivzivadzének, de a grúz csatár rosszul vette át a labdát, majd erőtlen lövést küldött kapura.

Egy szöglet utáni fejessel szerzett vezetést a Köln Fotó: Csudai Sándor - Origo

A folytatásban is inkább a Köln irányította a játékot, a 17. percben Maina lövése zúgott el a kapu jobb felső sarka fölött.

A 21. percben kontrát vezetett a Fehérvár, és Dárdai gyanús körülmények között esett el a 16-oson belül, de a bíró sípja néma maradt.

Továbbra is a német csapat uralta a meccset, Michael Boris együttese többnyire védekezésre kényszerült és abban bízott, hogy egy-egy ellentámadással veszélyt tud teremteni az ellenfél kapuja előtt. A 37. percben Kovácsnak kellett védenie egy középre tartó lövést, majd nem sokkal később Dárdai fejelhetett közelről, de nem talált kaput. Az első félidő végén már nem alakult ki nagyobb helyzet, a Köln 1-0-s előnnyel vonulhatott szünetre.

Az első félidőben többnyire védekezésre kényszerült a Fehérvár Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második játékrész borzasztóan indult a Fehérvár számára, ismét egy szöglet után talált be a Köln, Pedersen csúsztatása után Shkiri lőtt közelről a kapuba.

A németek ezzel már továbbjutásra álltak, a Vidinek gólra volt szüksége ahhoz, hogy egyáltalán hosszabbításról lehessen beszélni. A második bekapott gól után próbálta fokozni a tempót a Fehérvár, az 55. percben Dárdai remek cselekkel tört be a 16-oson belülre, ám még éppen időben ért oda egy kölni védő, aki gyanús körülmények között választotta el a labdától.

A török játékvezető nem mindig volt a helyzet magaslatán, többször nem fújt le egyértelmű szabálytalanságokat, több ítéletével is a magyar csapatot sújtotta.

A 60. percben Pinto végezhetett el veszélyes helyről szabadrúgást, lövése kevéssel zúgott el a kapu fölött, majd Dárdai fantasztikusan futott el a bal oldalon, középre játszott, Zivzivadze estében leadott lövését viszont bravúrral védte Schwäbe. Megjött a magyar szurkolók hangja, a Vidi elkezdett igazán futballozni és többször is beszorította a német csapatot a kapuja elé.

A 70. percben ismét Zivzivadze villant, de okos tekerését megint bravúrral védte a kölniek kapusa.

A második gól után beszorította ellenfelét a Fehérvár Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hajrában nagy erőkkel küzdött a gólért a Vidi, a Köln már inkább az időt húzta és a kontratámadások lehetőségére várt.

Minden elismerést megérdemlően harcolt a hosszabbítás kiharcolásáért Michael Boris csapata, igaz újabb gólt is kaphatott volna, ha Dietz jobban céloz a 82. percben. Az ideges német edzőt, Baumgartot reklamálásért kiállította a bíró a 4 perces hosszabbítás előtt, elképesztően feszültek voltak az utolsó percek. Az utolsó pillantaban a teljesen kitámadó Vidit egy beadás utáni fejessel még sokkolta a Köln, amely így magabiztossá tette győzelmét és továbbjutását.

Hatalmasat harcolt a magyar csapat, a második félidőben nagy helyezetei voltak, de újabb csodát nem tudott tenni, így a Köln 3-0-s győzelemmel, 4-2-es összesítésel jutott be a Konferencia-liga csoportkörébe.