Vágólapra másolva!
Tavaly novemberben Charlie Wyke, a Wigan csatára edzés közben összeesett és újra kellett éleszteni. A szíve négy percig nem vert, az életét az edzőjének köszönheti, aki visszahozta őt az életbe. Most a Sky Sportsnak mesélt az azóta eltelt időről és arról, hogy Christian Eriksen példája motiválta a visszatérésben.

Christian Eriksen szívleállása rengeteg labdarúgóklubot és fociszeretőt inspirált arra, hogy újraélesztést tanuljon.

Talán ez mentette meg a Wigan csatárának, Charlie Wyke-nak is az életét. Novemberben, amikor

edzés közben szívrohamot kapott és leállt a keringése, a csapat edzője, Leam Richardson kezdte el az ellátását, aki alig két héttel előtte vett részt egy tanfolyamon,

ahol megtanulhatta mit kell tenni ilyen esetekben.

Charlie Wyke 10 hónappal a szívleállása után játszott újra Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

A sors fintora, hogy a csapat orvosa az a Jonathan Tobin, aki néhány éve még a Boltonnál dolgozva mentette meg Fabrice Muamba életét, aki mérkőzés közben lett rosszul.

A Sky Sportsnak most a három főszereplő mesélt arról a majdnem végzetes edzésről és az azóta eltelt hónapokról. Wyke elmesélte hogyan élte meg a szívrohamának napját:

"Az volt életem legijesztőbb napja. Lementem edzésre, csináltam rendben a dolgom, a következő, amire emlékszem, hogy

de már nem tudtam beszélni. Később tudtam meg, hogy ő kezdte el az újraélesztésemet és emiatt indult újra a légzésem.Az volt a legrosszabb, amikor vitt be a mentő a kórházba és mondták, hogy szívrohamom volt. Rögtön arra gondoltam, hogy vége a pályafutásomnak, teljesen összetörtem."

A mentőben Wyke-al utazott a csapatorvos Jonathan Tobin is, akinek sajnos már volt tapasztalata az életmentésben:

Ugyanúgy, mint Fabrice esetében, csak utólag esett le, hogy mi is történt. Nem csak egy szimpla paciensről beszélünk, Charlie a barátom, a kollégám, a csapattársam.

Nagyon megrázott, ahogy ott feküdt a földön.Még képzett orvosként sem egyszerű feladat felismerni, hogy mekkora a baj és elkezdeni egy újraélesztést. Az, hogy az edzőnk elég higgadt tudott maradni és tudta mit kell csinálni, igazi csoda."

A Wigan edzője Leam Richardson szintén nem fogta fel, hogy mekkora a baj:

„Láttam, hogy jön felém és

úgyhogy rögtön tudtam mit kell tenni, de egészen testen kívüli élmény volt számomra az egész."

Wyke a rosszulléte után egy ugyanolyan beültethető készüléket kapott, mint amivel Christian Eriksen is vissza tudott térni a pályára.

A Wigan csatára viszont sajnos azt is megtapasztalhatta, hogy milyen fájdalmas, amikor az ICD működésbe lép.

Charlie Wyke élete végéig ezzel a készülékkel fog élni Forrás: Sky Sports

„Emlékszem, hogy nyáron

Fabrice Muamba is felhívott, végig biztatott. Előre megmondta, hogy az idővel minden könnyebb lesz, és tényleg igaza volt. Beszéltem Daley Blinddel is, akinek hasonló készülék van beültetve, ami egyszer meccs közben is beindult. Szerencsére mind megnyugtattak, sokat segítettek mentálisan. Az elején nem ment minden simán,

az egyik edzésen rosszul éreztem magam. Emlékszem, hogy Will Keane valamit mondott nekem, de már nem értettem. Szédülni kezdtem, aztán sokkolt egyet a defibrillátorom. Az volt a legrosszabb fájdalom, amit valaha éreztem. Utána kiterültem a földön. Láttam a csapattársaimon, hogy mennyire megijedtek, néhányan el is sírták magukat.

Sokat jelentett, hogy láttam mennyire aggódnak értem. Már közel jártam a visszatéréshez, de aztán változtatni kellett néhány gyógyszerem adagolásán. Legalább már tudjuk, hogy tényleg működik az ICD.... Furcsák a mindennapok, az első dolgom, hogy felkelek, bekapcsolom a számítógépemet és elküldöm azt orvosomnak a szívritmusomról rögzített adatokat. Életem legnagyobb csatáján vagyok túl és óriási megkönnyebbülés volt, hogy visszatérhettem a pályára.

Hétvégén az egész családom a lelátón ült, hogy újra láthasson játszani. Szerintem először láttam édesapámat sírni, de még az orvosom is csak zokogott. Hálás vagyok az egész csapatnak, a szurkolók is elképesztőek. Az edzőm és a csapatorvosom nélkül ma nem lennék itt, ők az én hőseim.

Mindenkinek fontos lenne, hogy tanulja meg az újraélesztést. Ha az edzői stábot nem képzik ki, akkor ma nem élnék."

Forrás: Eurosport